27.04.2014 | Tomáš Zatloukal eSports.cz

Češi jsou po statečném boji stříbrní, na bronz dosáhla Kanada

Čeští reprezentanti do 18 let slaví historický úspěch. Svěřenci kouče Jakuba Petra získali na světovém šampionátu ve finské Lappeenrantě stříbrné medaile, což se žádným z jejich předchůdců nikdy nepodařilo. Ve finále se navíc Vrána a spol. srdnatě rvali o zlato, pro které si především díky vynikajícímu úvodu dokráčel silný výběr USA, jednoznačný favorit atraktivního duelu. Bronzové „placky“ uzmuli mladí Kanaďané, v souboji poražených finalistů si zásluhou vynikajícího výkonu Konecnyho poradili se Švédskem.
Američané vletěli do bitvy o mistrovský titul s velkým elánem a už ve 33. sekundě se ujali vedení. Po úniku Milana se prosadil na brankovišti důrazný Dougherty. Nápor zámořského týmu vzápětí zastavilo vyloučení Wegwergha, Češi tak dostali potřebnou chvíli na hluboký nádech a pokus o vyrovnání. Měl ho na holi Vrána, z nadějné pozice ovšem pálil nad. Jen o pár chvil po Vránově pokusu se dostal k puku Matthews a z hrany brankoviště poslal za Vanečkova záda druhý kotouč. Na časomíře svítilo 6:55 a s Petrovými chlapci to nevypadalo vůbec dobře.

A bylo ještě hůře. Neuběhla ani minuta a přišel třetí zásah USA, aktivní Milano se nejrychleji zorientoval u tyčky české klece a zvýšil na 3:0. Na nepříznivý vývoj zápasu citlivě zareagoval trenér českých mladíků Jakub Petr a vybral si oddechový čas. Krátká pauza mužstvu pomohla, uklidnilo se. Podařilo se mu zastavit americký nápor a prakticky vyrovnat hru. Zaslouženou odměnu přinesla 18. minuta, kdy Smejkal uspěl v předbrankovém prostoru. Do kabin se tak šlo po první siréně za stavu 3:1.

Druhá třetina začala podobně jako ta úvodní. Češi nezachytili prudký nástup Američanů. Po 73 sekundách hry se z ideální pozice mezi kruhy přesně trefil Larkin. Popáté Vaněček kapituloval v 28. minutě, svůj druhý gól zaznamenal kanonýr Matthews. Pukem vymetl horní růžek branky libereckého gólmana. Ještě před polovinou finále se tak zdálo rozhodnuto, zlí jazykové dokonce mluvili o hrozícím debaklu. To ale Vaněček nedopustil. V dalších minutách předvedl pár výborných zákroků a dodal spoluhráčům sebevědomí. Ti ožili a zase platili za důstojného soupeře.

Velkým nasazením si vynutili přesilovou hru, za krosček putoval za katr Tuch. Nabídnutou výhodu čeští bojovníci nepromarnili, Rašner střílenou přihrávkou vyzval ke skórování Kašeho. V čase 34:20 tak zase ožily naděje na zisk nejcennějšího kovu. Američané nicméně na inkasovaný gól zareagovali stažením se do defenzívy a pečlivým bráněním nedovolili partě kolem kapitána Mašína návrat do zápasu. Tříbrankové vedení úspěšně hájili, občas sami dokonce zahrozili. Herní projev obou týmů se příliš nezměnil ani ve třetím dějství.

Když se Američanům podařilo ubránit dvě oslabení v krátkém sledu, udělali rozhodný krok ke kýženému titulu světových šampiónů. Přesto se ještě museli o výsledek 5:2 bát, svou devátou trefu na turnaji měl na holi Vrána. Tváři tvář Nedeljkovicovi neuspěl. V samotném závěru se ještě zaskvěl Vaneček parádním zákrokem lapačkou. To už ovšem nezměnilo nic na tom, že zlaté medaile o pár chvil později převzali hokejisté Ameriky. Na český tým „zbylo“ historické stříbro, bojovným výkonem si rozhodně ostudu neudělal. Ba naopak, papírovému favoritovi vzdoroval velmi sympaticky. Senzační jízdou náročným turnajem udělal radost celému národu.


USA – Česko 5:2

Branky a nahrávky: 1. Dougherty (Milano, Eichel), 7. Matthews (Connor, Collins), 8. Milano (Belpedio, MacLeod), 22. Larkin (Milano), 28. Matthews (Fortunato) – 20. Smejkal (Veselý, Chlapík), 35. Kaše (Rašner, Špaček). Třetiny: 3:1, 2:1, 0:0.

Sestava Česka: Vaněček – Pyrochta (A), Mašín (C), Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín – Pastrňák (A), Karabáček, Zacha – Kaše, Vrána, Špaček – Veselý, Smejkal, Chlapík – Vopelka, Kuťák, Ordoš – Černoch. Trenér: Jakub Petr.

Kanada bez medaile nezůstala, porazila Švédy

Kanaďané vyválčili bronz, když se dokázali vzpamatovat z nemilého překvapení, které jim nachystal v 11. minutě Törnqvist. Ve vlastním oslabení výborně přečetl rozehrávku obhájců titulu a poslal Švédsko do vedení. Nikdo z jeho krajanů ho nicméně už nenapodobil, všichni ztroskotali na brankáři McDonaldovi. S jistým gólmanem v zádech se favorizovaný mančaft postupně postaral o otočení skóre. Nejprve se v 17. minutě trefil Perlini, ve druhém dějství se Kanada dostala do nejtěsnějšího náskoku díky Crossovi, v čase 55:20 pak přidal třetí úder do švédských medailových nadějí Konecny – tvrdou ranou z pravého kruhu propálil Söderströma. Svěřenci Kevina Dineena tak nakonec bez závažnějších problémů dokráčeli k bronzu.

Kanada – Švédsko 3:1

Branky a nahrávky: 18. Perlini (Virtanen), 32. Crouse (Konecny, Hicketts), 56. Konecny (Sanheim) – 11. Törnqvist. Třetiny: 1:1, 1:0, 1:0.