25.12.2016 | Marek Hedbávný

Češi jdou do boje. Ve skupině MSJ vyzvou Finy, Švýcary, Dány a Švédy

Národní tým do dvaceti let vstoupí v pondělí 26. prosince (23:00 SEČ) do 41. ročníku mistrovství světa juniorů. V prvním duelu na ledě montrealské Center Bell vyzvou svěřenci trenéra Jakuba Petra obhájce titulu z Finska. Následovat budou souboje se Švýcarskem, Dánskem a na Silvestra klání se Švédy.

Český tým se bude spoléhat na talentované gólmany. V zahajovacím zápase dostane přednost teprve sedmnáctiletý Jakub Škarek. Dvojkou je Daniel Vladař, připraven je Petr Kváča. 

Zadní řady reprezentační dvacítky bude řídit kapitán týmu Filip Hronek. Hodně se očekává také od vysoko draftovaných beků Libora Hájka a Jakuba Zbořila. Nejmladším obráncem je David Kvasnička, vítěz letošního ročníku Memoriálu Ivana Hlinky.

Na prestižním turnaji v Břeclavi slavil i Martin Nečas, naděje příštího draftu do NHL a jeden z klíčových hráčů současného výběru. V jednom útoku si zahraje s uzdraveným Davidem Kašem. Chomutovský šikula nastoupí na třetím MSJ v řadě. Zámořští novináři chválí Filipa Chlapíka nebo Michaela Špačka. Dalšími zajímavými jmény na soupisce jsou Adam Musil, který má několik startů za kanadskou reprezentaci, nebo syn legendárního Roberta Reichela Kristian. 

V přípravě národní tým nezvítězil, v zápasech s favority turnaje Kanadou a USA ale získal cenné zkušenosti. V rozlehlé Center Bell jej nyní čekají tradiční skandinávští soupeři Finsko a Švédsko, dále Švýcarsko s hvězdným Nicem Hischierem a nevyzpytatelní Dánové. Do čtvrtfinále postupují čtyři týmy, pátý bude hrát o udržení.

Skupina B se hraje v Torontu. V ní se utkají domácí Kanaďané, Spojené státy americké, Rusko, Slovensko a Lotyšsko. 

Program dvacítky ve skupině A

Pondělí 26. prosince:
23:00 Česko – Finsko (Montreal)

Úterý 27. prosince:
19:00 Česko – Švýcarsko (Montreal)

Čtvrtek 29. prosince:
19:00 Česko – Dánsko (Montreal)

Sobota 31. prosince:
19:00 Česko – Švédsko (Montreal)

Všechny zápasy českého týmu sledujte živě na ČT sport.

Nominace České republiky

Brankáři: Daniel Vladař (Providence, AHL), Jakub Škarek (Jihlava), Petr Kváča (České Budějovice).

Obránci: Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Filip Hronek (Saginaw, OHL), Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Petr Kalina (Sparta Praha), Daniel Krenželok (Vítkovice), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), David Kvasnička (Plzeň).

Útočníci: Filip Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Michael Špaček, Adam Musil (oba Red Deer, WHL), Šimon Stránský (Prince Albert, AHL), Martin Nečas (Kometa Brno), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), David Kaše (Chomutov), Kristian Reichel, Jan Dufek (oba Litvínov), Lukáš Jašek (Třinec), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Filip Suchý (Omaha, USHL), Daniel Kurovský (Vítkovice), Petr Kodýtek (Plzeň).

Realizační tým

Manažer týmu: Otakar Černý
Hlavní trenér: Jakub Petr
Asistenti trenéra: Jiří Dopita a Petr Svoboda
Trenér brankářů: Martin Láska
Video trenér: Michal Rejzek
Lekář: MUDr. Milan Novotný
Fyzioterapeutka: Iva Hnátová
Kustodi: Oldřich Kopecký a Zdeněk Šmíd