30.12.2012 | Sanny Muharem

Češi drama zvládli! Jsou ve čtvrtfinále, kde vyzvou USA

Česká republika sehrála v pondělí v ruské Ufě nejdůležitější utkání na šampionátu. V nervy drásajícím duelu dokázala porazit sebevědomé Švýcary. Poslední krok k postupu se však nerodil lehce. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta nyní vyzvou Spojené státy americké.

Češi byli po celý zápas lepší, nakonec se o postup museli strachovat až do konce

Situace ve skupině A byla před posledními zápasy hodně zamotaná. Existovalo hned několik scénářů, jak může nakonec vše dopadnout. Česká republika mohla teoreticky postoupit i z první příčky, nakonec jdou hokejoví junioři do čtvrtfinále z druhého místa.

Už od začátku střetnutí přebrala iniciativu česká výprava, která se neustále tlačila do zakončení. Skóre otevřel již ve čtvrté minutě navrátilec do sestavy Beran, který uklízel přihrávku Švihálka do prázdné branky. „Jsem velmi rád, že jsem se konečně trefil. Nejdůležitější je ale týmová výhra a postup do čtvrtfinále,“ hovoří střelec úvodní branky souboje.

Češi poté nepolevili, svou aktivitou i nadále hýřili před brankářem Nyffelerem. V závěru první části ale přišel pro příznivce ze samého srdce Evropy šok. Švýcaři se zničehonic prosadili, Marti propálil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě.

Po návratu z kabin po první přestávce se ale pokračovalo ve stejném duchu. Výběr kouče Miroslava Přerosta začal velmi aktivně, čímž několikrát zamkl svého soka v útočném pásmu. Dmitrj Jaškin se blýskl dvěma skvostnými přihrávkami, nejprve našel volného Švihálka, o chviličku později Hyku. Ani jeden se mýlit nemohl.

„Hledal jsem hlavně spoluhráče, stal se ze mě nahrávač,“ vtipkuje Dmitrij Jaškin. Češi byli sice po celých šedesát minut lepším týmem, postup do čtvrtfinále ale nebyl vůbec jednoduchý. Minutu a padesát devět sekund před závěrečnou sirénou totiž hokejisté helvétského kříže vyrovnali a nastalo drama. To nakonec Češi zvládli, když se geniální přihrávkou blýskl znovu Jaškin na Hertla, který zasunul puk do branky.

„Zestárli jsme tak o padesát let,“ hovoří s úsměvem na tváři hráč, jenž zaznamenal tři asistence v zápase a výrazně se tak podílel na výhře národního mužstva. „Je to neustále stejné. Takové nervy zažíváme každý zápas,“ konstatuje a zároveň doufá, že v příštím zápase Česká republika rozhodne o své výhře daleko dříve.

I hlavní trenér nebyl spokojen s vývojem konce třetí dvacetiminutovky. „Švýcarsko hraje tvrdý hokej s množstvím soubojů a právě to nám dlouho dělalo problémy. Je možné, že nám ve třetí části trochu došly síly,“ přemítal Přerost.

Češi tedy nakonec vydřeli cennou výhru v prodloužení, v úterý je čeká den odpočinku a poté se vrhnou na čtvrtfinále se Spojenými státy americkými. Češi slavit na Nový rok nehodlají. „Možná si připijeme symbolicky šampaňským, ale jinak budeme v klidu na hotelu,“ popisuje Hertl. „Hlavně v klidu a bez nervů,“ doplňuje svého spoluhráče Dmitrij Jaškin.

Čtvrtfinálové klání se odehraje v Ufa Areně, kde Česká republika vyzve 2.1.2013 Spojené státy americké. Utkání startuje v 10.00 hodin středoevropského času.

Švýcarsko – Česká republika 3:4sn (1:1, 0:2, 2:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Marti, 52. Bertschi, 59. Guerra – 4. Beran, 24. Švihálek, 27. Hyka, 62. Hertl.

Motivovaní Slováci nezvládli přestřelku s USA, dál tedy nepostupují

I slovenský tým hrál o všechno. S Američany svedl přímou bitvu o poslední volné čtvrtfinálové místo. Utkání začalo velmi zostra! Hned v úvodu vstřelily Spojené státy americké branku. Odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat. Slováci jen o třináct sekund později srovnali. Nerozhodný stav však nevydržel. Američané rozjeli galapředstavení, první periodu vyhráli 5:2.

V nastoleném trendu USA pokračovalo, v kvapíkovém tempu nasázelo zdecimovaným Slovákům další tři góly a bylo prakticky rozhodnuto. Tým vedený Ernestem Bokrošem tedy nakonec do čtvrtfinále nepostupuje.

USA – Slovensko 9:3 (5:2, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Bardreau, 6. McCabe, 9. Gaudreau, 12. Reilly, 14. Trouba, 25. Gaudreau, 27. Trocheck, 30. Trocheck, 57. Galchenyuk – 5. Matis, 19. R. Mráz, 50. Matis.

Finové smutní. Na Švédy v posledním zápase nestačili

Favorit je venku ze hry o medaile. Finové si rozhodně před začátkem šampionátu nepřipouštěli, že by se snad do čtvrtfinále nemuseli dostat. Místo nich se tam totiž podívají Švýcaři, kteří celý zápas mohutně podporovali švédský celek.

Suomi měli postup ještě ve svých rukou. A začátek zápasu se jim hrubě nevyvedl. Švédové získali tříbrankové vedení a zdálo se, že si v klidu zbytek utkání pohlídají. V kabině Finů ale zřejmě proběhl uragán, který hráče nastartoval. Během čtyř minut srovnali a svitla jim naděje.

V závěru poslední části prohrávali Finové o jednu branku, do závěrečného tlaku se už vinou nedisciplinovanosti nedostali. Švédsko tak přidalo další dvě trefy a zvítězilo 7:4, čímž si zajistili přímý postup do semifinále.

Švédsko – Finsko 7:4 (3:1, 2:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Wennberg, 8. Hägg, 14. Rask, 37. Arvidsson, 37. Forsberg, 59. Molin, 60. Arvidsson – 17. Armia, 22. Ristolainen, 24. Armia, 51. Jarveläinen.

Rusko poprvé na turnaji poznalo hořkost porážky

Měl to být jeden z nejatraktivnějších zápasů mistrovství světa dvacetiletých. Začátek utkání naplněnou Ufa Arena bavil, pak dostal ruský Ničuškin trest do konce zápasu. Kanaďané této příležitosti využili a dostali se do vedení.

Rusko následně rychle odpovědělo, od té doby ale souboj ztratil náboj. Kanada hrála to, co potřebovala, domácí tým se naopak nemohl dostat do nějakého souvislejšího tlaku. Diváci se v poslední části spíše nudili, Rusové nevymysleli prakticky nic.

V závěru tak stvrdili kanadští hokejisté svoji výhru gólem na 4:1 do prázdné branky a jsou králem skupiny B. Ani oni tedy nebudou muset hrát čtvrtfinále, které je na programu ve středu.

Rusko – Kanada 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Kučerov – 15. Hamilton, 16. Scheifele, 27. Drouin, 60. Huberdeau