07.05.2018 | Matěj Vybíral

Češi dokonali proti Švýcarům obrat v nájezdech!

Český tým stále čeká na své první tříbodové vítězství, ale dnes si připsal cenný skalp. Proti silným Švýcarům předvedl výtečný obrat z 2:4 na konečných 5:4 v nájezdech. Čechy trápila především častá vyloučení, Švýcarsko využilo tři nabídnuté početní výhody. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Dominik Kubalík (1+1), první brankou v reprezentaci zazářil Michal Moravčík, přidal navíc rovněž ještě asistenci, gól a rozhodující nájezd si připsal Michal Řepík.

Český tým nevstoupil do utkání vůbec dobře a v úvodu byl pod tlakem. Šance si vypracovali Scherwey, jehož střela Francouzovi vypadla, ale puk skončil těsně mimo, a Hofmann. Ten se dostal ke dvěma dobrým pokusům, ale první Francouz vyrazil, bekhendová dorážka skončila nad. Čechy trápila zbytečná vyloučení, druhou početní výhodu Švýcarsko využilo, když Nino Niederreiter natřikrát dotlačil puk do sítě. Hned vzápětí si česká reprezentace zahrála další oslabení a mohla znovu inkasovat, ránu Genazziho vyrazil Francouz jen nad sebe a kotouč doplachtil na horní síť branky.

Vyrovnání se Česko dočkalo rovněž v přesilové hře, kdy ostře vypálil z pravého kruhu Dominik Kubalík a Genoni na kotouč nedosáhl. Další branku mohl Genoni inkasovat v závěru třetiny, v dalším oslabení ujeli proti jedinému obránci Červenka s Faksou, ale proti střele druhého jmenovaného se švýcarský gólman stihl přesunout.

Druhá třetina neodstartovala vůbec dobře. V pokračující přesilovce totiž udeřil přesnou ranou na přední tyč Grégory Hofmann a o necelé dvě minuty později Vermin posunul puk před branku na špatně hlídaného Simona Mosera, jenž navýšil švýcarské vedení na 3:1. Češi ovšem rychle odpověděli, střela zápěstím Michala Moravčíka v přesilovce skončila v síti a plzeňský obránce zaznamenal první branku v reprezentačním dresu.

Tým ze země helvétského kříže si však vzal dvoubrankové vedení rychle zpět, a to znovu v početní nevýhodě českého výběru. Moser našel před brankou Nina Niderreitera, který se zblízka nemýlil. Češi zareagovali už za dvaadvacet vteřin, ránu Michala Moravčíka šikovně tečoval mezi ruku a tělo Genoniho Dmitrij Jaškin. Divoká druhá třetina skončila českým vyrovnáním. Michal Řepík se snažil přihrát Nečasovi, pas sice neprošel, ale kotouč se odrazil zpět ke sparťanskému útočníkovi, který do dorazil do sítě přes klouzajícího švýcarského gólmana.

V poslední periodě Češi přežili klinickou smrt. Nejprve totiž přečkali bez inkasování čtyřminutové oslabení po zásahu vysokou holí od Radka Faksy a poté naopak v početní výhodě čelili trestnému střílení. Od Šuláka se odpoutal Vermin a byl zahákován, faul však nepotrestal, Francouz jeho bekhendový blafák vykryl.

V prodloužení mohl český tým rozhodnout, měl totiž k dispozici přesilovou hru, při níž měl největší šanci dorážející Faksa, ale Genoni si připsal výborný zákrok. Duel dospěl až do nájezdů, které měly jediného úspěšného střelce. V páté sérii rozhodl povedeným blafákem Michal Řepík. Pavel Francouz kryl všech pět švýcarských pokusů a pomohl vybojovat Česku bonusový bod.

Hodnocení trenéra Josefa Jandače:

Bohužel v zápasech stále jen dotahujeme, musíme také někdy jít do vedení. Ale za stáhnutí ztráty ve druhé třetině jsme rádi, dva body jsou úspěch. Dostali jsme tři branky v oslabení a to je prostě moc, musíme si na to dávat pozor.

Česko - Švýcarsko 5:4 po s.n.

Branky a nahrávky: 17. D. Kubalík (Nečas), 25. Moravčík (D. Sklenička, Hyka), 28. Jaškin (Moravčík, Nestrašil), 35. Řepík (D. Kubalík), rozh. náj. Řepík – 12. Niederreiter (Hofmann), 21. Hofmann (Andrighetto, Diaz), 23. S. Moser (Vermin, Müller), 28. Niederreiter (S. Moser)