15.05.2015 | Vojtěch Jurák

Češi budou hrát o bronz, ve finále se utkají Kanada a Rusko

Předposlední den šampionátu přinesl nejen dva tradiční semifinálové souboje, ale také dvě vychytané nuly. Kanada si v odpoledním zápase poradila s domácí Českou republikou a v boji o zlato vyzve Rusko, které přetlačilo Spojené státy. Finále se odehraje v neděli večer, poražení semifinalisté se odpoledne utkají o bronz.
Kanada – Česká republika 2:0

Branky a nahrávky: 9. Hall (Eberle, Crosby), 30. Spezza (Duchene, Hamhuis). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. Diváci: 17 383.

Bez nadsázky se dá říct, že první semifinálový duel netrpělivě očekávala celá země. Domácí reprezentace se před vyprodanou halou postavila dosavadnímu suverénovi celého mistrovství. Kanada vyhrála všech osm zápasů, ke kterým nastoupila, z toho většinu z nich rozdílem třídy.

Češi ovšem vstoupili do utkání aktivně a odhodláni sehrát se svým soupeřem vyrovnanou bitvu. Obě strany si vytvořily několik šancí, o něco více práce však měl brankář Ondřej Pavelec. Kanaďané nastřádali během první třetiny více střel, což se odrazilo i na skóre. V 9. minutě se dostal za české obránce forward Jordan Eberle, který poslal puk přesně na hůl Taylora Halla. Pro toho už nebyl problém trefit prázdnou branku.

Ve druhé části pokračovala obě mužstva v urputné bitvě o každý kousek ledu. Zámořští hokejisté hráli pečlivě v defenzivě a nenechávali českým hráčům příliš prostoru. V polovině zápasu přiblížil Kanadu blíže k vítězství Jason Spezza, jehož nenápadná střela z kruhu pro vhazování prošla Pavelcovi pod pravým betonem. Minutu a půl před přestávkou vybouchla aréna nadšením, ovšem českou radost z gólu rychle utnul rozhodčí, který branku neuznal pro postavení Petra Koukala v brankovišti.

Závěrečná dvacetiminutovka už změnu skóre nepřinesla. Češi se tlačili do pásma se snahou utkání ještě zdramatizovat, ovšem Mike Smith chytal naprosto spolehlivě a nakonec udržel čisté konto. Kanaďané tak v play-off ještě neinkasovali a mohou se těšit na nedělní finále. Naopak českou reprezentaci čeká zápas o bronz.

Spojené státy – Rusko 0:4

Branky a nahrávky: 48. Mozjakin (Bobrovskij), 51. Ovečkin, 56. Šipačov (Kuljomin, Mozjakin), 59. Malkin (Ovečkin). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 14 938.

Večerní druhé semifinále svedlo proti sobě Spojené státy a Rusko – tedy dvě mužstva, která dosud hrála v Ostravě. Vzájemný zápas ve skupině vyhráli Američané 4:2, ovšem druhé měření sil mělo být pro konečný výsledek v turnaji mnohem zásadnější.

Ruští fanoušci, kteří v ochozech pražské O2 areny jednoznačně převažovali, hnali své favority do útoku a Rusové byli zprvu opravdu aktivnější. Postupem času se dostávali do tempa také Američané a hra se srovnávala. Králi ledu v první časti však byli oba brankáři, kteří spolehlivě hlídali své sítě a nedovolili střelcům jedinou trefu. Po úvodní třetině tedy platil bezbrankový stav 0:0.

Oba maskovaní muži, Američan Connor Hellebuyck a Rus Sergej Bobrovskij, pokračovali v bezchybných výkonech i nadále, a utkání se tak pomalu začalo stávat čekáním na první důležitý gól. O něco více šancí si vytvářeli reprezentanti Spojených států, kteří byli hodně důrazní na brankovišti. Postupem času přibývalo také emocí. Kýžená branka však ne a ne padnout. Také po čtyřiceti minutách svítilo na kostce skóre 0:0.

Rozuzlení přišlo až v závěrečné dvacetiminutovce. Ve 48. minutě vpadl do útočného pásma Sergej Mozjakin a přesnou střelou pod břevno rozjásal nejen své spoluhráče, ale také většinu haly. Touha po rychlé odpovědi hnala Američany dopředu, Rusové však hráli v klidu a zvládali také trestat drobné chyby. Předvedl to Alexandr Ovečkin, který v 51. minutě prostřelil Hellebuycka mezi betony, a také Vadim Šipačov, jenž o pět minut později definitivně zlomil odpor Spojených států. Ruský postup do finále ještě potvrdil v samotném závěru Jevgenij Malkin do prázdné branky.