30.12.2011 | Petr Dejnožka

Češi a Finové slaví postup do čtvrfinále, Švédsko zničilo Slováky

Základní skupiny Mistrovství světa hráčů do 20 let se nám pomalu chýlí ke konci a právě čeští hokejisté na tento hrací den jen tak nezapomenou. Po skvělém výkonu dokázali udolat Spojené státy Americké poměrem 5:2 a zajistili si tím místo mezi nejlepšími šesti. Podobně se vedlo i Finům, kteří však měli o stupeň lehčího soupeře.

Mrázek dovedl Čechy do čtvrtfinále a soupeře k zoufalství

Čeští trenéři již před turnajem avizovali, že klíčovým zápasem o postup bude silvestrovský duel s Finy, ale zmýlili se. Česká republika totiž po prohře Američanů právě se Seveřany cítila šanci právě v klání proti USA. První třetinu velice ovlivnila nedisciplinovanost našich hráčů, kteří většinu času odehráli v oslabení. Hned v úvodu byl do kabin za svůj zákrok poslán Josef Straka a následnou pětiminutovou přesilovku Američané dokázali využít. Přečíslení dva na jednoho přesně zakončil Tynan.

Do kabin se ale přece jen šlo za nerozhodného stavu, když se ve 13. minutě trefil Filippi. Ve druhé dvacetiminutovce se oběma celkům podařilo přidat po jedné brance, a tak bylo jasné, že o vítězi rozhodne až třetina poslední. Spojené státy měly obrovskou převahu, jenže jejich naděje pomalu zatloukávala do země česká hvězda Petr Mrázek. Kromě chyceného trestného střílení předvedl několik fantastických zákroků a pak s radostí přihlížel, jak zlínský Petr Holík dorazil sedm minut před koncem Sekáčovu střelu a poslal Čechy do vedení!
Američané již odpovědět nedokázali! Po jejich chybách navíc zaznamenali druhé branky v utkání Filippi a do prázdné branky umístil kotouč Holík. Češi poté mohli začít slavit. Nejen že si tím zajistili postup do čtvrtfinále, ale opět se tímto zápasem stvrdilo, že v Čechách se prostě rodí kvalitní brankáři!

USA – Česko 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)
Branky a nahrávky:
6. Tynan (Miller, Arnold), 32. Arnold (Zucker, Miller) - 13. Filippi (Přibyl, Uher), 35. Hertl, 53. Holík (Sekáč, Krejčí), 58. Filippi (Nosek), 59. Holík

Slováci dokázali Švédsku vzdorovat pouze první třetinu

Švédové si také chtěli zajistit postup do čtvrtfinále, ale na rozdíl od Česka, měli mnohem přijatelnějšího soupeře. Papírové předpoklady začali plnit hned od úvodních minut a jako první dostal puk za slovenského brankáře Erik Thorell. Na tento gól ještě dokázali slovenští mladíci odpovědět díky přesilové hře a přesné trefě Marka Tvrdoně. To bylo ale od našich sousedů naprosto vše.

Hokejisté Tre Kronor měli od této chvíle zápas jasně pod kontrolou a od druhé třetiny se jednalo jen o to, jaký příděl si slovenští hokejisté z utkání odnesou. Svoji suverenitu potvrdili až ve třetí periodě, kdy přidali dalších pět branek. Konečné skóre se vyšplhalo na 9:1, jediným dvougólovým střelcem se stal Sebastien Collberg. Slováky čeká důležité klání o postup dnes v noci proti Švýcarům.

Švédsko – Slovensko 9:1 (2:1, 2:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 5. Thorell, 17. Friberg (Larsson, Klefbom), 25. Collberg (Larsson), 39. Sundström (Rakell), 45. Zibanejad (Sundström), 49. Rakell (Forsberg M., Boyce Rotevall), 52. Nordström (Thorell, Nemeth), 54. Collberg (Klingberg, Sundström), 59. Thorell (Rensfeldt, Klingberg) - 12. Tvrdoň (Toman)

Finové si s chutí zastříleli proti bezmocným Dánům

Finští hokejisté si po vítězství nad Američany chtěli proti outsiderovi této skupiny zlepšit svoje skóre. Do utkání mohli jít s naprostým klidem, protože již znali výsledek českých hokejistů a věděli, že postup do čtvrtfinále je nemůže minout. Na první branku se čekalo až do deváté minuty, kdy mezeru u Feukovy tyče našel Mikka Salomaki. Od této chvíle to šlo s dánským výběrem velmi z kopce. Když právě Salomaki přidával svoji druhou branku v zápase v 35. minutě, vedli Finové již 5:1.

Na závěr přišla pětigólová třetí třetina, které šéfoval Teemu Pulkkinen. Poslední čtyři góly patřily jen jemu a všechny stihl nasázet v rozmezí patnácti minut. Nakonec z toho bylo celkově deset gólů v dánské síti. Čestný úspěch celku z Jutského poloostrova zaznamenal Patrick Bjorkstrand.

Finsko – Dánsko 10:1 (3:0, 2:1, 5:0)
Branky a nahrávky:
9. Salomaki, 11. Hakanpaa (Donskoi, Salomaki), 12. Pokka (Hannikainen, Paajanen), 25. Kuronen (Mikael Granlind, Pulkkinen), 35. Salomaki (Hakanpaa, Pokka), 42. Armia (Salomaki, Donskoi), 45. Pulkkinen (Granlund Mikael), 49. Pulkkinen (Granlund Mikael), 58. Pulkkinen (Granlund Markus, Pokka), 60. Pulkkinen - 34. Patrick Bjorkstrand

Švýcaři v důležitém zápase přehráli Lotyše

Švýcaři v prvním opravdu důležitém zápase narazili na Lotyšsko a jejich úkolem bylo rozhodně zvítězit. Lotyšský výběr však na tomto turnaji ukázal, že dokáže své soupeře potrápit. Svoji misi začali hráči Helvétského kříže plnit již v úvodu zápasu, když střelu svého spoluhráče dorazil Bertschy. Na začátku druhé třetiny zvýšil vedení Haas a zdálo se být všechno jasné.

Ještě ve druhé třetině však přispěchal se snížením Andersons. Dvoubrankový náskok vrátil Švýcarsku chvíli před sirénou Bertschy a žádné větší komplikace již nedopustili. Po šedesáti minutách na světelné tabuli svítilo skóre 5:3 a bylo tak jasné, že Lotyši budou bojovat pouze o udržení. Švýcary ještě čeká klíčový duel se Slováky.

Švýcarsko – Lotyšsko 5:3 (1:0, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky:
9. Bertschy (Trutmann), 23. Haas (Vermeille), 39. Bertschy (Walser), 54. Haas, 55. Marti - 29. Andersons (Siksna), 43. Jevpalovs (Hvorostinins, Kalnins), 53. Hvorostinins (Jevpalovs, Kuzmenkovsk)

Tabulka skupiny A

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Rusko 3 3 0 0 0 9 20:1
2. Švédsko 3 2 1 0 0 8 22:8
3. Švýcarsko 3 1 0 1 1 4 8:10
4. Slovensko 3 1 0 0 2 3 5:13
5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 0 8:31

Tabulka skupiny B

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Kanada 3 3 0 0 0 9 23:3
2. Finsko 3 2 0 0 1 6 15:10
3. Česká republika 3 2 0 0 1 6 12:7
4. USA 3 1 0 0 2 3 14:12
5. Dánsko 4 0 0 0 4 0 6:38