02.10.2018 | Tisková zpráva

Cenu Oldřicha Machače získal Jan Terla, žák HC Energie Karlovy Vary

Cenu Oldřicha Machače, udělovanou za fair play čin v mládežnickém hokeji, získal za sezónu 2017/18 Jan Terla (2008), žák HC Energie Karlovy Vary. Malý hokejista byl po utkání čtvrtých tříd HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Cenu, kterou obdržel, však ještě na ledové ploše předal spoluhráči a přítomným divákům vysvětlil, že si ji podle jeho názoru zasloužil více. „Honzík dostal cenu pro nejlepšího hráče, a i přesto, jak moc si ji přál, se ceny vzdal ve prospěch spoluhráče,“ uvedla trenérka Zuzana Radostová. „Tohle krásné gesto udělal zcela z vlastní vůle a když mu pořadatel podal mikrofon, hned vysvětlil proč, což ocenili nejen spoluhráči, ale i přítomní rodiče a diváci, stejně jako hráči a trenéři soupeře. Nechyběly ani slzy.“

Cenu Oldřicha Machače tvoří pamětní plaketa, dres s podpisy hráčů reprezentace a zájezd pro držitele ceny a jeho spoluhráče na utkání Euro Hockey Tour Česká republika – Švédsko, které se bude hrát 8. listopadu 2018 v pražské Tipsport areně. V průběhu zápasu proběhne i slavností ceremoniál, při kterém Jan Terla cenu převezme.

Projekt Hraj fair – Cena Oldřicha Machače vyhlašuje Český hokej ve spolupráci s Českým klubem fair play. Cílem projektu je ocenit čestné či jinak záslužné chování mladých hokejistů a hokejistek vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo divákům. Se souhlasem rodiny nese cena jméno Oldřicha Machače (1946–2011), legendárního obránce, trojnásobného mistra světa, proslulého tvrdou, ale v mezích fair play vedenou hrou.

V sezóně 2014/15 se stal nositelem Ceny Oldřicha Machače Ondřej Kuchař (1997), brankář HC Energie Karlovy Vary, a zvláštní ocenění získal Jakub Kratschmer (2006), hráč HC Českobudějovičtí lvi. V sezóně 2015/16 získal Cenu Oldřicha Machače David Skuhrovec (2003), hokejista HC Litvínov, a držitelem zvláštního ocenění se stal Daniel Šťastný (1999), brankář HC Dukla Jihlava. V sezóně 2016/17 cena udělena nebyla.