03.10.2017 | Tisková zpráva

Cenu Oldřicha Machače získal David Skuhrovec z Litvínova

Držitelem Ceny Oldřicha Machače za rok 2017 se stal útočník David Skuhrovec (HC Litvínov, ročník 2003), zvláštní ocenění získal v rámci projektu Hraj fair – Cena Oldřicha Machače brankář Daniel Šťastný (HC Dukla Jihlava, ročník 1999). Ceny obdrží oba laureáti při utkání Česká republika – Finsko, které se bude hrát 13. 12. 2017 v O2 areně.
Útočník David Skuhrovec dosáhl v utkání žákovské ligy kategorie osmých tříd HC Energie Karlovy Vary 2:1 HC Litvínov (11. 12. 2016) na začátku druhé třetiny branky, kterou rozhodčí uznal. Vzhledem k tomu, že kotouč nepřešel brankovou čátu, ale zasáhl břevno, hráč rozhodčímu oznámil, že branka platit neměla a rozhodčí verdikt zrušil. Po utkání poděkoval hráči nejen rozhodčí, ale i vedení týmu a soupeř. Jako odměnu za výjimečné gesto fair play obdrží David Skuhrovec od ČSLH a Českého výboru fair play Cenu Oldřicha Machače, kterou tvoří pamětní plaketa, dres s podpisy hráčů národního mužstva a zájezd jeho týmu na utkání české reprezentace.

Speciální ocenění pro Daniela Šťastného z Jihlavy

Zvláštní ocenění obdrží v rámci projektu Hraj fair – Cena Oldřicha Machače brankář Daniel Šťastný, který v rozhodujícím utkání play off extraligy staršího dorostu HC Dukla Jihlava 2:3 HC Energie Karlovy Vary (27. 1. 2017) upozornil rozhodčího, že branka hostů, kterou předtím pro domnělý faul na brankáře neuznal, byla regulérní. Rozhodčí verdikt zrušil, domácí tým přišel o přesilovou hru 5 na 3 a místo ní byla hostům uznána branka, která navýšila průběžný stav na 0:3.

Projekt Hraj fair – Cena Oldřicha Machače vyhlašují od roku 2015 Český svaz ledního hokeje ve spolupráci s Českým výborem fair play. Jeho cílem je ocenit čestné chování mladých hráčů a hráček vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům, divákům nebo jiným účastníkům utkání. Cena je určena pro hráče a hráčky do dvaceti let nezávisle na soutěži, v níž nastupují, nominaci může prostřednictvím elektronického formuláře, umístěného na www.cslh.cz, zaslat klub, hráč, trenér, funkcionář, rozhodčí nebo kterýkoli z fanoušků. Se souhlasem rodiny připomíná cena památku legendárního obránce, trojnásobného mistra světa, známého tvrdou, ale v mezích fair play vedenou hrou Oldřicha Machače (1946-2011).