30.09.2013 | Tisková zpráva

Cena pro mladé hokejisty ponese jméno Oldřicha Machače

Cena fair play, kterou od letošní sezóny vypisují pro mladé hokejisty a hokejistky ČSLH spolu s Českým klubem fair play, ponese jméno legendárního obránce, trojnásobného mistra světa Oldřicha Machače. „Oldřich Machač proslul nekompromisní, tvrdou, ale v mezích pravidel a fair play vedenou hrou,“ uvedl v této souvislosti prezident ČSLH Tomáš Král. „Proto jsme se rozhodli pojmenovat po něm trofej, oceňující čestné chování a činy mladých hokejistů a hokejistek. Inspirací jsou určitě i jeho sportovní úspěchy, vždyť medaili přivezl ze tří olympiád a jedenácti světových šampionátů.“
Cena Oldřicha Machače, určená pro mladé hráče a hráčky do dvaceti let nezávisle na soutěži, ve které nastupují, bude udělována za příklady zvlášť čestného chování vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo divákům. Rozhodujícím kritériem je soulad takového jednání se zásadami fair play, sportovního soutěžení a slušných mezilidských vztahů.
    
Na nositele Ceny Oldřicha Machače čeká vedle oficiální plakety i dres s podpisy hráčů české reprezentace a na tým, za který nastupuje, zájezd na některé z mezistátních utkání, při kterém bude cena udělena. Pomoci, aby ocenění získali, mohou mladým hokejistů a hokejistkám také jejich trenéři, spoluhráči, soupeři, rozhodčí, rodiče, příbuzní, přátelé, kamarádi nebo fanoušci. Návrhy na udělení Ceny Oldřicha Machače totiž může předložit kdokoli, a to prostřednictvím nominačního formuláře na www.cslh.cz. Nositele ceny následně vybere ze zaslaných nominací porota, složená ze zástupců ČSLH, Českého klubu fair play a rodiny Oldřicha Machače.      

Oldřich Machač (1946-2011) získal na mistrovstvích světa tři zlaté, pět stříbrných a tři bronzové medaile. Dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili přivezl také z olympijských her, byl finalistou Kanadského poháru v roce 1976. Reprezentační dres oblékl ve 293 utkáních, což je druhý nejvyšší počet v historii, vstřelil v něm 37 branek. Vynikl jako mistr bodyčeků, důrazný obránce s tvrdou střelou, skvělou dvojici vytvořil hlavně s Františkem Pospíšilem. Na mistrovství světa v roce 1972 v Praze, na kterém pomáhal vybojovat zlaté medaile, byl vyhlášen členem all star týmu. Od roku 1999 je členem Síně slávy IIHF, od roku 2008 členem Síně slávy českého hokeje.

Podrobnější informace