08.08.2012 | Tisková zpráva

Břeclav a Piešťany přivítají nejlepší světové hráče do 18 let

Ve dnech 13. – 18. srpna 2012 proběhne v Břeclavi a Piešťanech tradiční Memoriál Ivana Hlinky, v anglické verzi pod novým, mírně upraveným názvem Ivan Hlinka Memorial Cup. V břeclavské skupině se střetnou Česká republika, Finsko, Rusko a USA, v piešťanské Slovensko, Kanada, Švédsko a Švýcarsko, všechno účastníci elitní divize mistrovství světa v této věkové kategorii. Na dvě nejlepší mužstva z každé skupiny čekají semifinále a boje o medaile, na zbývající čtyři celky zápasy o umístění.
Memoriál Ivana Hlinky je nejprestižnějším turnajem osmnáctiletých hokejistů mimo mistrovství světa a významnou přehlídkou talentů před draftem NHL. V minulosti se na něm představili třeba Sydney Crosby, Steven Stamkos, Jevgenij Malkin, Alexandr Ovečkin, Victor Hedman nebo Mikael Granlund. Vzhledem k termínu se ho na rozdíl od šampionátu účastní i hráči Canadian Hockey League. Není bez zajímavosti, že z deseti nejvýše umístěných hráčů letošního draftu NHL se jich devět objevilo na některém z posledních ročníků Memoriálu Ivana Hlinky.

Reprezentace České republiky, která absolvuje v sobotu 11. 8. 2012 přípravný duel s Kanadou, se ve skupině utká v pondělí 13. 8. 2012 s Finskem, v úterý 14. 8. 2012 s USA a ve středu 15. 8. 2012 s Ruskem.

Trenér Luděk Bukač mladší nominoval brankáře Štěpána Lukeše (Chomutov) s René Svobodou (Vítkovice), obránce Tomáše Andrlíka (Plzeň), Martina Kokeše (Litvínov), Romana Čermáka (Jihlava), Ondřeje Šafáře (Karlovy Vary), Jana Štencla (Vítkovice), Tomáše Dvořáka (Havlíčkův Brod), Michala Beránka (Liberec) a Alexe Pisárika (Třinec), útočníky Jiřího Kepku, Romana Přikryla a Miroslava Indráka (Plzeň), Dominika Pokorného (Sparta), Petra Česlíka (Vítkovice), Václav Paška s Lubošem Robem (České Budějovice), Ondřeje Kašeho s Davidem Kampfem (Chomutov), Martina Slánského (Kladno), Ondřeje Kovářů (Lukko Rauma), Jana Mandáta (Jihlava) a Dana Nádrazského (Davos). Až na dvě výjimky tedy hráče z domácích klubů.
„Jsem rád, že máme náročnou skupinu s vesměs silnými soupeři, která prověří naše schopnosti,“ uvedl trenér Luděk Bukač mladší. „Nenominovali jsme hráče, kteří odešli do zámoří, zranění vyřadila tři útočníky z prvních dvou formací – nastoupit nemohou Jakub Vrána, David Pastrňák ani Martin Kohout. Přesto věřím, že máme silný tým, který se popere o co nejlepší výsledky.“   

Celkového vítězství se česká reprezentace v dosavadních ročnících turnaje nedočkala, šestkrát však obsadila druhé a třikrát třetí místo. V nejúspěšnějším období 1997-2005 ani jednou nechyběla mezi trojicí nejlepších, u zatím posledního úspěchu – druhé příčky v roce 2005 – byli mj. brankář Michal Neuvirth a útočníci Jiří Tlustý s Jakubem Voráčkem.

Memoriál Ivana Hlinky navazuje na někdejší Světový pohár juniorů do 18 let (Pacifický pohár, Národní pohár), pořádaný v letech 1991-1996 v Japonsku, Kanadě a Mexiku. Jméno trojnásobného mistra světa, trenéra zlatých olympioniků z Nagana nese od roku 2005.
 
V letech 1997-2001 probíhal turnaj střídavě v České republice a na Slovensku (1997 Jihlava, Žďár nad Sázavou a Znojmo; 1998 Bratislava; 1999 Havlíčkův Brod, Třebíč a Znojmo; 2000 Kežmarok; 2001 Kolín, Mladá Boleslav a Nymburk). Od roku 2002 se skupiny hrají v České republice a na Slovensku, pořadatelskými městy byly v tomto období Břeclav, Hodonín (2004, 2007, 2008, 2009) a Piešťany.

Nejúspěšnějším účastníkem jsou hokejisté Kanady, kteří turnaj vyhráli již šestnáctkrát, třikrát triumfovali hráči Ruska, jednou hokejisté Švédska a Spojených států. Pořadí zatím posledního ročníku v roce 2011: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. Finsko, 5. USA, 6. Česká republika, 7. Švýcarsko, 8. Slovensko.