19.02.2014 | David Jahoda

Brány semifinále zůstaly českému výběru uzavřeny, Rusové jsou na domácí olympiádě bez medaile

S o č i – Sen o tom, že si čeští hokejisté zahrají v Soči o medaile, je pryč. Výběr kouče Hadamczika narazil ve čtvrtfinále na silný celek Spojených států, který dokázal, že hraje v naprosté pohodě a je právem považován za možná největšího favorita na zlato. Po porážce 2:5 se tak stejně jako ve Vancouveru musí Češi obejít bez cenného kovu. Obrovský rozruch však rozbouřila porážka sborné, kterou do semifinále nepustili Finové! Domácí tým plný hvězd si tak na domácí vítězství musel nechat zajít chuť. Kanada také postoupila, i když to proti houževnatým Lotyšům měla víc jak těžké. Naopak poměrně v klidu si poradilo Švédové se Slovinci.

Český tým v Soči na medaili nedosáhne, ztroskotal na bez slabiny hrajících Američanech

Po vítězném osmifinálovém duelu, kdy Češi poslali domů Slovensko, se chtěla Plekancova parta prodrat přes favorizované Američany ještě dál. Ovšem české mužstvo stačilo téměř bezchybným Spojeným státům jen po dobu první třetiny, a to jen herně, nikoli střelecky.

Český výběr od vstupu na ledovou plochu ukazoval, že se chce o postup poprat. Jako studená sprcha však zapůsobil gól van Riemsdyka už ve druhé minutě, když si slabší chvilku vybral brankář Pavelec a Američanovu střelu z nulového úhlu neudržel před brankovou čárou. Český tým se však nenechal odradit. Plekancovu bombu po Jágrově nahrávce sice ještě Quick chytil, v páté minutě však byl puk za jeho zády. Druhá česká formace udělala před Quickem takový závar, že kotouč do své sítě nakonec Američané dopravili sami. McDonagh totiž napálil puk do brusle Sutera, od které se kotouč odrazil do branky. Jako poslední z Čechů se puku dotkl Aleš Hemský, proto byl gól připsán jemu.

Češi byli rázem na koni, byli to oni, kdo udával tempo hry. Nedvědova střela dokonce orazítkovala břevno Quickovy klece. Branková konstrukce však za chvíli zacinkala i na druhé straně, a to po střele Fowlera. Česko i nadále působilo velice dobře, Američané však dokázali znovu z ojedinělé šance udeřit. Backes se uvolnil od mantinelu a překrásnou přihrávkou nalezl Browna, jenž už pouze uklidil do naprosto odkryté Pavelcovy svatyně. Když už se zdálo, že budou Češi po přestávce dohánět jen jednobrankové manko, prosadili se hráči USA 1,8 desetin vteřiny před sirénou znovu, když odražený puk od zadního mantinelu uklidil z úhlu do české klece Backes.

Američané s náskokem v zádech od začátku druhé třetině svého soka převyšovali a čtvrtým gólem ve 30. minutě téměř definitivně odrazili odpor Čechů. Obránce Michálek šel v polovině zápasu vůbec jako první hráč navštívit trestnou lavici a Američané nelenili. Hokejisté Spojených států znovu ukázali svou důslednost před brankou soupeře, a to konkrétně kapitán USA Zach Parise, od jehož hole se kotouč odrazil do Pavelcova betonu, od kterého putoval kotouč za čáru. Na to Alois Hadamczik reagoval výměnou brankářů, do hry tak šel Salák.

Před závěrečnou třetinou si museli být sami hokejisté České republiky vědomi, že do semifinále by je posunul snad už jen zázrak. Ten však nadobro Američané odmítli krátce po začátku tohoto dějství. Rychlý kontr dvou proti jednomu proměnil po Keslerově nahrávce v branku Kessel. Tomu sice ke skórování pomohl šťastný odraz od brusle, ovšem neúmyslný, proto branka platila.

Zbytek utkání se už více méně dohrával, Spojené státy českou družinu k ničemu nepouštěly. Kult nejlepšího českého hráče v tomto zápase a možná i na turnaji alespoň potvrdil Aleš Hemský, jehož uvolnění s milimetrově přesnou střelou korigovalo výsledek utkání na konečných 2:5 z pohledu Česka.

Česká reprezentace tak po matných výkonech na olympijském turnaji končí ve čtvrtfinále po vyřazení od USA. Stejně jako ve Vancouveru si tak Češi medaile na krk nepověsí, naopak Američané dál mohou snít svůj zlatý sen.

USA – ČR 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky:
2. van Riemsdyk (Kesler, Kane), 15. Brown (Backes, Suter), 20. Backes (Suter, McDonagh), 30. Parise (Pavelski, Suter), 43. Kessel (Kesler, Shattenkirk) – 5. Hemský, 53. Hemský.
Rozhodčí: Olenin (RUS), Pollock – Amell (oba CAN), Dědulja (BLR).
Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 606.

Sestavy:
USA:
Quick – McDonagh, Suter, Martin, Orpik, Shattenkirk, Fowler, Carlson – Kane, Kesler, Parise (C) – Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Callahan, Backes, Brown – Oshie, Stastny, Pacioretty – Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

ČR:
Pavelec (30. Salák) – Židlický, Šmíd, Michálek Z., Kaberle, Rozsíval, Gudas – Jágr, Plekanec (C), Červenka – Hemský, Krejčí, Michálek M. – Voráček, Eliáš, Erat – Frolík, Hanzal, Nedvěd. Trenér: Alois Hadamczik.

Tři korunky si bez větších problémů zajistily nad Slovinci postup do semifinále


Švédové jsou na probíhajícím olympijském turnaji dominantní. Svou stoprocentní úspěšností v základní skupině si mužstvo „Tre Kronor“ vybojovalo nejlepší možnou výchozí pozici pro čtvrtfinále a také tomu odpovídajícího soupeře. Slovinci sice přemohli v osmifinále Rakousko, Švédsko už byl však příliš tvrdý oříšek.

Dlouho ale Slovinci hráli velice nebojácně. Švédsko mělo podle očekávání více ze hry, ovšem dobře chytající Kristan si věděl s pokusy Švédů rady. Díky Karlssonovu zaváhání mohl dokonce outsidera poslat do vedení jeho kapitán Razingar, tváří v tvář Lundqvistovi ale neuspěl. Už se zdálo, že Slovinsko odehraje úvodní část bez inkasované branky, to se však nestalo. V početní výhodě dostal puk jak na stříbrném podnose útočník Steen, jenž neměl potíž zakončit. To ale nepřimělo Slovince, aby se složili, ba naopak. Se silným sokem dokázali následující periodu odehrát za bezbrankového stavu, a to si navíc solidní šance vypracovali David Rodman a po něm také Robar. Do třetí části tak šli Švédové jen s jednobrankovým náskokem, všechny Švédy ale dvě minuty po přestávce uklidnil Daniel Sedin, který prudkou ranou z první nedal přesouvajícímu se Kristanovi šanci. Slovinci dostali ještě možnost v přesilovce, kdy mohli snížit oba bratři Rodmanové, naskytnuté příležitosti se ale nechopili. Proto vzali osud utkání do svých rukou Švédové. Ve 49. minutě ukázal sílu svého zápěstí Loui Eriksson a bylo jasno. Následně však ještě dva góly přidělil Slovincům na cestu domů Hagelin, který nejprve našel skulinku mezi betony Kristana a následně využil na milimetr přesného pasu od Karlssona.

Slovinci i přes vyřazení od silného Švédska zasluhují pochvalu za velice sympatické vystoupení na Hrách v Soči. Jeden z favoritů na zlato tedy putuje dál, nyní mu v cestě bude stát jeho severský soused Finsko.

Švédsko – Slovinsko 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky:
19. Steen (Alfredsson, Karlsson), 42. D. Sedin (Eriksson), 49. Eriksson (Backström, Oduya), 52. Hagelin (Ericsson Jim., Kronwall), 57. Hagelin (Karlsson, Krüger).
Rozhodčí: Meier (USA), Šindler (ČR) – Carlson (CAN), Wheler (CAN).
Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 325.

Sestavy:
Švédsko:
Lundqvist – Ericsson Jon., Kronwall (C), Hjalmarsson, Oduya, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Alfredsson, Berglund, Steen – Backström, Eriksson, Sedin D. – Silfverberg, Johansson, Landeskog – Krüger, Nyquist, Ericsson Jim. – Hagelin. Trenér: Pär Mårts.

Slovinsko:
Kristan – Pretnar, Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Tavželj, Podlipnik – Kopitar, D. Rodman, Muršak – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas, M. Rodman, Razingar (C) – Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

Zlý sen Rusů se naplnil! Po čtvrtfinálové porážce s Finskem se vidina domácího triumfu rozplynula

Nejvyšší představitelé Ruska na vlastní oči sledovali, jak se jim hlavní cíl olympijských her rozplývá před očima. Sebevědomí Rusové před olympiádou nemířili níž než na zlatou medaili, stejně jako před čtyřmi lety se však s turnajem loučí už ve čtvrtfinále. Šok pro celé Rusko!

Zprvu to však s domácími hokejisty nevypadalo vůbec zle. Hned v první početní výhodě totiž sborná dokázala dostat kotouč za záda Tuukky Raska. O úvodní branku střetnutí se postaral Ilja Kovalčuk, který z mezikruží zamířil nejlíp, jak mohl. Sotva se však Rusové stihli ze své branky doradovat, už ve vedení nebyli. Kličkovaná Juhamattiho Aaltonena, jenž od mantinelu projel až před Varlamova, který dostal pro čtvrtfinále přednost před Bobrovským, skončila i přes nepříliš prudkou ránu gólem. Stačilo to však na to, aby Varlamovovi prošel puk do sítě. Ztracené vedení mohl Rusům vrátit Radulov, Rask se ale zaskvěl. Naopak na druhé straně udeřili podruhé za sebou Finové. Vojnova obral o kotouč Granlund, jenž pak šikovnou nahrávkou uvolnil hrající legendu Selänneho. Tomu sice rána nesedla podle představ, nakonec ale skončila za ruským gólmanem. Ve druhé části dostal výhodu přesilovky tým „Suomi“ a v ní své vedení navýšil na 3:1! Selännemu před brankovištěm střela znovu nesedla, odrazila se však k volnému Granludovi, jenž z úhlu bekhendem zasunul do klece. Varlamov po této brance přenechal místo v brankovišti Bobrovskému. Dvoubrankový náskok vydržel svěřencům kouče Westerlunda i do třetí části. Rusko se snažilo, co to jen dalo, ovšem hra domácích hokejistů neměla potřebný spád a nápaditost. Když už se navíc sborná do šance dostala, byl na místě skvělý Rask. Ani následná hra bez brankáře tento velekrach ruského mužstva neodvrátila. 

Rusové si těžko mohli představit horší olympijský turnaj. Kromě úvodního zápasu se Slovinskem a možná bitvy s Amerikou totiž parta okolo kapitána Dacjuka nepředváděla hokej, na který podle papírů měla. Severští šikulové z Finska naopak míří vstříc olympijské medaili.

Finsko – Rusko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
10. Aaltonen (Kontiola), 18. Selänne (Granlund), 26. Granlund (Selänne, Timomen) – 8. Kovalčuk (Dacjuk).
Rozhodčí: Winnerborg (SWE), Sutherland (CAN) – Devorski (CAN), Wilmot (CAN).
Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 654.

Sestavy:
Finsko:
Rask – Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne (C), Immonen, Granlund – O. Jokinen, Ruutu, J. Jokinen – Kontiola, Korpikoski, Aaltonen – Lehterä, Pihlström, Komarov. Trenér: Erkka Westerlund.

Rusko:
Varlamov (27. Bobrovskij) – Vojnov, Markov, Jemelin, Medveděv, Nikitin, Bělov, Tjutin, Tichonov – Dacjuk (C), Radulov, Kovalčuk – Ovečkin, Malkin, Popov – Sjomin, Kuljomin, Anisimov – Těreščenko, Ničuškin, Tarasenko. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Lotyšsko Kanadu nečekaně trápilo, díky Weberovi však jdou Javorové listy dál

Poté, co si lotyšský výběr vyšlápl v osmifinále na vicemistry světa ze Švýcarska, málokdo čekal, že by se jim to samé mohlo povést alespoň napodobit i proti hokejovému gigantovi z Kanady. Opak však byl pravdou a dlouho nerozhodné skóre rozsekl až v závěru třetí části kanadský obránce Weber.

Lotyšský celek očividně z věhlasu svého soupeře neměl ostych. První vážnější šanci si totiž vytvořil osmifinálový hrdina Lotyšů Lauris Darzinš, ten ale v souboji proti Priceovi narazil jen na beton kanadského brankáře. Postupem času však obhájce olympijského zlata začal nabírat na obrátkách a to se mu v 17. minutě vyplatilo. Patrick Sharp totiž dostal zpoza branky parádní přihrávku od Ricka Nashe a střelou do poloodkryté branky Gudlevskise, který dostal nečekaně přednost před Masalskisem, otevřel útočník s javorovým listem na prsou gólový účet utkání. Lotyši ale ukázali odhodlání vyrovnat. Cipulisovi se to sice nepovedlo, Laurisi Darzinšovi už ale ano! Fantastickou nahrávkou ho našel za obranou Kanady Kulda, Darzinš si těžký kotouč zpracoval a jako zkušený mazák ho následně bekhendem zavěsil pod víko kanadské klece. Kanada ve druhé třetině narážela na dobře připravenou obranu Lotyšů, kteří se své šance na postup drželi zuby nehty. Chvíli před druhou přestávkou mohl zaúřadovat Perry, Gudlevskis byl ale na místě. Podobný průběh měla i třetí třetina. Lotyšská propracovaná defenzíva v čele s mladičkým brankářem obětavě odolávala. V 52. minutě však přišlo vyloučení Pujacse, a to rozhodlo o osudu zápasu. Svou pověstnou dělovku od modré čáry ze svých rukavic totiž vypustil obránce Shea Weber, jenž tak dostal Kanadu podruhé v utkání do vedení. Tato branka se nakonec stala vítěznou! Jako oběť kanadského vítězství bylo zranění Johna Tavarese, který si už na turnaji nezahraje.

Kanada tak po vydřeném postupu proti Lotyšsku vyzve v semifinále USA. Můžeme se tedy v boji o medaile těšit na skandinávské a zámořské derby. Lotyšsko zaslouží za své výkony na turnaji obrovskou pochvalu a úctu.

Kanada – Lotyšsko 3:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
14. Sharp (Nash), 54. Weber (Doughty, Toews) – 16. Darzinš (Kulda, Sprukts).
Rozhodčí: Peel (USA), Ronn (FIN) – Suominen (FIN), Kovachik (CAN).
Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 825.

Sestavy:
Kanada:
Price – Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Bergeron, Crosby (C), Kunitz – Perry, Getzlaf, Benn – Carter, Toews, Marleau – Sharp, Tavares, Nash – St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

Lotyšsko:
Gudlevskis – Kulda, Bartulis, Rekis, Ozolinš (C), Sotnieks, Pujacs, Redlihs K., Freibergs – Karsums, Girgensons, Indrašis – Darzinš, Sprukts, Redlihs M. – Keninš, Pavlovs, Cipulis – Jass, Berzinš, Štals. Trenér: Ted Nolan.

Galerie