05.05.2018 | Martina Kramerová

Bojovný výkon nestačil, Češi padli se Švédy o jediný gól

Přestože ukázali bojovnost a sílu, na vítězství to nestačilo. Čeští hokejisté své druhé vystoupení na světovém šampionátu nedokázali přetavit v triumf a prohráli se Švédskem 2:3. Seveřané položili základ k tříbodovému zisku už v první třetině, kdy získali dvoubrankové vedení, houževnatí Češi ale pak začali mocně dotahovat a v závěru duelu válčili o vyrovnání. Kýžený gól ale nakonec nevsítili, a tak si v tabulce pravdy připsali první porážku.

Čeští hokejisté proti Švédům nezačali vůbec dobře a po osmi minutách prohrávali 0:2. V dresu Tre kronor se nejprve prosadil Rickard Rakell, který si po křížné přihrávce Lindholma najel do levého kruhu a prudkou ranou vymetl šibenici Rittigovy klece.

V čase 07:13 se pak Seveřané radovali znovu. Mattias Jarmark využil získanou početní výhodu a v závaru před českou brankou pohotově propálil českého gólmana střelou mezi nohy.

„V první třetině nás Švédové přečíslovali. My jsme naopak propadali a skončilo to prvním gólem. Druhý jsme pak dostali z přesilovky,“ řekl k úvodu duelu trenér Josef Jandač.

Postupně začal vystrkovat růžky také český tým. Nestrašil nabil Plekancovi na levý kruh a česká čtrnáctka bez váhání zacílila. Kotouč však na cestě do sítě zastavila horní tyčka. Kladenský odchovanec byl i u další velké šance. Jeho dorážku z ostrého úhlu zlikvidoval Hellberg pomocí betonu. Na druhé straně kluziště se blýskl Rittich, jenž vytáhl výborný zákrok proti dvojici Rakell-Nyquist.

Zatímco švédská aktivita postupně uvadala, čeští hokejisté naopak přidali plyn. Při početní převaze byl vidět především Jaškin, který hned dvakrát nebezpečně ohrozil Hellbergovu svatyni.

Následně českým obráncům ujel Janmark a hnal se sám na Ritticha, tváří v tvář maskovanému muži v českých barvách ale selhal.

Chvíli po polovině utkání zaúřadoval český tým. Ve dvojnásobné přesilovce pět na tři se kotouč ihned po vhazování dostal na modrou čáru k Filipu Hronkovi, jenž nechytatelnou dělovkou prostřelil Hellberga. „Hru jsme začali srovnávat až od druhé třetiny,“ kvitoval změnu v obrázku hry,, která Čechům přihrála kontaktní gól, vládce české lavičky. 

Seveřany český tlak otupil pouze na chvíli a v čase 43:11 navýšili skóre. Rakell zužitkoval otevřené okénko v české obraně a pobídl přihrávkou od mantinelu ke skórování Miku Zibanejada. Ten převedl ukázkový bekhend a přes blokujícího Gudase poslal kotouč za brankovou čáru.

„Nevyhodili jsme puk z obranného pásma. Bylo to lehkovážně vyřešené, a proto jsme inkasovali,“ okomentoval situaci Jandač.

Češi se však nesložili zbraně. Do dobré pozice se o chvíli později dostal Plekanec, brejk však zakončil jen střelou do boční síťky. V 56. minutě vykřesal naději Tomáš Hyka, jenž napřáhl od modré a trefil se přesně do levé šibenice.

Na samotném konci Češi zkusili hrát bez brankáře a zaznamenali ještě několik slibných pokusů, žádný z nich však neskončil za Hellbergovými zády a Švédsko uhájilo těsný náskok až do závěrečné sirény.