15.05.2012 | Martin Lísal

Boj ve skupinách skončil, posledním postupujícím je Slovensko

S t o c k h o l m - Dvanáctý den mistrovství měl na programu poslední zápasy základních skupin. Zřejmě největší pozornost byla upřena na utkání Slováků s Francouzi. V přímém souboji o poslední postupové místo nakonec uspělo Slovensko a ve čtvrtfinále si zahraje s vítězem helsinské skupiny - Kanadou. Druhý pár tvoří nakonec USA a domácí Finsko. Ve Stockholmu se už jen upřesnilo složení čtvrtfinálových dvojic - vítěz skupiny Rusko se utká s Norskem a domácí Švédové narazí na Čechy. Neúspěšné týmy už jsou tedy na cestě z turnaje domů, na čtvrtfinalisty nyní čeká volný den a pak zápasy o vše.

Češi odmítli spekulace a naložili Němcům osm gólů

Před utkáním se hojně spekulovalo o tom, zda Češi do zápasu nastoupí naplno, první náznak odpovědi na tuto otázku ovšem dal Aleš Hemský už ve druhé minutě utkání – proháčkoval se až před Endrase a otevřel skóre. Čechy nepoložila ani smolná vyrovnávací branka, kdy si po střele Thomase Greilingera srazil puk do branky Michálek – odpověď totiž za tři minuty přichystal Lukáš Krajíček. Navíc ve vlastním oslabení se povedl „vlastenec“ i Němcům,  Endrase překonal Nikolai Goc. Gól byl připsán Martinu Eratovi.

Ve druhé třetině už Češi na ledě jasně dominovali a v pohodě navyšovali svůj náskok. Nejprve v přesilové hře tečoval Krajíčkův pokus šikovně Petr Koukal, pár minut poté nevadilo Davidu Krejčímu ani to, že Češi hrají v oslabení, ujel německé obraně a precizním blafákem zvýšil na 5:0. Šestý gól přidal po pěkné Petružálkově příhře Jiří Novotný.

Němci už evidentně rezignovali na vše a jen občas provětrali obranu soupeře, na větší odpor se nicméně nezmohli a jen doufali, že se nezopakuje kanonáda z utkání proti Norům. Češi ale byli milosrdní, v poslední třetině už jen využili další přesilovky Petr Koukal a Miroslav Blaťák. Endras už další „desítku“ nepřipustil, nekapituloval ani při trestném střílení Krejčího. Na posledních devět minut se do branky českého týmu postavil mladík Mrázek, který si tak připsal premiéru na velkém turnaji. Nic to ale nezměnilo na výhře Čechů 8:1 a na faktu, že ve čtvrtfinále na obhájce bronzu čekají Švédové.

Česko – Německo 8:1 (3:1, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Hemský (Průcha), 11. Krajíček (Vondrka, Novotný), 17. Erat (Nakládal, Krejčí), 26. Koukal (Krajíček, Čáslava), 30. Krejčí (Tenkrát), 35. Novotný (Petružálek), 45. Koukal (Hemský, Průcha), 47. Blaťák (Krejčí, Plekanec) - 8. Greilinger (Schubert, Ullmann).

V utkání, které už mnoho neřešilo, přehrála Kanada Bělorusy

V utkání šlo (kromě cti) o jediné – Kanada by si v případě výhry zajistila první místo. Bělorusové měli jistotu sedmé příčky a na zápas byl asi zvědavý zejména gólman Milčakov, který se z pozice trojky „vypracoval“ až na místo jedničky pro tento zápas. Hned po třech minutách jej překonal Ryan O‘ Reilly, ale pak se běloruský gólman rozchytal a dlouho držel kanadské útočníky na uzdě. V kombinaci s tím, že se v 15. minutě podařilo vyrovnat Sergeji Kosticynovi, to znamenalo zajímavou zápletku pro další boje.

Kanada se další branky dočkala až v polovině utkání, Corey Perry tečoval bruslí ránu Getzlafa. A Ryan Getzlaf byl tím mužem, který o tři minuty později zvýšil už na 3:1. Další ránu zasadil Bělorusům Ryan Nugent – Hopkins v přesilové hře. Po této brance se strhla bitka a od té doby se na ledě celkem jiskřilo. Gól jsme však viděli už jen jeden, v poslední třetině upravil na konečných 5:1 svou druhou trefou Ryan O’Reilly. Kanaďané se pak předvedli několika zbytečně ostrými zákroky a Schenn s Methotem inkasovali tresty na pět minut a do konce utkání, čehož ovšem Bělorusové nevyužili. Je ovšem otázkou, nakolik jsou podobné fauly „moudré“ těsně před klíčovým zápasem turnaje.

Kanada – Bělorusko 5:1 (1:1, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. O’Reilly (Ladd, Keith), 30. Perry (Getzlaf, Keith), 33. Getzlaf (Kane, Perry), 35. Nugent - Hopkins (Tavares, Sharp), 49. O'Reilly (Ladd) - 15. S. Kosticyn (Kovryšin, A. Kosticyn).

Norové si před čtvrtfinále zvýšili sebevědomí a díky koncertu ve druhé třetině přehráli Dány

Norové měli jisté čtvrtfinále, Dánové záchranu – a podle toho také vypadala první třetina. Tempo nebylo zpočátku nijak vysoké, obrany působily bezstarostným dojmem. Více ze hry měli přece jenom Norové, Andersen v brance Dánů musel řešit několik ošemetných situací.

Čisté konto držel až do 27. minuty, kdy jej v signalizované výhodě překonal Lars Erik Spets. A tato branka spustila příval – Norové si vzpomněli na kanonádu proti Německu a rozhodli se něco podobného zopakovat. Za minutu se po přihrávce zpoza branky trefil Morten Ask a definitivně se norská lavina utrhla v závěru třetiny. Nejprve skóroval Per-Age Skröder, poté se v pětiminutové početní výhodě prosadil Jonas Holös a ještě před sirénou zvýšil na 5:0 Patrick Thoresen, který se asistencí podílel i na předchozích dvou gólech. Dánové tak pykali za rozpoutání velké šarvátky, za kterou nakonec bylo potrestáno šest hráčů – onen pětiminutový trest „navíc“ inkasoval Jannik Hansen.

V poslední třetině Norové polevili a soupeř toho využil ke snížení – v rozmezí čtyř minut upravili skóre Morten Madsen a Morten Poulsen. Poslední slovo ale měli nakonec přece jen vítězové – po další nahrávce Thoresena střílel přesně Mats Trygg. Patrick Thoresen čtyřmi body potvrdil parádní formu, vyšvihl se na první místo v bodování turnaje a vyslal jasný vzkaz hokejovému světu – s Norskem je třeba počítat!

Norsko – Dánsko 6:2 (0:0, 5:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 27. Spets (Ask, M. Olimb), 28. Ask (K. A. Olimb, Martinsen), 36. Skröder (Thoresen), 38. Holös (Thoresen, M. Hansen), 40. Thoresen (Martinsen, Holös), 56. Trygg (Thoresen, Skröder) - 44. Madsen (Hersby), 48. Poulsen (Larsen).

Nečekaně dramatický boj o čtvrtfinále rozhodl v poslední třetině Radivojevič

Jediný zápas dne, který rozhodoval o něčem opravdu podstatném, začali Slováci snově. Již ve třetí minutě prostřelil Hueta Milan Bartovič, pak zahodil obrovskou šanci Mikúš a za další čtyři minutky zvýšil na 2:0 Tomáš Kopecký. Jenže Francouzi se vzpamatovali rychle a odpověď nalezl Yorick Treille, ještě v první třetině pak dokázal vyrovnat Teddy da Costa.

Ve druhé třetině předvedl několik výtečných zákroků Laco, i Huet se činil. Do vedení vrátil Slováky Michal Handzuš, nicméně čtyřicet vteřin před sirénou opět srovnal skóre Damien Fleury.

Neskutečné drama pokračovalo i ve třetí části. Hned v úvodu využil rychlý protiútok Branko Radivojevič a Slovensko opět vedlo. I na tuto branku ale nalezli statečně bojující Francouzi odpověď, z úhlu překonal Laca Antoine Roussel. Naděje outsidera definitivně zhatil jeden z mnoha zbytečných faulů a následná využitá přesilovka. Autorem rozhodujícího gólu byl Branko Radivojevič, jeden ze slovenských hrdinů. Tím druhým byl opět jistě chytající gólman Laco. Slováci se tak mohou těšit na čtvrtfinále, Francii do zápasu nevrátila ani hra bez brankáře a s turnajem se loučí.

Slovensko – Francie 5:4 (2:2, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Bartovič (Bližňák, Sekera), 7. Kopecký (Radivojevič), 36. Handzuš (Chára, Sekera), 41. Radivojevič, 51. Radivojevič (Sekera) - 8. Treille (Rouleau, Desrosiers), 15. da Costa T., 40. Fleury (Meunier), 46. Roussel (da Costa S.).

Američané zdolali Švýcary a skončili druzí

Další utkání, které už řešilo „jen“ to, kdo s kým se utká ve čtvrtfinále, uzavřelo program helsinské základní skupiny. Američané potřebovali vyhrát, aby si zajistili druhé místo a vyhnuli se Kanadě. V první třetině pro to ovšem mnoho neudělali, na švýcarskou branku vystřelili osmkrát a většinou nešlo o nebezpečné pokusy.

Až ve druhé třetině začaly padat góly. Skóre otevřel šťastným gólem Ivo Rüthemann, ale Američané záhy odpověděli – těsně po konci přesilové hry se přece jen prosadil Bobby Ryan. Do vedení je koncem třetiny poslal Cam Fowler.

Definitivně o výhře rozhodl tým USA v poslední části hry. Nakonec vítězný gól vsítil Paul Stastny, Švýcary definitivně „dorazil“ v následující minutě Alex Goligoski. Morris Trachsler ještě utkání zdramatizoval, ovšem jen na deset sekund, bleskovou odpověď vytáhl Jeff Petry. Američané si tak zajistili druhé místo ve skupině a těší se na souboj s domácím Finskem. Naopak vystoupení Švýcarů na turnaji zanechalo poněkud rozpačitý dojem.

USA – Švýcarsko 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 23. Ryan (Pacioretty, Fowler), 37. Fowler (Stastny), 46. Stastny (Ryan, Pacioretty), 47. Goligoski (Abdelkader, Palmieri), 55. Petry (Stastny) - 21. Rüthemann (Brunner, Romy), 55. Trachsler (Plüss, Josi)

Švédové přibalili Lotyšům na rozloučenou čtyři góly

Závěr stockholmské skupiny obstaral duel, který neřešil už vůbec nic. Lotyši se s turnajem loučili a pro Švédy souboj znamenal možnost, jak se lépe sehrát. Přesto měl zápas svou kvalitu. V brance Lotyšů nahradil zraněného Masalskise Jučers a kapituloval poprvé už po pěti minutách, kdy jej překonal Loui Eriksson. Druhý zásah Švédové přidali v početní výhodě, na brance Jakoba Silfverberga se podílel asistencí i novic v sestavě Tre kronor Nicklas Bäckström.

V prostřední části hry padl jediný gól, jeho autorem byl Henrik Zetterberg. Od další pohromy uchránil Lotyše na poslední chvíli Andersons, který zastavil puk na brankové čáře. Čtvrtý zářez si tedy domácí připsali až v poslední třetině, podruhé se radoval Loui Eriksson. Fasth řešil několik ošemetných situací, ale neinkasoval ani jednou.

Švédsko – Lotyšsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 15. Silfverberg (Karlsson, Bäckström), 34. Zetterberg (Alfredsson), 53. Franzén (Zetterberg, Karlsson).

Galerie