31.12.2017 | Věra Novotná

Až poslední zápas základní části určil soupeře českému celku, narazí na Finy

Mistrovství světa jak má být! Až do posledního zápasu základních skupin nebylo mezi týmy do dvaceti let nic jistého. Každý z celků cekal na svého soupeře pro vyřazovací boje. Po závěrečném hvizdu souboje mezi Švédy a Rusy bylo jasné, že sborná vyzve Spojené státy, Kanada narazí na Švýcary, Švédi se postaví celku Slovenska a čeští junioři změří síly s Finskem. O setrvání v elitní skupině zabojují Bělorusové proti Dánsku.
Švýcarsko – Česko 3:6 (1:2, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Jäger (Miranda, Kurashev), 23. Rohrbach, 24. Riva (Le Coultre, Heim) – 3. Lauko (Hájek, Budík), 12. Nečas (M. Kaut, Hájek), 23. K. Reichel (R. Pavlík), 29. M. Kaut (Michnáč, Nečas), 48. Kurovský (Kodýtek), 58. K. Reichel (Kurovský).

Stejně jako první den bojů ve skupině mistrovství světa otevírali čeští junioři svým zápasem i ten poslední. Soupeřem jim tentokrát byl celek Švýcarska. Nejlepší první třetinu na turnaji ozdobili Češi dvěma góly, které obstarali Lauko s Nečasem. Hráči helvétského kříže ale byli velmi zdatnými soupeři a do začátku posledního dějství drželi s českou juniorkou krok. Třetí třetinu ale lépe zvládli svěřenci trenéra Filipa Pešána, kteří tak zakončili souboje základní skupiny se třemi výhrami a jednou porážkou. Ve čtvrtfinále vyzvou na souboj Finy.

USA - Finsko 5:4 (2:0, 2:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. Frederic (Tufte, Yamamoto), 15. Mittelstadt (B. Tkachuk), 27. J. Anderson (B. Tkachuk, Fox), 40. J. Anderson (Fox, Mittelstadt), 59. Fox (Mittelstadt, B. Tkachuk) – 30. A. Räsänen (Tolvanen), 39. Tolvanen (Jokiharju, Vesalainen), 49. Koppanen (Nurmi, Vaakanainen), 50. Vesalainen (Juolevi, Välimäki).

Hostitelský celek začal svůj poslední zápas velmi dobře. Po první třetině odcházel s dvoubrankovým vedením. Finové stejný počet branek vstřelili v prostředním dějství, další dva góly ale svému soupeři také dovolili. Američané tak stále měli navrch. To pravé drama přišlo v poslední třetině, v níž se Finové, díky trefě Vesalainena, dostali na nerozhodný stav, který drželi až do poslední minuty. Poté ale o třech bodech pro Spojené státy rozhodl Adam Fox.

Slovensko – Dánsko 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Miloš Roman (Tamáši), 30. Fehérváry (Ružička, Buček), 35. Miloš Roman, 45. Buček (Fehérváry), 46. Liška (Kundrik, Solenský) – 5. Blichfeld (Krag, Röndbjerg).

Hokejisté Slovenska s Dány prohrávali, avšak v první třetině dokázali skóre vyrovnat. Díky druhému gólu Miloše Romana se po čtyřiceti minutách dostali do dvougólového náskoku a stejný průběh, jako druhých dvacet minut, měla i poslední třetina. Po šedesáti minutách si tak slovenští hokejisté zajistili tři body a poslali Dány do souboje o bytí a nebytí v elitní skupině. Soupeřem v duelu o udržení jim budou Bělorusové.

Rusko – Švédsko 3:4sn (2:2, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Sokolov (M. Malcev, Poloďan), 19. K. Kostin (Ivanov, Svečnikov), 57. Poloďan (Šepelev, Ivanov) – 8. Andersson (Liljegren, A. Nylander), 18. Liljegren (Söderlund, L. Lindström), 55. G. Gustafsson (Jonsson Fjällby, Davidsson), rozh. náj. Steen.

Až zápas mezi Ruskem a Švédskem určil soupeře pro čtvrtfinále českého celku. Švédi během šedesáti minut velmi svižného hokeje třikrát vedli, sborná zvládla pokaždé vyrovnat. Poslední vyrovnávací gól přišel v 57. minutě. Prodloužení tři na tři rozuzlení nepřineslo a tak přišla dovednostní disciplína. V ní zařídil druhý bod pro severský celek Steen.