24.05.2012 | Tisková zpráva

Anketa Zlatá hokejka 2012 zná desítku nejlepších

Druhé kolo má za sebou tradiční anketa Zlatá hokejka o nejlepšího hokejistu České republiky, jíž vyhlašují Český svaz ledního hokeje se společností BPA sport marketing a.s., která je marketingovým partnerem českého hokeje. Trenéři, odborníci a novináři vybrali elitní desítku, z níž po třetím kole vzejde celkový vítěz. Majitel sošky jásajícího hokejisty bude znám v sobotu 23. června 2012, kdy se v karlovarském Grandhotelu Pupp uskuteční slavnostní vyhlášení.
Loni vyhrál anketu Jaromír Jágr, jenž má už na kontě nevídaných deset prvenství. Útočník Philadelphie zůstává ve hře i letos, ovšem na vítězství pomýšlí i devítka jiných osobností českého hokeje. Pořadatelé ankety letos  přistoupili ke změně pravidel, v soutěži poprvé dojde na tři hlasování. Zatímco dřív probíhala pouze dvě kola (jedno po skončení základní části domácí nejvyšší soutěže, druhé po mistrovství světa), letos je přidáno ještě kolo třetí.

To se uskuteční v závěru zámořské NHL, hlasující v něm budou vybírat už jen z desítky nejlepších, která nyní vzešla z počtu hlasů za první i druhou část ankety. Vybraní hokejisté začínají ve třetím kole od nuly - experti, trenéři a novináři v závěrečném kole rozhodnou o pořadí desítky nejlepších hokejistů za rok 2012.

Změna pravidel vychází vstříc zejména dění v zámořské NHL, aby hlasující mohli zohlednit výkony českých hokejistů ve Stanleyově poháru. Připomeňme, že hlasující tradičně vybírají deset nejlepších hráčů s tím, že za první místo dostane hokejista deset bodů, za desáté pak jeden. Anketa je otevřená od roku 1994, od té doby mohou být na hlasovacích lístcích uváděni i hráči, kteří působí v cizině. Svá pořadí poskytli trenéři extraligových mužstev, národních týmů všech věkových kategorií, zástupci hokejového svazu, bývalí reprezentanti a uznávané osobnosti tohoto sportu u nás, hlasovali také zástupci médií. Konečné umístění všech hráčů letošního ročníku bude zveřejněno ihned po vyhlášení celkového vítěze.

Mezi kandidáty na vítězství ve 44. ročníku ankety Zlatá hokejka o nejlepšího hokejistu České republiky jsou podle abecedy Roman Červenka, Patrik Eliáš, Martin Erat, Jaromír Jágr, Milan Michálek, Petr Nedvěd, Ondřej Pavelec, Tomáš Plekanec. Jakub Voráček, Radim Vrbata. Osm hokejistů působilo v zámořské NHL, Roman Červenka dával góly v ruské Kontinentální lize, jediným zástupcem české Tipsport extraligy je liberecký útočník Petr Nedvěd.

Slavnostní vyhlášení 44. ročníku ankety Zlatá hokejka o nejlepšího hokejistu České republiky 2012 proběhne v sobotu 23. června 2012 v karlovarském Grandhotelu Pupp za účasti kamer České televize. Přesun termínu ze srpna na červen se poprvé uskutečnil v létě 2010 a změna se osvědčila, slavnostní akci byla i loni osobně přítomna většina z desítky nejlepších hráčů ankety.

Desítka nejlepších hráčů ankety Zlatá hokejka 2012, z níž vzejde celkový vítěz:
Roman Červenka - Avangard Omsk (KHL)
Patrik Eliáš - New Jersey Devils (NHL)
Martin Erat - Nashville Predators (NHL)
Jaromír Jágr - Philadelphia Flyers (NHL)
Milan Michálek - Ottawa Senators (NHL)
Petr Nedvěd - Bílí Tygři Liberec (T ELH)
Ondřej Pavelec - Winnipeg Jets (NHL)
Tomáš Plekanec - Montreal Canadiens (NHL)
Jakub Voráček - Philadelphia Flyers (NHL)
Radim Vrbata - Phoenix Coyotes (NHL)