12.02.2014 | David Jahoda

Ani druhý den hokejového turnaje v Soči nepřinesl překvapení, Slováci dostali nálož od USA

S o č i – Favorité papírové předpoklady potvrdili i ve druhém hracím dnu hokejového turnaje v Soči. Dva z nich výhru získali poměrně jednoznačně, zbylé dva favorizované celky se však musely dlouho vypořádávat s houževnatým soupeřem. Střelecké hody zastihli Finy a Američany, obětními beránky v těchto případech byli Rakušané a Slováci. Od Ruska a Kanady se čekal možná výraznější rozdíl, nakonec však i tyto hokejové velmoci berou ve svých úvodních zápasech plný počet bodů.

Grabnerův hattrick nestačil na ofenzivní choutky „Suomi“

Finský kádr se musí na zimních olympijských hrách obejít bez velkých opor Valtteriho Filppuly a předpokládaného kapitána Mikka Koiva, i přesto se s nimi však počítá jako s možným uchazečem o medaile, Rakousko se s nadsázkou přijelo jen zúčastnit. Rakušané se však nechtěli smířit s rolí jasného outsidera jen pro nic za nic. Ukázali to už v první minutě, kdy Raffl vybídl ke skórování Grabnera a ten svižnou střelou pokořil Raska v brance Finska. Seveřané za pět minut vyrovnali, Granlundova střela doplachtila až do sítě. Ovšem Rakousko se dostalo podruhé v utkání do vedení, když se s pomocí brusle obránce Määtty prosadil Hundertpfund. Reakce Finů byla ještě rychlejší než v prvním případě, srovnat dokázal v 12. minutě zadák Sami Lepistö. Dobře bojující Rakušany Finové polili studenou sprchou, v poslední minutě první části totiž udeřili Määttä s Immonenem a Finsko šlo do kabin za dvoubrankového vedení. 

Ve druhém dějství navýšili svěřenci Erkky Westerlunda svůj náskok už na 6:2, když puk dostali za gólmana Starkbauma Jussi Jokinen a Petri Kontiola. Ve třetí části už se prosazovali znovu i Rakušané, chvíli po přestávce vsítil svou druhou branku Michael Grabner, kterému stačilo nahrávku Lebrera jen usměrnit do sítě. Čtyřbrankové vedení vrátil „Suomi“ také svým druhým gólem Immonen, jenž se do nominace dostal dodatečně. Když už si sousedé České republiky nevybojovali žádný bod, dovršil alespoň svůj skvělý zápas hattrickem Michael Grabner. Útočník NY Islanders si povodil Raska a mohl slavit. Tečku za tímto střetnutím však přeci jen udělali Finové. Granlund se přesnou střelou do horní části klece rovněž jako Immonen radoval z druhé přesné trefy v utkání. Dvanáctigólový souboj tedy nakonec ovládlo Finsko v poměru 8:4.

Finsko – Rakousko 8:4 (4:2, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 6. Granlund (Selänne), 12. Lepistö (Jokinen J., Ruutu), 20. Määttä (Jokinen O.), 20. Immonen (Lehterä, Väänänen), 22. Jokinen J. (Kontiola), 33. Kontiola (Granlund), 52. Immonen (Barkov, Vatanen), 59. Granlund (Timonen, Vatanen) – 1. Grabner (Raffl M.), 10. Hundertpfund (Vanek), 42. Grabner (Lebrer, Raffl M.), 55. Grabner (Trattnig, Lebrer). Rozhodčí: Piechaczek (GER), Walsch (USA) – Geroge (USA), Kovachik (KAN). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 5 664.

Sestavy:
Finsko:
Rask – Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne (C), Barkov, Granlund –Jokinen O., Ruutu, Korpikoski – Kontiola, Jokinen J., Aaltonen – Lehterä, Immonen, Komarov. Trenér: Erkka Westerlund.

Rakousko: Starkbaum – Trattnig, Lakos, Ulmer, Pock, Unterluggauer, Iberer F., Altmann, Lukas – Koch, Vanek (C), Stezinger – Raffl M., Grabner, Lebler – Raffl T., Nodl, Hundertpfund – Oberkofler, Latusa, Welser. Trenér: Emanuel Viveiros.


Slovinci Rusům dlouho kladli odpor, sborná ale první zápas zvládla

Obrovská očekávání doprovázejí domácí sbornou. Nic než zlato nepřipadá v úvahu. Na rozjezd dostala parta okolo kapitána Dacjuka zdánlivě jednoduchého soupeře – Slovinsko. Od prvních minut se papírové předpoklady jasně plnily, během prvních čtyř minut se totiž dokázaly prosadit dvě největší hvězdy domácích. Už ve druhé minutě pokořil Kristana svou typickou střelou zápěstím Ovečkin, o pár desítek vteřin na něj navázal v samostatné akci Malkin. Slovinci ale následně začali kousat, poprvé musel Varlamov tahat kotouč ze sítě chvíli po začátku druhé části, kdy se trefil nehlídaný Jeglič. Tentýž hráč se ale ke konci prostředního dějství provinil útočným faulem, který v následné přesilovce potrestal přesnou střelou Kovalčuk. Do šaten šli však Rusové jen s jednogólovým náskokem, Žiga Jeglič totiž nenápadným bekhendem zaznamenal druhou branku. Svěřenci kouče Zinetuly Biljaletdinova definitivně odvrátili slovinský odpor ve třetí části, když se střelecky prosadili mladík Ničuškin a dělovkou zadák Bělov. Sborná tak dokázala své úvodní utkání vyhrát 5:2.

Rusko – Slovinsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Ovečkin (Malkin, Sjomin), 4. Malkin (Ovečkin, Medvěděv), 38. Kovalčuk (Malkin, Radulov), 44. Ničuškn (Těreščenko), 48. Bělov (Nikitin, Těreščenko) – 22. Jeglič (Robar), 39. Jeglič (Sabolič, Kopitar). Rozhodčí: Jackson (USA), Šindler (CZE) – Cameron (CAN), Carlson (CAN). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 653.

Sestavy:
Rusko:
Varlamov – Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin – Radulov, Dacjuk (C), Kovalčuk – Sjomin, Malkin, Ovečkin – Tarasenko, Anisimov, Kuljomin – Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Slovinsko: Kristan – Kovačevič, Kranjc, Robar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Pretnar, Tavželj - Muršak, Kopitar A., Rodman D. – Sabolič, Tičar, Jeglič – Razingar (C), Urbas, Rodman M. – Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.


Spojené státy znechutily Slovákům první duel sedmi góly!

Slovensko se musí na Hrách vypořádat s citelnou ztrátou dvou klíčových hráčů – střelce Gáboríka a myšlenkového procesoru, obránce Višňovského. Spojené státy spíš musí řešit příjemné starosti, a to který gólman bude plnit roli jedničky. Proti Slovensku dostal možnost brankář Los Angeles Jonathan Quick a popravdě řečeno, po většinu utkání si mohl připadat spíše jako divák. Američané byli od úvodu lepší, slovenský gólman Halák však dokázal většině akcí odolat. Poprvé kapituloval, když ho v rychlém protiútoku pokořil obránce Carlson. Chvíli po přestávce se však mohli radovat i Slováci, prudkou střelou do horního růžku nedal Quickovi šanci Tatar. To však bylo od Slovenska úplně vše. Hned vzápětí totiž zchladil soupeře Kesler a jen o chvíli později Stastny. Gólové hody v podání Američanů nebraly konce. Po gólu Backese a druhé trefě Stastnyho to bylo moc už i na Haláka, který přenechal místo Budajovi. Jenže gólman Montrealu Canadiens si nesáhl ani na puk a inkasoval dvě branky, a to z holí Kessela a Browna. Třetí část se odehrála ve větším klidu, a nakonec i bez branek. Slovensko tak ve svém prvním vystoupení v Soči dostalo od Spojených států amerických příděl 1:7.

Slovensko – USA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Tatar (Hossa Marián) – 15. Carlson (Kessel, Riemsdyk), 22. Kesler (Kane), 23. Stastny (Pacioretty, Oshie), 29. Backes (Kessel), 34. Stastny (Shattenkirk, Oshie), 35. Kessel (Kesler, Riemsdyk), 36. Brown (Carlson, Kane). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Pollock (CAN) – Wheler (CAN), Wilmot (CAN), Carlson (CAN). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:0. Diváci: 4 119.

Sestavy:
Slovensko:
Halák (34. Budaj) – Chára (C), Sekera, Baranka, Meszároš, Maričin, Jurčina, Starosta, Vydarený –Hossa Marián, Handzuš, Tatar – Radivojevič, Kopecký, Jurčo – Miklík, Surový, Bartovič – Pánik, Marcinko, Hossa Marcel. Trenér: Vladimír Vůjtek.

USA: Quick – Fowler, Carlson, Suter, Martin, McDonagh, Shattenkirk, Orpik – Callahan, Backes, Parise (C) – Kane, Kesler, Brown – Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Oshie, Stastny, Pacioretty – Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Kanadě na sebevědomé Nory stačily tři branky

Obhájci olympijského zlata z Vancouveru se rozhodli pro první zápas dát důvěru v brankovišti Careymu Priceovi, z velké plejády hvězdy naopak zůstali svlečení útočník Matt Duchene a obránce P. K. Subban. Proti norskému týmu vedeným „hobitem“ Matsem Zuccarellem se ale dlouho Kanada nemohla prosadit, šance byly na obou stranách. Bylo však znát, že od druhé třetiny nastoupili borci s javorovým listem na hrudi ještě s větší vervou, a to už vyústilo v branky. O tu první se postaral nechytatelnou bombou obránce Shea Weber. Kanaďané byli i nadále všude o krok dříve, další branka vzešla ze spolupráce Bergerona s Bennem. Druhý jmenovaný vsítil s pomocí tyče druhý gól svého mužstva. Do třetí části nastupoval favorit ve čtyřech, čehož se Norové chytli. Menší zaváhaní Price za brankou využil Mathis Olimb, jehož ránu držadlem hole stihl tečovat Patrick Thoresen. Tentokrát však Javorové listy přišly s odpovědí hodně rychle. Drew Doughty si vzal puk na svou hůl, projel s ním až před Haugena a střelou bekhendem dal na 3:1 pro Kanadu. Ve zbývajícím průběhu ani jeden z gólmanů už neinkasoval. Kanaďané tedy vstoupili do turnaje výhrou 3:1 nad Norskem.

Kanada – Norsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 27. Weber (Keith, Bergeron), 36. Benn (Bergeron, Doughty), 42. Doughty (Getzlaf, Marleau) – 41. Thoresen (Olimb M.). Rozhodčí: Vinnerborg (SWE), Leggo (USA) – McElman (USA), Woodworth (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 10 261.

Sestavy:
Kanada:
Price – Keith, Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Kunitz, Crosby (C), Carter – Marleau, Getzlaf, Perry – Sharp, Toews, Nash – St. Louis, Tavares, Bergeron – Benn. Trenér: Mike Babcock.

Norsko: Haugen – Bonsaksen, Holös, Tollefsen (C), Trygg, Solberg, Ödegaard – Thoresen, Olimb K. A., Zuccarello – Roselli Olsen, Ask, Olimb M. – Skröder, Forsberg, Röymark – Dahlström, Lund Hansen, Roest. Trenér: Roy Johansen.