15.01.2016 | David Soumar

Američanky ovládly juniorské mistrovství, Švédky berou bronz

Pátek v St. Catharines uzavřel celý šampionát hokejistek do 18 let. O umístění Češek na pátém místě už bylo rozhodnuto, na programu závěrečného dne byly poslední dva duely. Švédky dokázaly v boji proti Rusku vybojovat bronzové medaile, USA ve vrcholu večera i turnaje otočilo duel s Kanadou a slaví zlato. Američanky dokázaly obhájit triumf z loňského roku.
Češky nebudou turnaj hodnotit jako úspěšný. Fidrmucův výběr si do Kanady přijel pro medaili, ale nakonec padl ve čtvrtfinále. Juniorky tak musely bojovat proti Finsku jen o páté místo. Češky poslední duel, který odehrály už ve čtvrtek, zvládly a alespoň trochu si zlepšily náladu.   

Hokejistky do 18 let se i vypravily do ochozů Meridian Centre, aby mohly zhlédnout oba duely o cenné kovy. V prvním z nic, souboji o bronz, se skvělým výkonem zaskvěly Švédky, které vlétly na favorizované Rusky. Hokejistky Tre Kronor rychle vedly 2:0 a výhru si nenechaly uniknout ani po snížení a závěrečném náporu sborné. 

Po duelu o bronz následovala dlouho očekává bitva mezi Spojenými státy a domácí Kanadou. Zaplněné hlediště haly v St. Catharines sledovalo skvělý nástup Kanady, který javorovým listům rychle vynesl dvoubrankové vedení. Jenže Američanky se nevzdaly.

Ještě ve druhé třetině dokázaly hráčky USA snížit. Poté následovalo skvělé vystoupení Natalie Snodgrassové. Ta nejdříve obstarala vyrovnání na 2:2 a po necelých dvou minutách prodloužení dokázala duel o zlato rozhodnout. 

V Meridian Centre tak mohla propuknout obrovská americká radost. Juniorky ze Spojených sstátů po roce opět získaly trofej pro mistryně světa. 


Zápas o třetí místo: RUSKO – ŠVÉDSKO 1:2
Branky a nahrávky: 6. Běloglazovová (Kadirovová) – 6. Tedenbyová (Adolfssonová), 14. Hjalmarssonová 

Finále: USA – KANADA 
Branky a nahrávky: 35. Wokenová, 49. Snodgrassová, 62. Snodgrassová (Barnesová, Wehingtonová) – 18. Bourbonnaisová, 26. Wattsová 

Foto: Utsav Gupta, Niagara News