13.01.2017 | Vojtěch Jurák

Američanky dosáhly na zlatý hattrick, Rusky berou bronz

Poslední hrací den mistrovství světa juniorek nabídl dva napínavé medailové souboje. Zatímco Rusky předčily v utkání o bronz švédské hokejistky, Američanky udolaly ve finále své zámořské rivalky.
Rusky a Švédky se, stejně jako loni, utkaly o bronzové medaile. Diváci v Přerově si museli počkat na gól více než jednačtyřicet minut. Rusky se v úvodu třetí části ujaly vedení, které pak úspěšně celou třetinu držely. Čtyřicet vteřin před koncem navíc přidaly ve dvojnásobné přesilovce druhý gól, čímž stvrdily své vítězství a konečné třetí místo na šampionátu. Zatímco loni se Švédky radovaly z bronzu, letos na ně zbyla jen čtvrtá pozice.

Večerním utkáním na ledě zlínské PSG arény vyvrcholil nejen dnešní hrací program, ale i celé mistrovství světa. Spojené státy se před bouřlivou kulisou utkaly s Kanadou o zlaté medaile. První gól, který vstřelily Spojené státy, přišel ve druhé třetině, to nejpodstatnější se však událo až v závěru utkání. Kanaďanky nejprve srovnaly na 1:1, pak ovšem udělaly chybu, kterou Američanky dvě a půl minuty před koncem potrestaly druhou brankou. Šest vteřin před sirénou pak do prázdné branky pojistily svůj triumf. Pro Spojené státy je to už třetí zlato v řadě.

O třetí místo

Rusko – Švédsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
42. Provorovová (Šatalovová, Starovojtovová), 60. Běloglazovová (Bolgarevová, Bratiščevová).

Finále

Kanada – Spojené státy 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
54. Wattsová (Maltaisová) – 26. Drakeová (DeGeorgeová), 58. Zumwinkleová (DeGeorgeová), 60. Odenová (Zumwinkleová).