24.04.2015 | Martin Zíta

Američané v semifinále rozstříleli Kanadu, ve finále je vyzve Finsko

Sobota byla ve švýcarském Zugu ve znamení semifinálových bitev mistrovství světa do 18 let. Jako první se představili hráči Spojených států amerických a Kanady. Američané zámořské derby s přehledem ovládli a zničli soupeře sedmi góly. Ve večerním zápase se Finové museli na postup pořádně nadřít, houževnaté Švýcary porazili až v prodloužení.

Američané se prostříleli až do finále, Kanadě nadělili sedm gólů

Skutečně impozantně prochází turnajem tým Spojených států amerických. V semifinále čekalo Američany zámořské derby s Kanadou a ani kolébka hokeje nebyla ušetřena potupě. Kanaďané totiž schytali sedmigólový příděl a jejich soupeř znovu potvrdil, jakou ofenzivní mašinou je.

Americká sestava má na svém kontě před finálovým duelem už 43 vstřelených branek a na úvodní zaváhání proti Rusku si už snad nikdo ani nevzpomene. Dvěma zásahy k výhře 7:2 přispěl Auston Matthews a na turnaji už vsítil osm branek, ke kterým přidal šest asistencí. Taková bilance ho pochopitelně staví do pozice nejproduktivnějšího muže soutěže.

Kanaďané tak poprvé na turnaji zaváhali a platí za to vysokou daň. Místo vytouženého finále čeká hráče pouze boj o bronzovou medaili.

Kanada – USA 2:7 (0:0, 1:2, 1:5)
Branky a nahrávky: 32. Sideroff (Wotherspoon, N. Roy), 45. Stephens – 23. Keller (McAvoy, Krys), 38. Matthews (Floodstrand), 43. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 43. White (Jones), 45. Greenway (Fischer), 48. White (Keller, Bracco), 50. White (Keller, Bracco)

Drtivý závěr Švýcarům nestačil, Finové se radovali v prodloužení

Ve druhém semifinálovém zápase se utkali hráči Finska a domácí Švýcaři. Ty hnaly za vítězstvím zaplněné tribuny, více než sedm tisíc diváků ale nakonec odcházelo zklamaných.

Finové se dostali do vedení už ve druhé minutě, Švýcaři však zvládli ještě v první třetině skóre otočit a vedli 2:1. Minutu před koncem dějství však Laine vyrovnal. Ve druhé třetině žádná branka nepadla, na začátku třetí se ale severský tým dostal do vedení 4:2 a zdálo se, že si jde pro vítězství.
Ovšem Švýcaři zabrali a závěrečný tlak přinesl ovoce. V 59. minutě snížil Hischier a 40 vteřin před koncem vyrovnal po zmatku na brankovišti Riat. 

Obrovská radost švýcarských fanoušků ovšem netrvala věčně. V prodloužení jejich oblíbenci neuvyžili přesilovou hru a krátce po ní Finsko rozhodlo. Saarela ujel po levém křídle a střelou nad beton poslal svůj tým do finále.

Zápas o zlato tedy čeká Spojené státy a Finsko. O bronz budou bojovat Švýcaři s Kanadou.

Finsko – Švýcarsko 5:4p (2:2, 0:0, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky:
2. Puljujarvi (Valimaki), 20. Laine (Saarela), 43. Saarela (Niemela), 49. Laine (Puljujarvi), 67. Saarela (Mattila) – 5. Riat (Siegenthaler, Impose), 17. Suleski (Malgin), 59. Hischier (Siegenthaler, Thurkauf), 60. Riat (Impose, Malgin)

Program posledního dne MS do 18 let

Utkání o bronz
Kanada – Švýcarsko 15:00, Zug

Utkání o zlato
USA – Finsko 19:00, Zug