24.10.2011 | Jiří Veber

Aktivní celoplošná hra v mládežnických soutěžích

Před více než měsícem začaly dorostenecké a juniorské soutěže. Patří k mým povinnostem jejich utkání navštěvovat, sledovat výkonnost kandidátů pro reprezentační výběry a porovnávat herní projevy jednotlivých mužstev. Neméně důležité je analyzovat získané zkušenosti i v mezinárodním kontextu, v porovnání s mužstvy, s nimiž se utkáváme na mezinárodních turnajích a soutěžích.
O některé poznatky, nasbírané především v nejvyšších soutěžích staršího dorostu a juniorů, bych se chtěl v této souvislosti se čtenáři podělit.
     
Potěšujícím zjištěním je, že vzestup lze ve srovnání s předcházejícími ročníky zaznamenat v úrovni nasazení, v celoplošné hře a v aktivním herním projevu. Jde o uplatnění jednoduchých, zato velmi důležitých návyků z tréninkového procesu a je vidět, že řada trenérů se právě na tyto návyky zaměřuje. Nasazení, celoplošná hra a aktivita přitom ve výbavě hráče zůstávají, i když dojde k výměně trenéra, ke změně taktiky nebo pokud hokejista změní klubovou příslušnost.

Považuji to za velmi významné, protože na mezinárodní scéně není možné bez nasazení a aktivity uspět. Jestliže v individuálních dovednostech i nadále v lecčems zaostáváme, právě aktivním herním projevem můžeme některé rozdíly vyrovnat. Pro hráče, kteří takové návyky získají, bude také snazší přizpůsobit se mnohem vyšším nárokům dospělého nebo mezinárodního hokeje.

Pochopitelně, že uvedené zjištění se netýká všech mužstev a všech utkání, která jsem navštívil. Přesto si troufnu tvrdit, že v oblasti nasazení a aktivní celoplošné hry registrujeme ve většině případů zlepšení. Je přitom markantnější a viditelnější než v jiných oblastech, například u již zmíněných individuálních dovedností. Trenérům, kteří se touto cestou vydali, patří v každém případě poděkování, protože takový je současný mezinárodní trend, stejně jako koncepce sportovního úseku ČSLH.  

Video: Ukázka hry reprezentací U18

  • Ukázka je z finálového utkání reprezentací hráčů do osmnácti let na Memoriálu I. Hlinky v Břeclavi v roce 2011 mezi Kanadou a Švédskem.
  • Jedná se o aktivní pohyb všech hráčů po celém kluzišti, ať už z pohledu útoku či obrany.