25.09.2014 | Jan Fidrmuc

Ženy U18: Trenérské hodnocení turnaje v Selbu

Reprezentace žen do osmnácti let se ve dnech 20. až 21. září 2014 účastnila turnaje čtyř zemí v Selbu. Trenéři předkládají hodnconeí této akce z pohledu českého týmu.
Tradičního turnaje čtyř pro ženský hokej U18 pořádané Německým svazem v městě Selbu se zúčastnily hokejové země Česka, Ruska, Rakouska a Německa. Český tým tvořil 18 hráček a dvě brankářky.

Před samotným turnajem se český tým připravoval krátce ve městě Slaný, kde absolvoval tři tréninkové jednotky na ledě a jedny krátké testy fyzické připravenosti na suchu v tělocvičně.

Tréninky byly zaměřeny na sehrání hráček v pětkách a herní činnosti ve dvojicích či trojicích útok-obrana.

Hodnocení utkání

I.utkání – 19.09.2014   
CZE 1 : 2 RUS (0:1, 0:0, 1:1)
Branky: Mašková Martina,  střelba: 10:12,  vyloučení 5:6, využití PH 0:0.

První třetina byla z naší strany nevýrazná. Chyběla aktivita hráček a dynamika pohybu na ledě. V druhé a třetí třetině se naše hra zlepšila. Přesto to na vítězství nestačilo. Rusky po celý zápas kontrolovaly hru a nepustily nás do žádných šancí. Byly velmi aktivní s rychlým přístupem k hráčkám a na kotouč.


II. utkání – 20.09.2014   
CZE  3 : 1 GER (2:0, 0:0, 1:1)    
Branky: 2 x Hymlárová Klára, Forejtová Dominika, střelba 10:4, vyloučení 2:5, využití PH 0:0.

První třetina druhého utkání byla dle našich představ. Byly jsme velmi aktivní na kotouči a důslední v obranné fázi. Proto jsme třetinu zaslouženě vyhráli 2:0. Ve druhé a třetí třetině se nám naše hra začala více kazit. Měli jsme problémy s přihrávkou, vedením kotouče a zpracováním přihrávky. Tyto základní věci srazily náš výkon. Možná se přidalo i to, že jsme začali hrát na čtyři útoky a tři obranné dvojice. V utkání se slabším Německem jsme chtěli ohrát všechny hráčky. Německo je tým, který loni spadl do divize I a nepovedlo se jim postoupit zpět do elitní skupiny. Proto jsme s výsledkem a předvedenou hrou našich hráček nebyli spokojeni.  


III. utkání – 21.9.2014   
CZE 4:1 AUT (1:0, 3:0, 0:1)
Branky: 3 x Hymlárová Klára, Patočková Barbora,  střelba 8:8, vyloučení 4:4, využití PH 0:0.

Rakouský tým byl jeden z nejslabších družstev na turnaji, který se snažil hrát jen obranně s rychlými protiútoky dvou hráček. Navíc tento tým herně neměl. První třetina byla odehrána s jasnou převahou českých hráček avšak s velmi špatnou koncovkou. Do druhé třetiny se hra v zakončení začala zlepšovat. V útočné třetině se zapojili i obránci pro útočnou hru v pěti a zakončování. Třetí třetina byla podobná té druhé s tím, že se začalo opět více kazit souhra pětek.

Souhrnné hodnocení

V celkovém hodnocení jsme velmi zklamaní z výkonů hráček a předvedené hry celého týmu. Nedařili se základní herní činnosti, jako je přihrávka, zpracování a držení puku.

V utkáních celkově chyběla síla při hře 1-1 a dynamika hráček v bruslení. Týmu dále chyběl hokejový duch a také alespoň dvě až tři střelkyně. Naší prioritou bylo porazit Ruský tým, který máme ve skupině na budoucím MS U18. Výsledky z turnaje nevypadají špatně, ale výkon družstva nebyl optimální a rozhodně je co zlepšovat.
 

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • hráčka Hymlárová Klára ročník 1999 se ukazuje jako perspektivní hráčka,která umí dávat navíc i branky a stala se tak naší nejlepší střelkyní s pěti  brankami  
  • hra v oslabení
Negativa:
  • špatná střelecká produktivita ve všech třech zápasech
  • herní vyhoření družstva ve všech utkáních kromě první třetiny s Německem
  • individuální chyby v obranném pásmu
  • taktické chyby ve hře
  • slabé a nepřesné přihrávky, špatné zpracování puku, neudržení puku na hokejce a jeho zbavování

Hodnocení soupeřů

Rusko: herně a takticky disciplinované. Dobrá fyzická i silová připravenost. Jejich síla je v důsledné obraně s rychlými protiútoky. Mají jednu silnou pětku v čele s hráčkou Šokinou, která absolvovala i olympijské hry v Soči.

Německo: herně a takticky disciplinované. Hrají velmi obranně. Jejich útočná síla je  slabá a nedůrazná. Fyzická připravenost je slušná. V kádru nemají žádnou hráčskou ikonu. Jejich cílem bude snaha se dostat do TOP divize.

Rakousko: snaží se hrát disciplinovaně v obranném pásmu a v útočné hře spoléhají na individuální zakončení hráčky Hanser Anna. Při hře 1-1 zaostávají a nemají taktické zkušenosti.

Doporučení do klubů

  • trénink síly mimo led dolních i horních končetin (každý trénink po celý rok)
  • vyšší fyzická zátěž při trénincích
  • kladení důrazu a důslednosti při zakončování střelou nebo nájezdem