11.01.2015 | Martin Voltr

Ženská osmnáctka se v Buffalu porve s Ruskem o bronz

Historické překvapení se nekonalo. České hokejistky do 18 let podlehly v semifinále světového šampionátu domácím Spojeným státům 0:5 a čeká je souboj, na který se defakto celý rok připravovaly. Třetí příčku z loňské Budapešti bude národní tým hájit proti Rusku, které loni v zápase o bronz zdolal 1:0.

Po stránce výkonu chtěly hokejistky proti USA napodobit skupinový souboj, kde je zdobila naprosto precizní defenzíva. Tentokrát měly hodně aktivní start, dostaly tři přesilovky, ale využít je nedokázaly a soupeř naopak ve vlastních výhodách trestal. Dvě slepené branky Gilmoreové před první sirénou nastolily očekávané tempo, v němž se zápas prakticky dohrál.

V prostřední části přidala dva góly Samoskevichová, osm minut před koncem poslali trenéři do branky místo skvěle chytající Zechovské Škodovou, která ještě jednou inkasovala. Češky nepřekvapily, ale udržely důstojný výsledek a teď se jejich myšlenky upínají k zápasu s Ruskem. Sborná přivezla do Buffala hodně silný výběr, který se chce pomstít za loňskou "bronzovou" porážku.

Velmi špatnou zprávu znamená pro českou reprezentaci zranění Michaely Pejzlové, jež po nastřelení kotoučem do ruky putovala do nemocnice a turnaj pro ni skončil. V posledním zápase budou hokejistky bojovat i za svou kapitánku a nejlepší hráčku. O zlato se stejně jako ve všech předchozích sedmi ročnících utkají Spojené státy s Kanadou.

USA – Česká republika 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Gilmoreová (Dunneová, Samoskevichová), 19. Gilmoreová (Samoskevichová, Marshallová), 27. Samoskevichová (Gilmoreová), 37. Samoskevichová (Dunneová, Gilmoreová), 53. Davisová (Lonegranová, Shaverová).

Ostatní výsledky 5. hracího dne

Semifinále: Kanada – Rusko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Gebhardová (Agnewová), 34. Labbeová (Giguereová, Potomaková), 47. Potomaková (Labbeová) – 2. Kadirovová (Faljachovová).

O 5. místo: Švédsko – Finsko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Nieminenová (Kaitalaová, Salomäkiová), 13. Hakalaová (Savenderová, Kaitalaová), 58. Kaitalaová (Hietaharjuová, Nieminenová).

Série o udržení, 2. zápas:
Japonsko – Švýcarsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Sakamotová (Mijazakiová, Toková), 28. Toková (Šigaová) – 18. Quennecová (Allemannová, Ruediová), 25. Huwilerová (Wetliová), rozh. náj. A. Müllerová.

Švýcarsko se udrželo v elitní skupině MS, Japonsko sestupuje do Divize I a příští rok ho nahradí Francie.

Další program MS žen do 18 let

pondělí 12. ledna:
21:00 zápas o 3. místo: Rusko – Česko

úterý 13. ledna:
1:00 finále: USA – Kanada


Foto: Janet Schultz, NY Hockey OnLine Magazine