16.05.2018 | Martina Kramerová

Vyrovnaná bitva se smutným koncem. Češi ve čtvrtfinále padli s Američany

Přestože čeští hokejisté předvedli ve čtvrtfinále mistrovství světa bojovný výkon, na vítězství proti Američanům to nestačilo. Češi sice dokázali dorovnat dvoubrankové manko, když se v průběhu druhé třetiny prosadili Řepík a Nečas, na třetí trefu soupeře ze závěrečné periody už však reagovat nestihli a prohráli 2:3. Šampionát tak pro český národní tým skončil opět ve čtvrtfinále.

Čtvrtfinálový souboj s Američany začal z obou stran hodně svižně. Jako první se osmělil zámořský soupeř, který už v čase 01:58 ohrozil českou branku. Atkinsonova dělovka z mezikruží však orazítkovala pouze tyčku.

Na druhé straně se do velké šance dostal Kubalík, který si sjel z levé strany přímo před Kinkaida. Tvář v tvář americkému brankáři však neuspěl. V 11. minutě už se měnilo skóre. Patrick Kane se probil ke střele z vrcholu pravého kruhu a jeho rána zápěstím zapadla k zadní tyči.

Američané o chvíli později svůj náskok navíc zvýšili. Atkinson dostal přihrávku od Bonina přímo před Francouzovu klec a po bekhendové kličce dostal kotouč za brankovou čáru.

Češi se ale z dvougólové sprchy oklepali a v čase 24:55 Řepík vykřesal první branku do americké sítě naději. Česká šestadvacítka zakončila zakončila pěknou kombinaci s Gudasem a Faksou přesnou bombou z levého kruhu.

Americká ofenziva s inkasovaným gólem nabrala na intenzitě a Francouz musel hned několikrát hasit nebezpečí. Byli to ale čeští fanoušci, kdo se radoval z další branky. Vyrovnání zařídil zhruba v polovině základní hrací doby Nečas, jenž dotečoval Pastrňákův pokus od modré až za Kinkaidova záda.

Faksa následně pálil zblízka a jen těsně minul, neuspěl ani Pastrňák, který po Krejčího pobídce trefil pouze boční síť americké klece. Velkou možnost skórovat získaly také Spojené státy. Francouz vyjel za branku pro kotouč a musel hodně spěchat zpátky. Jeho odpal totiž zachytil Gaudreau a neváhal okamžitě vystřelil na opuštěnou svatyni. Naštěstí pro český tým zasáhl jen boční síť.

Poté zatrnulo hráčům na americké střídačce. Šulák zavezl kotouč do útočného pásma a přesně našel před Kinkaidem Faksu. Ten ještě posunul na volného Červenku, který mohl zamířit do poloprázdné branky. Jeho rána však skončila vedle.

V čase 46:58 Američané opět přiklonili skóre na svou stranu. Hronek při obranném zákroku upadl a Kane měl volnou cestu k Francouzově svatyni. Americký kapitán si rychle najel na levou stranu a uklidil kotouč na zadní tyč.

Český tým se v závěru snažil vyrovnat, veškeré snahy ale přišly vniveč. Gólový účet ještě naopak mohli vylepšit Američané, které po Francouzově odvolání z branky zastavily jen obětavé zákroky českých hráčů v poli. Kýženou trefu se Čechům vsítit nepovedlo, a tak pro ně cesta šampionátem skončila ve čtvrtfinále.

Galerie