15.04.2016 | Vladimír Koča

Výpadky v Grand Forks: Švédsko přestalo hrát, nefungující elektřina pozdržela Dánsko s Kanadou

Páteční zápasy v americkém Grand Forks zpestřil padesátiminutový výpadek elektřiny v Ralph Engelstad Areně. Ten postihl domácí halu týmu University of North Dakota v první přestávce večerního duelu Dánska s Kanadou. Už předtím byl ale vidět v Severní Dakotě jeden výpadek. Konkrétně v podání týmu Tre Kronor, jehož hráči přestali po dvou vstřelených brankách myslet na navýšení náskoku, což se jim vymstilo ztrátou bodu s podceňovaným Lotyšskem.

Skupina A

Dvě naprosto rozdílné poloviny a šťastná výhra papírového favorita. Švédové vstoupili do utkání s Lotyši výborně, hned v desáté minutě vedli o dva góly, pak se ale produktivita Tre Kronor zastavila a Seveřané hodně často své akce až zbytečně přehrávali a nesmyslně složitě kombinovali. Chytrá branka Klavinse z 30. minuty pak Švédy opařila, naopak Lotyše nakopla k probuzení z ospalého a utahaného výkonu. Svěřenci kouče Erikse Milunse měli ještě do druhé pauzy šance na vyrovnání, do šaten šlo ale za tenkého vedení Švédsko. Lotyši byli pořádně nabuzení a za 196 vteřin třetí třetiny dali laxním Švédům dvě branky, čímž se ujali vedení 3:2. Reprezentanti Tre Kronor se nemohli dostat do tempa, zachránil je až Alexander Nylander trefou pod víko 19 vteřin před uplynutím šedesáti minut. V prodloužení pak Lotyše potkal stejný osud jako o den dříve. Znovu těsně před jeho koncem inkasovali a ze zápasu vzali podruhé pouze bod.

Švédsko – Lotyšsko 4:3p (2:0, 0:1, 1:2 – 1:0)
Branky: 2. Bratt, 10. Tilander, 60. Nylander, 65. Moverare – 30. Klavins, 41. Apfelbaums, 44. Zeile

Skupina B

Kanada vstoupila do turnaje vysokou výhrou nad Dánskem. Ta se rodila vcelku jednoznačně, až na malé zakopnutí v první třetině, kdy se za stavu 2:0 pro Kanadu Dánové dvakrát trefili a vrátili se tak do zápasu. Za tohoto stavu se i šlo do šaten, v nichž museli hráči obou týmů pobýt téměř hodinu. Část Grand Forks, v níž se nachází i krásná Ralph Engelstad Arena, totiž zasáhl výpadek proudu. Náhradní generátor nahodil je to nejpotřebnější osvětlení a čekalo se na opravu. Prodleva nakonec vyšla na přibližně hodinu, po obnově přívodu elektrického proudu totiž týmy dostaly čas na opětovné rozbruslení. A úvod do druhé třetiny se povedl lépe Kanadě. Hned po 27 sekundách se prosadil Kyrou, čímž Dány pořádně zaskočil. Pak už se kanadský gólostroj nezastavil. Do konce prostřední části navýšili favorité duelu své vedení na 7:2 a v třetí části uzavřeli gólový účet na deset branek. Hattrickem se blýskl zmíněný Kyrou. Zajímavostí také bylo, že Dánové sice nevystřídali gólmana kvůli inkasovaným gólům, nýbrž kvůli zranění. Gransoe byl ošetřován na střídačce a Krog inkasoval hned z první akce. Po 117 sekundách se tak vrátil do branky Gransoe, Krog odešel s úspěšností zákroků 66,6 %.

Dánsko – Kanada 2:10 (2:2, 0:5, 0:3)
Branky: 6. Schmidt-Svejstrup, 7. Blichfeldt – 2. Stanley, 2. Malestyn, 21. Kyrou, 27. Comtois, 28. Shaw, 28. Bitten, 35. Kyrou, 45. Kyrou, 51. Jost, 54. Jost.