31.12.2014 | David Šimon

Vítězství nad Ruskem posunulo český tým do vyřazovacích bojů

Český tým zvládl veledůležité utkání s Ruskem a do čtvrtfinále postupuje z druhého místa. Švédsko zlomilo odpor Švýcarska ve druhé třetině a základní skupinou prošlo bez bodové ztráty. Kanada předčila Ameriku. Finsko porazilo Německo 2:0.
Nečekaná výhra nad Ruskem poslala Čechy do čtvrtfinále

Do první třetiny nastoupili čeští junioři zcela jinak, než do předchozích zápasů. Hráli aktivně, výborně bruslili a napadali soupeřovu rozehrávku. Tato změna ihned přinesla ovoce. Ve dvanácté minutě střetnutí si vzal puk patrně nejlepší hráč týmu, David Pastrňák, navázal na sebe za brankou dva ruské obránce a poté našel před brankou přesným pasem Patrika Zdráhala, který rychlou střelou z první překonal Šestjorkina. Až do konce třetiny byli Češi aktivnějším týmem a odehráli pravděpodobně nejlepší třetinu na šampionátu.

Do druhé části vstoupili Češi ve výborném tempu a od samého začátku zaměstnávali ruskou obranu. Ihned první větší šance skončila českým gólem. Obránce Košťálek zachytil puk na modré čáře, kterého se následně ujal David Pastrňák. Ten našel výtečně z druhé vlny najíždějícího Pavla Zachu, který svou pověstnou tvrdou střelou tahem z úrovně kruhů nedal ruskému brankáři sebemenší nárok. 

Přesně v polovině zápasu přišly chvíle nové české brankářské jedničky, Miroslava Svobody. Barbašjov jel totiž sám na českého gólmana, celou akci ale ukončil jasný faul a následovalo trestné střílení. V tom Barbašjova Svoboda vychytal a taky tento veledůležitý zákrok patřičně oslavil. Ivan Barbašjov ovšem neřekl poslední slovo a o pár minut později již skóroval po kombinační akci s Leščenkem a snížil tak stav utkání na 1:2.

Třetí třetinu začaly dvě velké šance, které skončily na tyčkách obou branek. Nejprve trefil tyčku velmi aktivní Patrik Zdráhal, o necelou minutu později Tolčinský. Ve třiačtyricáté minutě našel David Patrňák dalekonosnou přihrávkou Patrika Zdráhala, který se řítil sám na Šestjorkina, kterého tváří v tvář překonal přesnou střelou nad vyrážečku. Ve zbytku zápasu se snažili Rusové alespoň zdramatizovat utkání, ale důsledná česká hra již nic dalšího neumožnila. V závěrečné power-play ještě přidal poslední čtvrtý gól Ondřej Kaše a poslal tak juniorský výběr do čtvrtfinále světového šampionátu, ve kterém se český tým utká se Slovenskem.

Rusko – Česko 1:4
Branky a nahrávky: 36. Barbašjov (Leščenko) – 12. Zdráhal (Pastrňák), 25. Zacha (Pastrňák, Košťálek), 43. Zdráhal (Pastrňák, Mašín), 60. Kaše (Vrána, Kämpf).

Švédsko získalo ve skupině plný počet bodů

Lepší vstup do utkání měli Švýcaři. Fazzini posunul na Yannicka Rathgeba, který tvrdou ránou prostřelil Söderströma. Švédové rychle srovnali, když za pouhé čtyři vteřiny využili přesilovou hru, když Adrian Kempe po vyhraném vhazování poslal kotouč pod víko švýcarské branky.

Druhá část Švédsku vyšla naprosto dokonale, zejména Oskaru Lindblomovi. Nejprve v početní výhodě prostřelil švýcarského brankáře mezi betony, poté dorážkou zvýšil na 3:1. Čistý hattrick Lindblom zkompletoval opět v přesilové hře. Pátý úder Švýcarsku zasadil Jens Looke.

Závěrečná část již branku nepřinesla, a tak Švédsko zvítězilo i ve čtvrtém utkání ve skupině. Švýcarsko i přes dobré výkony bude bojovat pouze o udržení.

Švýcarsko – Švédsko 1:5
Branky a nahrávky: 4. Rathgeb (Fazzini) – 5. Kempe (Forsling, Holmstrom), 24. Lindblom (Nylander, Holmstrom), 27. Lindblom (Hagg, Nylander), 35. Lindblom (Forsling, Aho), 36. Looke (Karlsson, Ehn).

Hektický závěr zvládla lépe Kanada

Američané začali aktivně, Motte se natlačil před bránu a jeho akci ještě dorážel Schmaltz. Šance si tvořila i Kanada, ale Reinhartovu dorážku na poslední chvíli vyrazil Demko, jehnž měl více práce než jeho protějšek. Likvidovat musel střelu Petana i dorážku Virtanena.

Ve druhé části přišly první góly. Nejprve poslal Kanadu do vedení Max Domi, který se po individuální akci dostal před Demka. V početní výhodě Kanada zvýšila vedení. Demko několikrát podržel svůj tým, ale poté nedosáhl na tvrdou střelu Joshe Morrieyeho. USA se taktéž podařilo zužitkovat přesilovou hru. Američané sevřeli soupeře v jeho třetině, brankovištěm prošla přihrávka až na Anthonyho Deangela, který neměl problém trefit odkrytou klec.

Dvoubrankové vedení Kanadě vrátil kapitán Curtis Lazar, jehož branku musel potvrdit videorozhodčí. Závěr utkání byl hektický. Nejprve po chybě v kanadské obraně snížil Dylan Larkin, jenž po pasu Fashinga zakončoval do prázdné branky. Američané odvolali brankáře, ale inkasovali, když kotouč do prázdné branky dovezl Sam Reinhart. Na rozdíl jedné branky ale opět snížil Dylan Larkin, který ujel soupeřově obraně. Jistotu vítězství dal domácímu týmu Max Domi, který trefil branku.

Kanada – USA 5:3
Branky a nahrávky: 28. Domi (Reinhart), 31. Morrissey (Fabbri, Petan), 51. Lazar (McDavid), 60. Reinhart, 60. Domi (Reinhart) – 34. Deangelo (Milano, Eichel), 58. Larkin (Fasching, Milano), 60. Larkin.

Finsko poprvé na šampionátu zvítězilo

Již od prvních minut Finové spustili tlak, který ve třetí minutě vyústil v úvodní branku. Julius Honka napřáhl na modré čáře a jeho střela prošla přes hradbu těl a skončila až za Reichem. Zvýšit na rozdíl dvou branek mohl poté Ojamaki, který se ocitl sám před německou brankou, ale jeho střelu lapačkou zastavil Reich. Finové si tvořili množství šancí, ale srážela je produktivita, stejně jako na celém šampionátu. Lyytinenova rána skončila opět jen na výstroji Reicha.

Ojamaki se již podruhé dostal až před německou branku, ale znovu neuspěl. Po faulu na Rantanena bylo nařízeno trestné střílení, které však finský útočník nevyřešil ideálně a beknendovou kličku zlikvidoval Reich. Zahrozili i hráči Německa, ale Husso si dokázal poradit. Mikko Rantanen dodal klid svému týmu, který usměrnil Lyytinenovu střílenou přihrávku do německé branky. 

Ve třetí části si Finové pohlídali vítězství. Kapanen prošel ze středního pásma až před Reicha, ale toho nedokázal překonat. Velkou šanci měl na druhé straně Kahun, ale ani tři pokusy mu na snížení nestačily. Němci stupňovali tlak, ale Tiffels trefil pouze tyč. Dvě minuty před koncem utkání to zkusili Němci se šesti hráči v poli, ale Finové již vedení nepustili, a tak ze 4. místa postupují do čtvrtfinále. Němci budou bojovat o udržení.

Německo – Finsko 0:2
Branky a nahrávky: 3. Honka, 35. Rantanen (Lyytinen, Makela).
Galerie