15.03.2016 | Petr Haken

Trenérské hodnocení U16 – turnaj 4 zemí ve Švédsku

Přečtěte si trenérské hodnocení únorového turnaje U16, který se uskutečnil ve Švédsku. Jeho autorem je trenér české šestnáctky Petr Haken.
Soustředění před turnajem probíhalo ve Slaném, kde se hráči sešli v pondělí 8.2.2016 v počtu 12 útočníků, 8 obránců a 3 brankáři. S lehčím zraněním přijel Lauko. Po dohodě s lékařem a samotným hráčem jsme ho poslali domů. Druhý den se hlásil náhradník Pavel. V průběhu soustředění jsme se v tréninkových jednotkách převážně věnovali:
  • Založení útoku z OP pod tlakem
  • Přečíslování a hra v OP – „box“
  • Přechod SP
  • Hra v ÚP
  • PH 5-4, 5-3
  • Hra v oslabení
Ve čtvrtek jsme se přesunuli do Stockholmu a následně do místa konání turnaje města Tranas, kde jsme ještě večer absolvovali jednu tréninkovou jednotku.

Utkání

12.2.2016 ČR-Švédsko 5:4 sn (2:1, 2:1,0:2)
Branky: 1. Sedlák (Dajčar), 19. Kvasnica TS, 29. Gajarský, 29. Koblížek (Pavel), rozhodující nájezd Pavel
Sestava: Dostál (Dvořák) - Dajčar, Zábranský, Bernáth, Kowalczyk, Malík, Dluhoš, Seeman, Adámek – Plášek, Sedlák, Kvasnica, Koblížek, Pavel, Gajarský, Dobiáš, Střondala, Jeník, Kropáček, Arnošt, Blümel

Vstup do turnaje se nám vydařil, odehráli jsme výborné utkání, podpořené kvalitním výkonem brankáře. Podařilo se nám hned v 1. minutě využít chyby brankáře a dostat se do vedení. Eliminovali jsme hru soupeřových obránců a nutili je k chybám. Ve druhé třetině jsme ustáli dlouhé oslabení pěti proti třem a udrželi své vedení o dvě branky. V závěru utkání jsme se dostali pod tlak domácích, který vyvrcholil vyrovnáním v poslední minutě při soupeřově hře bez brankáře. Prodloužení jsme odehráli dobře do defenzivy a rozhodli v samostatných nájezdech.

13.2.2016 ČR-Rusko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branka:
51. Jeník (Zábranský, Dajčar)
Sestava: Dostál (Dvořák) - Dajčar, Zábranský, Bernáth, Kowalczyk, Malík, Dluhoš, Seeman, Adámek – Plášek, Sedlák, Kvasnica, Koblížek, Pavel, Gajarský, Dobiáš, Střondala, Jeník, Kropáček, Arnošt, Blümel

Utkání se nám celkově nepovedlo. Chybovali jsme hned v 1. minutě a nabídli soupeři možnost trestného střílení, které proměnil. Nedařilo se nám dostat soupeře pod tlak a to hlavně obránce. Nebyli jsme kompaktní a měli jsme mezi útočníky a obránci velký prostor, který soupeř využíval na dlouhé přihrávky do středního pásma. Jednoduše přecházel naší obranu, která nebyla schopna pokrývat rozjeté útočníky. Soupeř se tímto dost často dostával do přečíslení nebo samostatných nájezdů. Nedařila se nám hra v oslabení a ani v přesilových hrách. V závěru jsme snížili na rozdíl jediné branky, ale opět jsme inkasovali v oslabení.

14.2.2016 ČR-Finsko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky:
3. Kvasnica (Sedlák), 4. Kropáček (Pavel, Koblížek), 25. Jeník, 49. Jeník (Gajarský, Bernáth), 51. Gajarský (Blümel), 54. Zábranský
Sestava: Dostál (Dvořák) - Dajčar, Zábranský, Bernáth, Adámek Kowalczyk, Seeman , Malík, Dluhoš – Dobiáš, Sedlák, Kvasnica, Koblížek, Pavel, Kropáček, Plášek, Střondala, Jeník, Gajarský, Arnošt, Blümel

Do posledního utkání jsme vstupovali s velkým respektem. Hned od první třetiny jsme ale byli schopni soupeře zatlačit a z toho pramenilo brzké vedení 2:0. Po většinu utkání se nám dařilo eliminovat hru soupeře. Byli jsme silnější v osobních soubojích a co nás mile překvapilo, že jsme soupeře převyšovali i bruslařsky.

Celkové hodnocení

Celkově jsme byli s akcí velice spokojeni, hráči nás mile překvapili, pouze v utkání s Ruskem jsme zaostávali. Nejlepší utkání jsme odehráli proti domácímu Švédsku a závěrečný zápas s Finskem snesl také vysoké měřítko. Dařilo se nám po celou dobu turnaje s každým soupeřem bruslit a dostat ho v určitých fázích utkání pod tlak. Výborně chytali brankáři a po zásluze byl Lukáš Dostál vyhlášen nejlepším brankářem celého turnaje. Bude velmi důležité na tento výsledek navázat a hlavně jej potvrdit.

Švédové se prezentovali hrou založenou na konstruktivnosti obránců. Velmi dobrý pohyb všech hráčů. Snaha o kombinační hru. Někdy si hráči dovolovali až příliš a pokud se dostali pod tlak, tak dost často chybovali. Výborná hra v útočném pásmu, podpořená od obránců z modré čáry. Měli problémy s výkony brankářů.

Rusové výborně bruslili, byli technicky dobře vybavení. Nezvykle hráli odstoupenou obranu, pokud měl soupeř kotouč pod kontrolou. Vytahovali obě křídla vysoko do středního pásma a hledali je dlouhou přihrávkou. Byli produktivní v přesilových hrách.

Finové se prezentovali kompaktností celé pětice, snahou o přechod z obrany do útoku na krátké přihrávky a převážně přes osu hřiště. Podpora obránců do útoku. V obranném pásmu snaha o zmenšování prostoru, ale nebyli tak aktivní v přístupu k soupeřům. Výborné blokování střel.

Pozitiva:

  • Výkony brankářů
  • Dodržování systému
  • Neodpalování kotoučů, snaha o kombinaci
  • Častá střelba
  • Kondičně zvládnutá všechna 3 utkání
Negativa:
  • Nepovedené utkání s Ruskem
  • komunikace
  • zbytečná vyloučení
  • přetahovaná střídání
Doporučení do klubů směřuje z naší strany na zakončení útočníků, zlepšit tvrdost, přesnost. Hra obránců, v obranném pásmu zlepšit start a pohotovost reakce na odražené a volné kotouče. U všech hráčů širšího kádru U16 vyvíjet tlak na důslednou hru v systému (napadání, dobruslování, hra v boxu a podobně).