20.02.2016 | Robert Reichel

Trenérské hodnocení turnaje U18 v Raumě ve Finsku

Přečtěte si trenérské hodnocení poslední turnajové přípravy české osmnáctky před světovým šampionátem, který se uskuteční za měsíc ve Spojených státech amerických.
Před turnajem jsme se sešli ke třem tréninkům na Kladně. Součástí tréninků bylo zopakování systému hry našeho mužstva, způsobů napadání v útočném pásmu, hry ve středním a obraném pásmu. Jeden trénink jsme věnovali přesilové hře a oslabení. Poslední trénink před turnajem proběhl hned a přesunu autobusem z Helsinek do Raumy. Během turnaje jsme kromě ledu využili také krytou sportovní halu s umělým travnatým povrchem.

10.2.2016

SWE U18 – ČR U18 2:0 (1:0,0:0,1:0)
Sestava:
Kořenář, Groh - Doudera, Kvasnička, Sirota, Novák, Janda, Uřídil, Valík - Kodýtek, Reichel, Pavlík, Kurovský, Najman, Zachar, Havelka, Karafiát, Michnáč, Havránek, Davídek, Kousal, Kačírek.
Střely na branku: 22:21

První utkání turnaje. Vyrovnané utkání, které rozhodla jedna branka soupeře. Druhou jsme dostali při odvolání brankáře v závěru utkání. Hrál se rychlý hokej, dokázali jsme si vytvořit nějaké šance, bohužel se špatným řešením a malým důrazem v zakončení. Dvě minuty před koncem utkání jsme nedokázali skórovat do prázdné branky a trefili jsme tyčku.

11.2.2016

ČR U18 – Finsko 3:4 (0:3,1:1,2:0)
Sestava:
Groh, Kořenář - Doudera, Kvasnička, Sirota, Novák, Janda, Uřídil, Valík - Kodýtek, Reichel, Pavlík, Kurovský, Najman, Zachar, Havelka, Karafiát, Michnáč, Havránek, Davídek, Kousal, Kačírek.
Branky ČR: Pavlík, Davídek (Havránek), Kousal (Novák, Sirota)
Střely na branku: 20:31

Celé utkání rozhodla nepovedená první třetina, kdy jsme nechali soupeře vstřelit 3 branky, jednu v oslabení po špatném střídání a dvě po nedůrazu v před brankovém prostoru v obranném pásmu. Ve zbylých dvou třetinách jsme odehráli vyrovnané utkání a v závěru jsme ještě měli několik možností k vyrovnání.

12.2.2016

ČR U18 – RUS U18 1:4 (1:1,0:2,0:1)
Sestava:
Kořenář, Groh - Doudera, Kvasnička, Sirota, Novák, Janda, Uřídil, Valík - Kodýtek, Reichel, Michnáč, Kurovský, Najman, Zachar, Havelka, Karafiát, Kousal, Havránek, Davídek, Kačírek.
Branka ČR: Najman (Kousal)
Střely na branku:
22:31

Vyrovnaná první třetina a solidní obraz hry našeho mužstva v ní. Utkání rozhodly dvě slepené branky soupeře ve druhé části po individuální chybě a zbytečném ustoupení. Ve třetí třetině už jsme si nevypracovali moc příležitostí k otočení výsledku a soupeř ještě přidal jednu branku. Pozitivní bylo, že jsme nedostali gól v oslabení a dařilo se nám aktivním pohybem omezovat jejich kombinační hru.

14.2.2016

USA U18 - ČR U18 5:2 (1:0,3:1,1:1)
Sestava: Kořenář, Groh - Doudera, Kvasnička, Sirota, Novák, Janda, Uřídil, Valík - Kodýtek, Reichel, Michnáč, Kurovský, Najman, Zachar, Havelka, Karafiát, Kousal, Havránek, Davídek, Kačírek.
Branky ČR: Doudera (Kurovský, Najman), Kousal (Karafiát, Havelka)
Střely na branku: 16:22

Solidně odehraná první třetina, na jejímž konci jsme díky špatnému střídání inkasovali první branku. Ve druhé byl soupeř lepší a dokázal vstřelit další tři po rychlých protiútocích při našem zaváhání v útočném pásmu. Ve třetí třetině soupeř kontroloval hru a nepouštěl nás do větších šancí.

Hodnocení akce

Turnaj se nám nepovedl. I když jsme v určitých fázích utkání dokázali hrát s každým vyrovnanou hru, dostali jsme laciné branky po individuálních chybách v systému. V každém zápase jsme prohrávali a zpátky do utkání jsme se dokázali vrátit pouze v utkání s Finskem. V defenzívě jsme měli problémy s před brankovým prostorem a v situacích 1 na 1, soupeři byli silnější a dravější v soubojích o kotouče. V útočném pásmu jsme se nedokázali prosadit kombinační hrou a dostat se do nějakého delšího a soustavnějšího tlaku. V utkáních jsme oproti soupeřům dělali velké množství nevynucených chyb. Často jsme při agresivním forčekingu soupeřů volili moc složitá řešení, místo jednoduchého přenesení hry nebo rychlého otočení a přechodu do protiútoku.

Pozitiva:

  • Málo vyloučených – dobrá hra v oslabení (pouze jedna inkasovaná branka z 11 možností)
  • Vrácení se do utkání s Finskem, kdy jsme po první třetině prohrávali 3:0
Negativa:
  • Zranění Radovana Pavlíka
  • Produktivita v zakončení (střelba a přihrávky), nedůraz před brankou, osobní statečnost
  • Malá přímočarost, hráči jsou zvyklí na více prostoru a po získání kotouče mají tendenci zpomalit a kličkovat
  • Pomalost při odpoutávání se od soupeře po získání kotouče
  • Souboje o kotouč 1 na 1, jak v útočné, tak obranné části hry, síla v osobních soubojích a větší statečnost v nich
  • Nevyužití žádné přesilové hry (11 příležitostí)

Charakteristika hry ostatních mužstev:

Švédsko: Velice dobře organizované mužstvo. Hráči mají vysokou úroveň individuálních dovedností. Většinu herních situací řeší kombinačně. Jsou šikovní na kotouči, hráči jsou neustále v pohybu a prolínají se s častými přihrávkami. Mají velice dobrého brankáře Gustavssona.

Finsko: Mužstvo s velkými a silnými hráči. Dodržují systém hry, hrají téměř strojově. Hrají agresivní celoplošný forčeking, výborně bruslí, hrají fyzicky a jsou silní v osobních soubojích. Když jsou ve vedení, hrají s velkým sebevědomím, ale také dokáží zazmatkovat, když je utkání vyrovnané.

Rusko: Kvalitní hráči. Je vidět, že jejich mužstvo je dlouhodobě po hromadě. Většinu situací se snaží řešit individuálně, ale při zakončení často kombinují až do prázdné branky. Mají vysokou úroveň individuálních dovedností, jsou silní na kotouči a v osobních soubojích.

USA: Mají velký a silný tým. V průměru jsou o 10kg těžší a 5cm vyšší než naše mužstvo. Hrají agresivní hokej, s výbornými individualitami. Jsou neustále hladoví po kotouči, forčekují po celé ploše, dokud ho nezískají. Hrají sebevědomě a velice přímočaře, rychle kombinují a velice dobře střílejí.

Doporučení do klubů:

Nejlepší hráči musí trénovat nejtvrději a bez žádných úlev. Musí být ve všem nejlepší a nesmí polevit ani v jednom cvičení, ani v jednom střídání, ani v jedné střele, ani v jedné přihrávce !!!