29.02.2016 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Trenérské hodnocení turnaje U17 v americkém Plymouthu

Reprezentační sedmnáctka se při únorové reprezentační akci zúčastnila turnaje 5 zemí ve městě Plymouth, nedaleko Detroitu. Kromě českého týmu se akce zúčastnily reprezentační výběry USA, Ruska, Finska a Švédska. Před akcí absolvoval tým krátké soustředění ve Slaném, odkud se přesunul do dějiště turnaje. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů. (2 brankaři, 7 obránců a 13 útočníků).

Charakteristika hry českého týmu

Pro přípravu jsme využili krátkého soustředění ve Slaném, kde tým absolvoval celkem 6 tréninkových jednotek plus přípravné utkání s juniorským týmem Hradce Králové. Pracovali jsme na herním konceptu, který byl zaměřen na defenzivní i ofenzivní situace. Největší důraz byl kladen na defenzivu v obranném pásmu a založení útoku s tlakem soupeře. Dále také na hru ve středním pásmu bez kotouče (adresné dobruslování), přesilovou hru a hru v oslabení.

Po přesunu do USA jsme ještě před začátkem turnaje absolvovali přípravné utkání s domácím týmem.

Přípravná utkání

ČR „17“ – Hradec Králové (jun.) 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky ČR:
7. Machala, 27. Safin (J. Svoboda), 59. Wojnar, 60. Safin (Kern)

ČR „17“ – USA „17“ 2:4 (0:2, 0:2, 2:0)
Branky ČR:
51. Svoboda Jan (Štohanzl, Gaspar), 58. Král (Svoboda Jan, Štohanzl).

Utkání v turnaji

ČR „17“ – USA „17“ 4:3 v prodloužení (2:1, 1:1, 0:1 - 1:0)
Branky ČR:
9. Machala (Václavek, Chytil), 11. Hladoník (Pour), 30. Kern (Svoboda Matyáš, Pour), 65. Kern (Mikyska).

První turnajové utkání jsme sehráli opět proti domácímu týmu USA. Od začátku mělo utkání vysoké tempo. Bohužel jsme velice brzy inkasovali po naší nedůrazné hře na brankovišti. V polovině první třetiny jsme, ale dvěma brankami skóre otočili v náš prospěch. Od druhé třetiny jsme se zlepšili organizaci hry a vytvořili si několik vyložených brankových příležitostí. Z jedné z nich jsme zvýšili naše vedení na rozdíl dvou branek. V závěru druhé třetiny soupeř po několika hrubých chybách celé naší pětice snížil skóre. Ve třetí třetině soupeř v přesilové hře vyrovnal a zápas dospěl do prodloužení. V jeho závěru jsme využili přesilovou hru a zvítězili.

Pozitiva:

  • Produktivita v zakončení
  • Dodržování herního konceptu
  • Výkon brankaře
Negativa:
  • Série taktických chyb v závěru druhé třetiny

ČR „17“ – Rusko „17“ 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Branky ČR:
1. Kern (M. Svoboda, Mikyska), 33. Dvořák (Chytil, Wojnar)

Druhé utkání jsme sehráli s týmem Ruska. Díky velmi dobrému nástupu jsme se dostali do vedení, ale do konce první třetiny jsme dvakrát inkasovali v oslabení. V druhé třetině byla herně vyrovnaná a vstřelenou brankou jsme vyrovnali také skóre. Bohužel jsme opět nezvládli závěr druhé třetiny a inkasovali pět sekund před jejím koncem. Ve třetí části si soupeř velice dobrou, taktickou hrou výsledek pohlídal a zvítězil.

Pozitiva:

  • Vstup do utkání a vyrovnání stavu ve druhé třetině
Negativa:
  • Nedisciplinovanost v utkání (potrestaná třemi inkasovanými brankami v oslabení)
  • Celkově menší koncentrace hráčů na utkání

ČR „17“ – Finsko „17“ 2:3 po sn. (2:0, 0:1, 0:1 – 0:0)
Branky ČR:
16. M. Svoboda (Kern, Safin), 19. Škrvrně (Machala, Bukač).

Třetí utkání turnaje jsme odehráli s Finskem. Celé utkání se opět odehrálo ve vysokém tempu. Po první třetině a vedení o dvě branky, jsme po sérii chyb inkasovali v polovině druhé části. Stav trval až do úplného závěru, kdy jsme inkasovali při soupeřově hře bez brankáře. O výsledku se rozhodovalo v samostatných nájezdech, kdy jsme i přes 2 úspěšné pokusy nedokázali zvítězit.

Pozitiva:

  • Dodržení herního konceptu
  • Výkon brankáře
Negativa:
  • Neproměňování brankových příležitostí
  • Branka inkasovaná v závěru utkání

ČR „17“ – Švédsko „17“ 3:2 po sn. (2:1, 0:0, 1:2)
Branka ČR:
2. Svoboda (Kern, Mikyska), 3. Safin, 54. Král (Škvrně, Bednář), rozhodující nájezd: Hladoník

V posledním utkání turnaje jsme podali velice dobrý výkon. Po výborném vstupu do utkání jsme rychle vedli o dvě branky. Soupeř ještě v první třetině snížil a tento stav trval až do třetí třetiny. Po vyrovnání soupeře, jsme dokázali opět vedení strhnout v náš prospěch. Ve hře bez brankáře soupeř několikrát tečovanou střelou vyrovnal. Utkání se rozhodovalo v samostatných nájezdech, kde jsme tentokrát dokázali zvítězit.

Pozitiva:

  • Výborný vstup do utkání
  • Dodržení herního konceptu
  • Výkon brankáře
Negativa:
  • Branka inkasovaná v závěru utkání

Celkové hodnocení akce

Turnaj v novém centru USA Hockey měl velice vysokou úroveň, a to jak po stránce organizační, tak po stránce sportovní. Naše celkové 4. místo v turnaji je po velice kvalitních výkonech trochu zklamáním. O lepší umístění nás připravily body, ztracené v závěrech utkání s Finskem a se Švédskem. Pozitivem jsou určitě dvě vítězství i fakt, že jsme třikrát ze čtyř turnajových utkání bodovali. Ve všech utkáních jsme předvedli velice kompaktní a organizované výkony s dostatečnou koncentrací - až na některé výpadky, bohužel především v důležitých momentech utkání (závěry třetin). Pozitivně hodnotí častou snaha obránců o podporu útoku.

Zlepšit musíme hru v nerovnovážných situacích, a to jak z pohledu ofenzivy (efektivnější využití přesilových her), tak z pohledu defenzivy (branky inkasované v oslabení při utkání s Ruskem).

Charakteristika hry soupeřů

USA - Výborná úroveň všech dovedností, kombinovaná s vysokou intenzitou bruslení a s precizním dodržováním herního konceptu. Nekompromisní řešení střeleckých situací a velký důraz v předbrankovém prostoru. Výrazná je neustálá podpora útoku obránci. Výborný brankář.

Rusko - Všichni hráči výborní bruslaři s velmi dobrými fyzickými parametry. Výborně zvládnuta organizace hry, kolektivní výkon s kompaktností celé pětice v útočné i v obranné fázi utkání.

Finsko - Tradičně vysoká úroveň dovedností s intenzitou bruslení, poněkud „robotický“ herní koncept. Velice dobře organizovaní, především v defenzivě. Prolínání útočníků a obránců v ofenzivní fázi. Velice dominantní první útočná řada.

Švédsko - Vysoká intenzita bruslení, podpořená dovedností v herních kombinacích. Velice dobře organizovaní, fyzicky vyspělí jedinci a propracovaný herní systém hlavně v defenzivě. Velmi dobré výkony brankařů.

Doporučení do klubů

  • Zpracování přihrávek
  • Síla a dovednost v situacích „hůl na hůl“
  • Rovnovážné situace (2-2, 3-3) z pohledu obrany i z pohledu útoku
  • Hra na malém prostoru