25.01.2015 | Jan Fidrmuc

Trenérské hodnocení mistrovství světa žen do osmnácti let

Trenéři reprezentačního týmu žen do osmnácti let předkládají hodnocení světového šampionátu, který proběhl na začátku ledna 2015 v americkém Buffalu.

Přípravné kempy

Před odletem byl zahájen třídenní přípravný kemp ve Slaném v termínu od 26. do 28. prosince 2014. V rámci kempu bylo sehráno utkání U18 proti kombinované sestavě týmu „A“ s výsledkem 1:3. Následně proběhlo dvoudenní volno a sraz týmu U18 byl naplánovaný na 31. prosince s odletem 1. ledna .2015 v časných ranních hodinách. 

Po příletu do amerického města Buffalo, dějiště šampionátu MS proběhl krátký kemp s přípravným utkáním proti Finské reprezentaci. 

Česko - Finsko 2:0  (0:0, 1:0, 1:0) 
Branky: K. Pátková, K. Hymlárová.

Utkání bylo vyrovnané s výkyvy převah jednoho či druhého družstva. Vyznačovalo se rychlostí a taktického zvládnutí z naší strany.  První branka padla využitím PH 5-4, kde střela od modré čáry byla tečována K.Pátkovou. Druhá branka padla po dorážce volné hráčky K. Hymlárové před brankou soupeřek.

Průběh turnaje

Veškeré hokejové, ubytovací, stravovací a logistické potřeby pro družstvo žen U18  byly na vysoké úrovni po celý pobyt v USA.
 
Družstvo žen do 18 let mělo kvalitně nastavený roční program, který se skládal ze šesti krátkých soustředění včetně odehraných 8 přátelských utkání. Kempy začaly v předzápasovém období srpna roku 2014 a skončily v prosinci roku 2014.

Cílem českého družstva žen pro MS v roce 2015 bylo zůstat v silné čtyřce a hrát o bronzovou medaili. Tým se skládal na samotném šampionátu z 5 hráček ročníku 1997, 12 hráček ročníku 1998 a 5 hráček ročníku 1999.
   
Během 13 dní bylo odehráno 7 utkání, 8 TJ a 5 rozbruslení. 

Česko - Rusko 1:3  (0:2, 0:1, 1:0)
Branky: B. Patočková.
Prvních 10 min utkání byla hra pod kontrolou s menšími šancemi na obou stranách. V druhé části první třetiny se již začali individuálně prosazovat ruské hráčky, které rozhodly první třetinu na 0:2 ve svůj prospěch. Obě branky padly stejně a to individuální akcí projetím od mantinelu na střed hřiště a střelou. Ve druhé třetině jsme inkasovali třetí branku po individuální akci ruské hráčky, tentokrát střelou kolem obránce v obranném pásmu. Ve 25 min utkání došlo ke střídání brankářek. Místo K.Zechovské nastoupila B.Škodová.  Od tohoto momentu začal tým Česka hrát aktivně. Ke konci druhé třetiny se hráčka T.Topolská dostala ze středního pásma po chybě Rusek do samostatného nájezdu, který bohužel neproměnila. Snaha našich hráček byla vyslyšena ve 46 min utkání, kde se hráčky M. Pejzlová a B. Patočková dostaly do herní situace 2-1 a posledně jmenovaná na druhý doražený pokus skórovala.  Rusky v závěru utkání kontrolovaly hru a nepustily nás do větších akcí. Vstup do turnajového šampionátu se nám rozhodně nepovedl.

Česko - USA 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Do druhého utkání jsme změnili postavení hráček na 1-2-2 pro důslednější obranu středního pásma. V úvodu utkání kde právě probíhala 4 min. jsme obdrželi branku po nastřelení hráčky střelou obránkyní L. Holé v útočném pásmu po buly, kde po samostatném nájezdu skórovala A.Wokenová. Následně měl náš tým dvě hodně dobré příležitosti ke skórování. Tým USA byl aktivní a snažil se dostávat do brankových příležitostí. Ve druhé třetině americké hráčky ještě více zrychlili hru a dostávali náš tým pod tlak. Kvalitní obrannou hrou, dobruslováním a blokováním střel se však tým USA nemohl střelecky prosadit. V třetí třetině jsme po nevyužité přesilové hře 5-4 ihned inkasovali druhou branku po rychlé kombinaci. Ke konci utkání jsme ještě inkasovali třetí branku po individuální činnosti hráčky M.Samoskevich , která projela ze středního pásma mezi dvojici obránkyň a střelou ukončila utkání na konečných 3 : 0 pro USA.  Z naší strany to byl velmi kvalitně odehraný zápas proti silnému zámořskému družstvu, především v obranné činnosti.  Český tým proti takto silným soupeřům musí zodpovědně bránit a hrát na rychlé protiútoky. V utkání chyběla větší útočná síla družstva a nepřesvědčily ani čtyři nevyužité přesilové hry. 

Česko - Kanada 1:7 (1:1, 0:4, 0:2)
Branky: M. Pejzlová.
Proti kanadskému týmu jsme nastoupili se stejnou taktikou jako v předešlém utkání ve skupině proti USA. První třetina nám vyšla velmi dobře. Hra byla odehraná z obranného pojetí a založená na rychlých protiútocích. Prvních deset minut utkání jsme nebyli aktivní a stále jsme vyčkávali. Kanaďanky si do té doby vytvořili jednu velkou příležitost, kde stáli dvě před samotnou brankářkou K. Zechovskou, která je rychlým pohybem lapačky vychytala. V druhé půlce třetiny jsme začali více bruslit a aktivněji napadat. Z toho se nám zrodila pěkná akce v útočné třetině, kterou střelecky zužitkovala kapitánka M. Pejzlová. Škoda obdržené branky necelé dvě minuty před koncem první třetiny na 1:1. Ve druhé třetině Kanaďanky výrazně přidali na pohybu, kde vstřelili čtyři branky. Český tým se nedostal do žádné útočné šance a tak bohužel zaslouženě prohrával 1:5. Do poslední části hry se provedla výměna na brankářském postu, kde K. Zechovskou střídala B. Škodová. Ani ta však neudržela čisté konto po odchytaných dvou samostatných nájezdech.  V závěru třetí třetiny inkasovala dvě branky. Výpadek v druhé třetině nás stál slušný výsledek utkání.

Čtvrtfinále: Česko - Švédsko 4:3 (1:0, 2:1, 1:2)
Branky: N.Neubauerová, V.Bucifalová, M.Zedníková, M. Pejzlová.
Prvních deset minut utkání byli Švédky velmi aktivní a stále na puku. Hrozili neustálou střelbou ze všech pozic. Ani dvě přesilové hry na začátku třetiny jim však nepomohly ke skórování. Po úvodním tlaku se hra obou týmů začala srovnávat. Hned první nabídnutá přesilová hra pro Česko znamenala vedení  1 : 0, kde se důraznou dorážkou před brankou prosadila N.Neubauerová.  Druhá část utkání byla vyrovnaná s šancemi na obou stranách.  Ve 26 minutě střelila svou první branku mladá hráčka V.Bucifalová, která střelou okolo obránců prostřelila brankářku E.Soderberg. V probíhající 28 minutě se prosadila obránkyně M.Zedníková před brankou soupeřek a zvýšila skóre na 3 : 0. V závěru druhé třetiny stačili Švédky snížit stav na 3 : 1 při jejich přesilové hře střelou od modré čáry. V závěrečné třetině Švédky vyvinuli maximální možné úsilí pro změnu skóre. To dokazuje i počet střel na branku ve prospěch Švédska 5 : 18. Na 3 : 2 snížil tým SWE ve 45 minutě po chybě obránkyně A. Zíkové v rohu obranné třetiny. Poté v 50 minutě kapitánka M. Pejzlová využila tlaku českého týmu a skvělou individuální akcí vybruslením z rohu třetiny zvýšila skóre na 4 : 2 pro český tým. Po vstřelené brance měl Český tým ještě dvě vyložené příležitosti, kdy se před brankou ocitli úplně sami M. Pejzlová a L. Holá. Český tým po upadnutí M. Jančové na modré čáře při přesilové hře dal možnost Švédkám, které jeli sami na branku. V tu chvíli nás zachránila opora týmu B. Škodová v brance, která podala vynikající výkon v zápase. Nakonec se týmu Švédska v 58 minutě podařilo snížit na konečný stav 4 : 3. V závěrečných vteřinách ještě Švédky hráli 6 -5. Výkon českého družstva byl kromě prvních deseti minut kvalitní a zaslouženě vyhraný. Hráčky českého týmu hráli utkání v postavení středního pásma 1-2-2, tak aktivně že Švédský tým těžko nacházel akce k prosazení před českou brankou.

Semifinále: Česko - USA 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)
Výhrou ve čtvrtfinále jsme si zajistily na příští rok první těžkou skupinu „A“ a postup do semifinále MS. V semifinále nás čekal těžký domácí tým USA, se kterým jsme hráli v základní skupině. Pro utkání byla zvolená aktivní obrana s rychlými protiútoky tak jako v základní části. Celé utkání jsme odehráli na čtyři útoky a sedm obránců. Prvních patnáct minut utkání bylo odehráno velmi dobře kde jsme aktivně bránily a snažili se o rychlé brejky. Bohužel jsme však nevyužily ani jednu ze tří nabídnutých přesilových her. V přesilových hrách jsme se trápily až bály nabídnuté šance. Zato tým USA ihned využil svou první přesilovou hru 4-5 v 17 min.utkání, kde po naší chybně postavené útočné dvojice skórovala R.Gilmore. Necelé dvě minuty před koncem první třetiny opět hráčka R.Gilmore zvýšila stav na 0:2 pro USA. Po takto špatném závěru z první třetiny z hráček českého týmu vypršelo semifinálové napětí a druhá a třetí třetina byla jednoznačně v rukou hráček USA, které nás výrazně přestříleli 11 :66 a zajistili si tak zaslouženě finále na domácí půdě.

Česko - Rusko 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)
Branky: K.Bukolská.
Do utkání jsme nastoupili bez výrazné útočné opory týmu kapitánky M.Pejzlové, která byla zraněna v semifinálovém utkání s USA. Taktika a postavení hráček bylo stejné jako v úspěšném čtvrtfinálovém utkání proti družstvu Švédska. Hned v prvním střídání úvodní třetiny jsme inkasovali branku, kdy jsme si takticky nepohlídali najetou ruskou hráčku mezi kruhy v obranném pásmu. Hra byla z naší strany nervózní. Ztráceli jsme zbytečně kotouče při zakládání útoků a útočná fáze byla velmi pomalá a neefektivní. Rusky dokázali při našich chybách jet jednou sami na branku a podruhé dokonce přečíslit 3-1. Díky brankářce B. Škodové jsme drželi stav po první třetině 0:1. V druhé třetině jsme však udělali podobnou chybu jako v první třetině a inkasovali jsme zbytečnou branku hned v úvodu druhé třetiny po 27 odehraných vteřinách hry. Naštěstí jsme ihned kontrovali na 1:2 hráčkou K. Bukolskou, která střelou ze vzdálenosti kruhů překonala brankářku V. Tarakanovou. Chvíli poté jsme dostali možnost přesilové hry 5-4. Bohužel hra se nedařila. Na konci přesilové hry jeli dokonce rusky sami na brankářku B. Škodovou, která opět vychytala. V půlce utkání přišla situace 1-1 po pravé straně naší brankářky, kde ruská hráčka Y. Likhachyová se prosadila a zvýšila skóre na 1:3 pro Rusko. Po té musela B. Škodová chytit dva samostatné nájezdy nejlepší ruské hráčky F. Kadirové, abychom měly ještě nějakou možnost zvratu v utkání poslední třetině. V sestavě proběhli drobné změny a na úvodní buly byly poslány hráčky druhé pětky, abychom nezopakovali úvodní třetiny. Bohužel i tentokrát v úvodu třetí třetiny jsme inkasovali do dvou odehraných minut. Touto čtvrtou brankou nás Rusky definitivně deklasovali. Ruský tým hrál se stejnou taktikou, avšak výrazně jednodušeji na rychlé brejkové příležitosti kde se spoléhal na výrazné individuální útočné opory týmu a zaslouženě vyhrál konečných 1:5.

Nově uspořádaný systém turnaje kde za účasti týmů USA, CAN, CZE a RUS vznikla silná skupina A. Každý tým z této skupiny měl výhodu při špatných výsledcích nesestoupení do divize I. Druhá skupina B za účasti SWE, FIN, JPN a SUI, byla slabší a jen první dva týmy měly možnost postupu do čtvrtfinálových bojů. Český tým absolvoval těžká tři utkání se zámořskými týmy a tři s vyrovnanými soupeři Ruska a Švédska. Nejdůležitější utkání pro český tým bylo čtvrtfinálové, které ukazuje úspěch či neúspěch družstev na MS. Utkání o bronz se týmu nepovedlo. Nevyšli začátky třetin, kde se inkasovali zbytečné branky. Hráčkám chyběla síla, nestačily se odrážet rychlé individuální protiútoky ruského týmu a útočná fáze hry byla slabá a nedůrazná. Český tým s jednou výhrou v turnaji díky systému hrál o bronzové medaile. Až na utkání se švédským celkem se ukázala slabá stránka družstva, kterou byla na MS útočná fáze hry s malým počtem vstřelených branek. Přesto však tým a především hráčky ročníku 1998 a 1999, kterých bylo v družstvu 17 se zapracovali a získali cenné zkušenosti pro nadcházející MS 2016, kde cílem bude obhajoba bronzové medaile z roku 2014. 

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • dodržování celoplošného obranného postavení a taktiky
  • hra v oslabení
  • důsledné bekčekování
Negativa:
  • nízká střelecká produktivita mimo utkání se SWE
  • nízká střelecká potence v přesilových hrách
  • slabá útočná síla při přechodu ze středního do útočného pásma
  • individuální slabá práce s holí ve hře na puku
  • individuální nepřesné přihrávky a zpracování puku
  • slabé individuální vedení puku

Hodnocení soupeřů

Družstvo Finska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická připravenost. Finky vynikají rychlým celoplošným bruslením.  V týmu nemají výraznější osobnost.

Družstvo Kanady:
Je vždy ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Vynikající individuální schopnosti jako jsou dynamika, rychlost a síla spojené do kolektivního pojetí hry. Vynikající zázemí celého realizačního týmu.

Družstvo Švédska:

Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická i silová připravenost. V družstvu nemají výrazné hráčky, které by rozhodovali utkání. Jejich síla je v důsledné obranné činnosti s rychlými protiútoky.      

Družstvo USA:
Je vždy ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Vynikající individuální schopnosti jako jsou dynamika, rychlost a síla spojené do kolektivního pojetí hry. Nejvýraznější osobnost týmu USA byla kapitánka Jincy Dunne, která v prodloužení finále rozhodla utkání po třech letech nadvlády Kanady pro USA. Vynikající zázemí celého realizačního týmu.

Družstvo Ruska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá silová připravenost družstva. Spoléhají se na individuální sílu hráček v použitém systému. Silný ročník 1997.