11.05.2016 | Robert Reichel

Trenérské hodnocení mistrovství světa U18 v Grand Forks

Přečtěte si trenérské hodnocení mistrovství světa do 18 let, na kterém česká reprezentace vypadla ve čtvrtfinále se Spojenými státy americkými.
Na MS jsme odletěli v pondělí 4. dubna. Závěrečné soustředění se konalo ve Winnipegu a připojili se k nám hráči hrající v Kanadě CHL. Po příletu jsme museli zrušit naplánovaný trénink, protože polovině mužstva nepřišla výstroj. Od úterý jsme pět dní trénovali v podobném režimu. Tréninky byly rozděleny na 30 minut přípravy v rozcvičovně a v posilovně na stadionu a 2 tréninkové jednotky na ledě po 45 minutách. Na ledě jsme v první části volili cvičení pro přizpůsobení se malému hřišti a ve druhé se věnovali systému hry, přesilovým hrám a nácviku signálů při vhazování. 10. dubna jsme odehráli přípravné utkání proti celku Kanady a prohráli jsme 7:1 (5:0,2:1,0:0). Do utkání se zapojilo všech 22 hráčů a 2 brankáři. Po nepovedené první třetině, se náš výkon zlepšil a odehráli jsme solidní druhou půlku utkání. Po zápase jsme uzavřeli soupisku pro mistrovství světa a 2 hráči (Davídek, Hrdinka) odcestovali domů. Na soupisku mistrovství světa byli zapsáni 3 brankáři, 8 obránců a 12 útočníků. V mužstvu chyběli pro zranění brankář Brízgala a útočník Kofroň. Brankáře Škarka nám neuvolnila Dukla Jihlava.

V úterý 12. dubna jsme se po ranním tréninku ve Winnipegu přesunuli autobusem do Grand Forks. Ve středu jsme trénovali v tréninkovém centru ICON center a ve čtvrtek začalo MS utkání s Finskem.

Kromě utkání se Slovenskem a USA jsme odehráli herně velice dobrá utkání. S Finskem se nám podařilo utkání otočit ze stavu 1:3, ale prohráli jsme na nájezdy, v utkání s Kanadou jsme polovinu utkání byli lepší než soupeř, ale nedokázali jsme proměnit naše šance, v těžkém utkání s Dánskem jsme o výsledku rozhodli až v poslední třetině. Utkání se Slovenskem nám nevyšlo, v polovině utkání jsme vedli 3:1, ale soupeře jsme dostali zpět do hry špatnou hrou v přesilových hrách, nedůslednou defenzívou a poté i obavou o výsledek. Ve čtvrtfinále jsme tým Američanů dokázali ubránit pouze v první třetině.

Mužstvo drželo při sobě, mělo dobrou týmovou i tréninkovou morálku. Kromě utkání se Slovenskem hrálo to, na co mělo. Brankář Josef Kořenář podával po celý turnaj velmi dobré výkony. Dlouhodobé problémy se zakončením a s hrou v přesilových hrách pokračovaly i na tomto turnaji.

Zápasy

14.4.2016 ICON Center
CZE U18 – FIN U18 3:4sn (1:3,0:0,2:0 - 0:0)

Kořenář, Groh - Hájek, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - Zadina, Reichel, Pavlík, Kantner, Najman, Kousal, Havelka, Kodýtek, Zachar, Kurovský, Karafiát, Bělohorský
Branky ČR: Zadina (Hájek, Reichel), Pavlík (Zadina), Kvasnička (Kodýtek, Bělohorský)

Střely na branku 29-47

I přes vyrovnanou hru v první třetině byl soupeř efektivnější a vedl 3:1. Po bezbrankové druhé třetině jsme úpravami v sestavě oživili naši hru a vyrovnali utkání dvěma góly. V prodloužení byl lepší soupeř a výrazně nás přestřílel 9-0. O vítězi v samostatných nájezdech rozhodla jediná branka soupeře. Odehráli jsme dobré úvodní utkání turnaje a mužstvo i za nepříznivé stavu ukázalo bojovnost a charakter.

16.4.2016 Ralph Engelstadt Arena
CAN U18 - ČR U18 3:1 (2:0,1:0,0:1)

Kořenář, Groh - Hájek, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - Zadina, Reichel, Pavlík, Kantner, Najman, Kousal, Havelka, Kodýtek, Zachar, Kurovský, Karafiát, Bělohorský
Branky ČR: Zadina

Střely na branku 28-39

I přes prohru to bylo naše nejlepší utkání na turnaji. Dobře jsme se pohybovali, hráli jsme aktivně a hlavně druhou polovinu utkání jsme v určitých fázích utkání dokázali soupeře i přehrávat. Znovu rozhodla naše slabina v důrazu a v proměňování brankových příležitostí. Soupeř nebyl lepší, ale byl efektivnější.

18.4.2016 ICON Center
ČR U18 – DEN U18 9:2 (1:0,2:1,6:1)

Kořenář, Groh - Hájek, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - Zadina, Reichel, Pavlík, Kantner, Najman, Kousal, Havelka, Kodýtek, Zachar, Kurovský, Karafiát, Bělohorský
Branky ČR: Kantner (Kousal, Najman), Kurovský (Budík, Karafiát), Najman, Kantner (Najman, Kousal), Havelka (Zachar), Zadina (Reichel, Budík), Najman (Kvasnička, Kousal), Karafiát (Kurovský), Doudera (Hájek, Najman)

Střely na branku 35-22

I přes dobrý vstup do utkání a rychlou první branku byl náš výkon nervózní. Ve druhé třetině soupeř vyrovnal, ale nám se podařilo vstřelit 2 slepené branky a díky tomu zvednout náš výkon, který gradoval šesti brankami ve třetí třetině. Vůbec to nebylo jednoduché utkání, jak by výsledek mohl naznačovat. Soupeř velice dobře bruslil, bránil v pěti lidech a hrál obětavě a důrazně.

19.4.2016 ICON Center
SVK U18 - ČR U18 4:3 (1:2,1:1,2:0)

Kořenář, Groh - Hájek, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - Zadina, Reichel, Pavlík, Kantner, Najman, Kousal, Havelka, Kodýtek, Zachar, Kurovský, Karafiát, Bělohorský
Branky ČR: Zachar (Havelka), Karafiát (Bělohorský, Kurovský), Zadina (Doudera, Reichel)

Střely na branku 35-36

Naše nejhorší utkání na turnaji. I přes další dobrý vstup do utkání jsme polevili a mysleli si, že to půjde samo. Soupeř bojoval, hrál aktivně a neustále hrozil rychlými protiútoky a brejky. Dobrou koncovkou jsme se dostali do vedení 3:1, ale špatnou hrou v přesilových hrách, špatnou defenzivní hrou, předržováním a vracením kotoučů jsme soupeřovi nabízeli moc šancí. V polovině druhé třetiny jsme měli pasáž, kdy jsme soupeře přehrávali, dostali ho pod tlak, měli několik jasných brankových příležitostí, které jsme neproměnili a umožnili tak soupeři bojovným výkonem a brejky utkání otočit.

Čtvrtfinále:

21.4.2016 Ralph Engelstadt Arena
USA U18 - ČR U18 8:0 (0:0,3:0,5:0)

Kořenář, Groh - Hájek, Doudera, Budík, Vála, Kachyňa, Kvasnička, Sirota, Novák - Zadina, Reichel, Pavlík, Kantner, Najman, Kousal, Havelka, Kodýtek, Zachar, Kurovský, Karafiát

Střely na branku 38-15

Bojovný a obětavý vstup do utkání. Hráli jsme velice dobře a pozorně v defenzívě, blokovali střely a nepouštěli jsme soupeře do vážnějších šancí. Ve druhé třetině soupeř vstřelil dvě rychlé branky během jedné minuty a později přidal další v přesilové hře. Otevřeli jsme hru, snažili se napadat a něco udělat s výsledkem, ale soupeř byl lepší, vůbec nic nám nedovolil, kontroloval hru a přidal další branky ve třetí třetině.

Hodnocení akce:

Celkové sedmé místo na turnaji je neúspěchem. Podařilo se nám porazit pouze mužstvo Dánska. Herní projev mužstva nebyl špatný, ve většině utkání, kromě utkání se Slovenskem, hrálo mužstvo to, na co mělo. Největší naše slabina byla proměňování šancí, kterých jsme si ve většině utkání vytvořili celkem dost. A také hra v přesilových hrách, která nás trápila prakticky po celé tři roky. Neměli jsme v mužstvu žádného rozdílového hráče, který by tyto situace dokázal vyřešit. Měli jsme v přesilových hrách problémy s dostáváním kotoučů na branku od obránců a malou četnost střelby. I přes absenci Brízgaly jsme měli v Kořenářovi spolehlivého brankáře. Kromě utkání se Spojenými státy jsme nijak nepropadli v obranné hře. A až na utkání se Slovenskem se nám dařilo plnit naši defenzivní představu, rychlá rozehrávka a okamžité otáčení hry směrem do protiútoku. V útočné fázi jsme si vytvořili dostatek příležitostí ke skórování, ale trápila nás efektivita, důraz, tvrdost a přesnost v zakončení.

Pozitiva:

  • Soudržný tým a charakter hráčů
  • Hráči ve většině utkání pracovali na svoje možnosti
  • Navzájem se podporovali a drželi při sobě
  • Výborný výkon proti týmu Kanady
  • Polovinu utkání jsme Kanadu herně přehrávali
  • Dokázali jsme hrát velice aktivně
  • Vyrovnání utkání proti Finsku, kdy jsme po dvou třetinách prohrávali 1:3
  • Dvě branky ve třetí třetině
  • Výkony brankáře Kořenáře
  • Pracovitost a bojovnost hráčů v utkáních
Negativa:
  • Špatné utkání proti týmu Slovenska
  • Ztráta vedení 3:1
  • Špatná defenzivní hra
  • Umožnění soupeři jít do brejků a přečíslení
  • Efektivita a produktivita v zakončení
  • I přes dostatečný počet střel
  • Tvrdost a přesnost střelby
  • Nedůraz v před brankovém prostoru
  • Přesilové hry
  • Málo střelby od obránců
  • Chyběla překvapivá finální přihrávka
  • Konečné umístění na turnaji

Charakteristika hry ostatních mužstev:

Finsko: Hrají agresivní celoplošný forčeking, výborně bruslí, hrají fyzicky a jsou silní v osobních soubojích. Jako ve většině našich předešlých utkání, pokud inkasují, dokáže je to rozhodit natolik, že sami sebe dostanou pod tlak a chybují. Mají velice dobře silově a bruslařsky vybavené hráče. Hrají přímočaře, ale nebojí se jít do kombinace. Hrají velice kompaktně po celém hřišti.

Kanada: Výborné mužstvo s dobrým brankářem a individualitami jako obránce Fabbro nebo útočník Jost, kteří jsou rozdílovými hráči v každém utkání. Hrají přímočarý a důrazný hokej, s aktivním forčekingem ve všech pásmech. Vždy posílají jednoho až dva hráče na kotouč a přečíslují hru. Dobře se pohybují a umí tvrdě i přesně vystřelit. Často v útočném pásmu používají přihrávky na hráče z druhé vlny, rychlou rotaci v rohu nebo překřížení se při přechodu do útočného pásma.

Dánsko: Dobré mužstvo, jejichž hráči hrají ve Švédsku. Výborní bruslaři a několik individuálně dobře vybavených hráčů. Výborná obranná hra. Neforčekují tak aktivně, ale jsou velice kompaktní v obranném pásmu a čekají na možnosti brejků. Hrají pasivní box před brankou, někdy skoro až 1-1-3. Vždy brání prostor před brankou minimálně dvěma hráči, blokují střely a hrají velice obětavě.

Slovensko: Dobře bruslařsky vybavení hráči. Hráli organizovaně v obraně, nehráli tak aktivně do forčekingu, ale spoléhali na brejkové příležitosti. Hodně šikovných hráčů ročníku 99. Mají několik velice rychlých útočníků, kteří jsou nebezpeční právě pro brejkové situace. Odehráli zde velice slušný turnaj.

USA: Nejčastěji kombinující mužstvo na turnaji. Kolikrát ještě raději přihrají, než aby zakončovali, což je pro zámořské mužstvo velice netypické. Vypadají, že hrají na půl plynu, ale kdykoliv je potřeba, zaberou. Celoplošná kombinační hra, nezbavují se kouče, často používají „žabičky“. Většina hráčů má velice dobrou a tvrdou střelu. Dávali krásné góly po kombinacích. Silní na kotouči a v každém osobním souboji. Neustálá práce holí, krátká seknutí s holí na ledě. Individuality jako Keller nebo obránce Fox, výborní oba brankáři.