06.09.2012 | Tisková zpráva

Soutěže ČSLH bude řídit téměř 340 rozhodčích

Na nominačních listinách ČSLH se před sezónou 2012/13 objevuje celkem 337 rozhodčích, z toho 119 hlavních a 218 čárových. Působit budou na všech soutěžních úrovních – od extraligy, přes I. a II. ligu, krajské soutěže, až po mládežnické kategorie.
Jejich řízením je pověřena komise rozhodčích ČSLH, kterou tvoří předseda Pavel Halas, člen komise rozhodčích IIHF, a členové Luboš Chytil, Milan Jirka, Milan Kolísek, František Rejthar a Aleš Staněk, rozhodčí s bohatými extraligovými nebo mezinárodními zkušenostmi. Ve srovnání s předcházející sezónou byl počet jejích členů podobně jako u většiny dalších odborných komisí ČSLH snížen, v tomto případě na polovinu.

Nejvyšší kvalifikací, které může rozhodčí v rámci ČSLH získat, je titul Diplomovaný rozhodčí. Podmínkou jeho získání je absolvování bakalářského oboru Rozhodčí kolektivních sportů, otevřeného v loňském akademickém roce na Masarykově univerzitě v Brně. Na různých soutěžních úrovních potom působí rozhodčí na základě získaných licencí – I., II. a III. třídy. Licence I. třídy je nutná pro hlavní a čárové rozhodčí v extralize, v I. a II. lize, v extralize juniorů, staršího a mladšího dorostu, stejně jako v lize juniorů a staršího dorostu. Kvalifikační předpoklady pro řízení mezistátních či mezinárodních utkání stanoví předpisy Mezinárodní hokejové federace.

Výkonný výbor ČSLH provedl na návrh odborné komise před sezónou 2012/13 několik úprav v řádech upravujících činnost rozhodčích. Mimo jiné v nich byla rozpracována spolupráce s brněnskou Masarykovou univerzitou v rámci projektu bakalářského studia Rozhodčí kolektivních sportů. S cílem usnadnit získávání nových rozhodčích a umožnit jejich rychlejší růst byly rovněž z předpisů vypuštěny požadavky minimálního vstupního věku pro školení a získání různých úrovní licence.