29.12.2014 | Jiří Bříza

Sledge hokej: Trenérské hodnocení turnaje v Litoměřicích

Turnaje v Litoměřicích ve dnech 19. až 21. prosince 2014 se zúčastnily týmy Itálie, Německa, Jižní Koreje a České republiky. Náš tým oproti turnaji v Hannoveru nastupoval do zápasů s kompletními dvěma pětkami. Stále nemocného Šafránka nahradil Martin Novák, který již v našem týmu poprvé působil na turnaji v Hannoveru. Turnaj čtyř zemí se po dlouhé době konal v Česku a celý náš tým měl předsevzetí uspět co nejlépe před zraky mnoha rodinných členů, kamarádů a dalších fanoušků.

Sestava českého týmu

Vápenka, Matoušek – Berger, Hrbek, Raul, Kubeš – Palát, Hábl, Geier, Krupička, Novák, Motyčka.

Hodnocení utkání

Přípravný zápas: Česko - Jižní Korea  4:3
Den před turnajem jsme sehráli s týmem Jižní Koreje přípravný zápas, který již naznačil, kdo se popere v turnaji o přední příčky. Soupeř se prezentoval tradičními přednostmi, jako jsou rychlost a fyzická hra. Náš tým si s tímto poradil a během dvou třetin jsme naši převahu zúročili ve vedení 4:1. Na soupeři byla znát možná únava z cestování, kterou ve třetí třetině setřásl a začal našemu týmu svou rychlostí zle zatápět. Korea snížila na rozdíl jedné branky a závěr utkání nabídl dramatickou koncovku. Bylo jasné, že Korea svou herní kvalitu v turnaji ještě navýší.
Branky: Geier 2, Krupička, Kubeš.

Česko – Itálie 3:1
Itálie, náš odvěký rival, který jako v Hannoveru nastoupil se třemi pětkami. My měli touhu vrátit soupeři porážku z Hannoveru a to bylo znát na našem herním projevu již po úvodním buly. V brance nastoupil Vápenka. Po vyložených šancích našeho týmu šel soupeř do vedení 1:0. Touha vrátit porážku a uspět na domácím ledě nás hnala dopředu. Nadále jsme měli větší kontrolu puku a stále více se usazovali v soupeřově pásmu. Naše první útočná řada Geier - Hábl - Palát nakonec dvěma góly otočila zápas. Na 3:1 pečetil do prázdné branky Kubeš.
Branky: Hábl 2, Kubeš.

Česko – Německo 2:0

Papírově jsme byli favoritem, ale od počátku utkání to tak na ledě nevypadalo. Přes rutinní zápasovou přípravu naši hráči podcenili soupeře a svými taktickými přestupky jsme umožnili Německu vypracovat si množství brankových příležitostí. Celý zápas odchytal pozorný a bezchybný Matoušek, jen díky němu jsme měli na svém kontě nulu. Obě dvě vstřelené branky padly po rychlých brejcích a souhře první útočné řady, kdy vždy skóroval Hábl. Zápas se nám nevydařil, chybělo nasazení v počátku utkání, zejména po taktické stránce naše defenzivní činnost hrubě zaostávala. Poukázalo to však, kde máme rezervy a na čem budeme do budoucna systematicky pracovat.
Branky: Hábl 2.

Česko - Jižní Korea 1:0

V posledním zápase šlo vítězství v turnaji. Oba soupeři doposud plně bodovali. Čekal nás těžký soupeř, vždyť Korejci na MS 2012 v podobné sestavě brali stříbro. K utkání jsme přistoupili s poučením z minulého zápasu a věděli jsme, že půjde o boj o každý metr. To se také potvrdilo, první třetina byla vyrovnaná s bojem o střední pásmo. Naše první útočná řada měla více ze hry a často zamkla Korejce v jejich třetině, ke skórování chyběl větší klid v koncovce. Ve druhé třetině jsme byli odvážnější v napadání soupeře v jeho obranné třetině. Nakonec jsme z toho vytěžili úvodní a jedinou branku utkání, kdy střelu přes obránce proměnil pohotový Geier. Od této chvíle hra nabízela drama a bojovnost obou týmů. Zle nám zatápěl nejlepší střelec Korejců, který se dostal k několika střeleckým zakončením. Vše ale vždy pokryli naší gólmani, každý z nich odchytal polovinu zápasu. I když zápas skončil fotbalovým výsledkem, bylo utkání z naší strany dobře takticky zvládnuto a celý tým bral zaslouženě vítězství v turnaji. Škoda nevyužitých šancí na hokejkách našich hráčů.
Branka: Geier.

Celkové hodnocení turnaje

První ročník Czech sledge open přinesl kvalitní úroveň turnaje, o níž se postaraly výkony stálých týmů světové A skupiny. Akce byla součástí světové série konané prvním rokem pod záštitou IPC. Pro naši reprezentaci byl turnaj velice přínosný. Potvrdil naše kvality, ale odhalil i nedostatky v herních činnostech zejména v defenzivě, na kterých pro MS v Buffalu musíme zapracovat. Chci vyzdvihnout spolehlivé výkony obou brankářů. Výsledkově: devět bodů ze tří zápasů, jen jedna obdržená branka, vítězství v turnaji. Organizace i průběh mezinárodního turnaje byly na vysoké úrovni, velký dík patří městu Litoměřice, managementu Kalich arény a team managerovi Tomáši Rakovi.