06.01.2015 | Martin Voltr

Skvělý vzdor českých juniorek. Domácím Američankám podlehly 0:3

Druhý zápas na mistrovství světa do 18 let v Buffalu přiřadil českým hokejistám domácí Spojené státy. Národní tým favoritovi po celých šedesát minut vzdoroval a předvedl skvělý výkon v obraně, podpořený brankářkou Blankou Škodovou. Do 49. minuty držely Češky nejtěsnější ztrátu, nakonec prohrály 0:3.
Hokejistky plnily defenzivní pokyny trenérů na výbornou. Už ve čtvrté minutě jim ale po útočném vhazování uprchla Wokenová, která otevřela skóre utkání. Od té doby se Američanky ztěžka pokoušely vyzrát na českou obranu a když už se jim to povedlo, po celý zápas byla na svém místě Blanka Škodová. Ta odchytala další vynikající bitvu.

Nejtěsnější rozdíl platil až do třetí části. Národní výběr mohl v přesilovce šokovat Buffalo vyrovnávacím gólem, velkou šanci ale nevyužil a vzápětí přišel rozhodující druhý úder Lonerganové. V posledních sekundách ještě přidala pojistku vítězství domácích hokejistek Samoskevichová. České juniorky tak ve skupině A s jistotou obsadí čtvrté místo a ve čtvrtfinále je čeká nejsilnější soupeř ze skupiny B, ještě předtím je čeká poslední skupinový souboj s Kanadou.

USA – Česko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Wokenová (Steffenová), 49. Lonerganová (Davisová, Shaverová), 60. Samoskevichová (Gilmoreová).

Ostatní výsledky 2. hracího dne

Kanaďanky si po prohraném zámořském derby připsaly těsný triumf 3:2 nad Ruskem, kterému také chybělo málo k senzaci. Ve druhé skupině se k postupu do čtvrtfinále výrazně přiblížily Švédky, naopak Finky musely obracet zápas s Japonskem.

Kanada – Rusko 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky:  2. Giguereová (Gebhardová, Suchardaová), 11. Potomaková (Labbeová, O'Neillová), 40. Giguereová (Gebhardová, Potomaková) – 39. Kadirovová (Těrjoškinová, Korotkichová), 58. Pirogovová (Kadirovová, Ganejevová).

Švédsko – Švýcarsko 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Armborgová (Gradinová, Hjalmarssonová), 10. Armborgová (Hjalmarssonová), 13. Adolfssonová (Olssonová), 60. Adolfssonová.

Japonsko – Finsko 2:4 (2:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Šigaová (Sekiová, Toková), 19. Cukimotová – 26. Savolainenová (Ruuskanenová), 39. Hakalaová (TS), 48. Salomäkiová (Kemppainenová), 53. Hakalaová (Hietaharjuová, Nieminenová).