28.12.2014 | David Šimon

Rusko napravilo dojem, Amerika si zastřílela s Německem

Ruská mašina se rozjela. Po nevydařeném úvodním duelu s Dánskem, které ruský tým získal až v nájezdech, tentokrát snadno zvítězil. Naopak Švýcaři nedokázali navázat na dobrý výkon z předchozího utkání s Českem. USA se spolehlivě zvítězili v souboji s Německem 6:0.
Ruská mašina zabrala na plné obrátky

Jako noc a den vypadaly výkony Ruska a Švýcarska. Zatímco Rusové svůj výkon zlepšili a v utkání dominovali, Švýcaři se v utkání pouze trápili a nedokázali navázat na výborný výkon z utkání proti Česku. Utkání rozhodla již první třetina, kdy Rusko získalo vedení 3:0. Nejprve využil přesilovou hru Rafikov, který od modré čáry prostřelil Desclauxa. Vedení poté zvýšil Děrgačev, který se prosadil přesnou ránou přes obránce a v poslední minutě první třetiny zakončil Barbaševův průnik Bučněvič.

Ve druhé třetině se hra srovnala. Po tvrdém zákroku Golyševa na Baltisbergera, který utkání nedohrál, měli Švýcaři výhodu pětiminutové přesilovky, ale snížení z ní vytěžit nedokázali, když v největší šanci Fialu vychytal Šesťorkin. Poté znovu udeřili Rusové. Goldobin vylepšil pozici pro Tolčinského, který kotouč zametl do prázdné branky a už na 5:0 skóroval Šarov.

I ve třetí části se Rusové prosadili dvakrát. Kameněv využil zaváhání švýcarské obrana v přesilové hře a po ose Barbašev - Bučněvič měl snadnou pozici Lešenko, který uzavřel skóre duelu za stavu 7:0 pro Rusko!

Švýcarsko – Rusko 0:7
Branky a nahrávky: 12. Rafikov (Golyšev, Bučněvič), 19. Děrgačev (Bryncev), 20. Bučněvič (Barbašev, Rafikov), 36. Tolčinskij (Goldobin, Kameněv), 38. Šarov (Mamin), 55. Kameněv, 56. Lešenko (Barbašev, Bučněvič).


Spojené státy si pohrály s outsiderem skupiny

Již v první minutě po ráně Carla zvonila tyč. V minutě páté se už ale radoval Matthews, jenž si vybruslil před branku a kotouč zasunul do německé svatyně. Američané byli lepším týmem, což potvrdil Fashing, jenž si našel odražený kotouč a dorazil jej do branky. Kontaktní branku mohl na druhé straně vstřelit Pfohl, ale v samostatném úniku nakonec nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Netrvalo dlouho a Amerika vedla o tři branky. Milano v první šanci trefil přesunujícího se Sharipova, ale napodruhé už mířil přesně, když s pomocí německého obránce snadno skóroval. Ve čtvrté brance měli znovu prsty obránci Německa, když Larkinův pas brankovištěm srazil do vlastní branky Moser. V závěru třetiny mohlo být i hůř pro Německo, ale Sharipov se vyznamenal proti bekhendovému zakončení Milana.

Jen deset vteřin po úvodním vhazování třetí třetiny stačilo USA k další šanci. Motte ujel obraně soupeře, ale výtečného Sharipova nepřekonal, který zlikvidoval i následnou dorážku. V závěru docházely Německu síly, čehož využil šikovný Eichel, který se neukvapil v zakončení, vylepšil si pozici a zasunul do prázdné branky. Šestý a zároveň i poslední gól zaznamenal Larkin, který překvapil jinak výborně chytajícího Sharipova střelou z úhlu na přední tyč.

USA – Německo 6:0
Branky a nahrávky: 5. Matthews (Schmaltz), 13. Fashing (Larkin), 23. Milano, 36. Larkin (Hanifin), 55. Eichel (Motte, Tuch), 60. Larkin (Fashing, Werenski).