29.10.2012 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí Disciplinární komise ELH: Piráti Chomutov

Disciplinární komise ELH se ve zkráceném řízení zabývala chováním části publika vůči hráči Waynu Simmondsovi při utkání nejvyšší soutěže mezi kluby Piráti Chomutov a Bílí Tygři Liberec, které se hrálo 28. října 2012.
Došla k závěru, že zcela nepřijatelnými, odsouzeníhodnými pokřiky části publika byla jednoznačně naplněna skutková podstata rasistických projevů podle § 45, písm. a) Disciplinárního řádu ELH, za které lze uložit tresty od napomenutí přes finanční pokutu do výše 500 000 Kč až po uzavření stadiónu.
Disciplinární komise ELH současně vzala v úvahu postoj pořádajícího klubu Piráti Chomutov, vyjádřený v nekompromisním odsouzení události včetně snahy vypátrat a vyloučit z hokejového prostředí její původce, a rozhodla se klub potrestat pokutou 30 000 Kč.

„Věřím, že pro podobné chování a především jeho nositele nebude v našem hokeji místo,“ prohlásil ředitel extraligy Josef Řezníček. „Snaha klubů identifikovat viníky, zakázat jim vstup na stadión, případně vůči nim podniknout další právní kroky má plnou podporu vedení soutěže, jejího marketingového partnera a – jak je zřejmé z ohlasů, které jsme obdrželi – také veřejnosti. Kroky, které v tomto směru můžeme podniknout, se budeme zabývat ve vedení extraligy, stejně jako na úrovni ČSLH.“

Pokud by některý klub neprojevil rozhodnost postupovat vůči podobným skupinám „fanoušků“ co nejpřísněji, je disciplinární komise ČSLH připravena postihovat takové jednání i mnohem razantněji, na horní hranici možných trestů.