28.12.2015 | Michal Kuba

Reprezentační junioři postoupí do čtvrtfinále, Bělorusko potřetí na turnaji prohrálo

Čtvrtý hrací den nabídl k vidění dva souboje. V Hartwall Areně porazili Rusové Bělorusko 4:1, v Ice Hall bylo k vidění napínavé utkání mezi Švýcarskem a Kanadou, ze kterého vyšel nakonec vítězně stát javorového listu 3:2 po nájezdech.

Jak Rusko, tak i Kanada byli před utkáním papírově silnějším týmem. Bělorusko dokázalo v úvodu potrápit hokejisty sborné, ti však zvládli v desáté minutě střelou Lazareva otevřít skóre zápasu, který již nadále ovládali. Jelikož Bělorusové doposud na turnaji nebodovali, Česká republika tak má jistý postup do čtvrtfinále.

Málokdo by čekal, že v šestnácté minutě utkání budou Švýcaři vést nad Kanadou 2:0. Už ve třetí minutě se po teči Riata dostal touš do sítě zámořského výběru. Po necelých patnácti minutách od modré vystřelil švýcarský obránce Forrer a odražený puk zapadl znovu do brány Kanaďanů. Ti dokázali těsně před sirénou stáhnout dvoubrankové manko zásluhou Stroma, jehož střela z téměř nulového úhlu zapadla do sítě. Vyrovnání přišlo po polovině duelu, když Hicketts z mezikruží nedal brankáři Švýcarska šanci. Skóre se neměnilo až do nájezdů, ve kterých dvakrát skórovali Kanaďané a druhý bod tak připadl na jejich konto.

Skupina A:

Švýcarsko – Kanada 2:3 (2:1, 0:1, 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky:
3. Riat (Malgin, Harlacher), 16. Meyer (Forrer, Privet) – 20. Strome (Chabot, Crouse), 33. Hicketts (Crouse), rozh. náj. Brayden Point
Rozhodčí:
Fonselius (Fin), Nord (Swe) – Pihlblad (Swe), Sormunen (Fin)
Vyloučení:
4:2
Využití:
1:0
Diváci:
3522

Skupina B:

Bělorusko - Rusko 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky:
47. Pacenkin (Busko) - 10. Lazarev (Kameněv, Kaprizov), 16. Polunin (Kraskovskij, Korškov), 19. Kameněv (Provorov, Lazarev), 48. Polunin (Korškov, Žuldikov)
Rozhodčí:
Ansons (Lot.), Pešina (ČR) - Hribar (Slovin.), Jensen (Dán.)
Vyloučení:
3:3
Využití:
0:2
Diváci: 2 342