14.05.2018 | Johan Čáp

Předposlední den skupin MS: sestup Jižní Koreje i nervózní česká výhra

Jedenáctý hrací den světového šampionátu přinesl kromě české výhry nad Rakouskem, také výsledky, které vyjasňují situaci ve skupinách. Česko si pojistilo třetí pozici, naopak Jižní Korea se po roční zkušenosti loučí s s elitní divizí šampionátu. Kanada pak velmi překvapivě ztratila bod s Lotyšskem, čímž se čekání na českého soupeře ve čtvrtfinále stále nevyjasnilo.

Skupina A

Rusko – Slovensko 4:0

Slováci do svého předposledního duelu ve skupině nastupovali s velkým optimismem. V sobotu se jim podařilo výrazně potrápit Švédy, což se nepovedlo v Kodani ani Čechům. Rusové navíc v nedělním střetnutí se Švýcarskem navíc neukázali moc hvězdnou formu. Úterní odpoledne nicméně vše předešlé naprosto smazalo. Slováci sice nastoupili proti soupeři se sympatickou hrou, sborná ale ukázala svou enormní sílu v ofenzívě. Svůj tým dlouho držel fantastickými zákroky Marek Čiliak, během úvodních dvaceti minut ale kapituloval proti Gusevovi i Maminovi. Ruská mašina se posléze s tímto náskokem uspokojila a pouštěla protivníka do šancí, Slováci se ale nakonec gólově neprosadili. Ba naopak se při risku kouče Ramsayho s brzkou power-play museli spokojit s dalšími dvěma ruskými zásahy. Sborná si pojistila, že skončí ve skupině nejhůře druhá. Slováci budou v úterý doufat v zaváhání Švýcarů. Jinak by jim byla cesta do play-off zapovězena.

Branky a nahrávky: 12. Mamin (Sošnikov), 17. N. Gusev (Dacjuk, N. Zajcev), 59. Šalunov, 60. A. Michejev (Barabanov, Šalunov)

Česko – Rakousko 4:3

Národní tým se v posledním utkání skupinové fáze prezentoval v první pětiminutovce fantastickým výkonem. Češi navázali na výkony proti Francii a Bělorusko, čímž se bez větších potíží dostali do dvoubrankového náskoku. Rakouská reprezentace hořela v defenzívě, nicméně české řady postupem času klesaly v nasazení a začínaly svého protivníka pouštět k více a více šancím, z čehož pramenila i kontaktní branka Komarka. Ve 26. minutě se Jandačovi svěřenci probudili po Kubalíkově brance a navázali na úvodní okamžiky večerní bitvy, jenže na dlouhou dobu to byl poslední záchvěv dominance. Rakušané se výrazně zlepšili a bojovným výkonem dokonce minutu a půl před koncem základní části zařídili pořádně nervózní koncovku. Národní tým si ale přeci jen jako favorit dokázal udržet chudičký náskok a vybojovat důležité tři body, čímž si pojistil třetí místo v tabulce.

Branky a nahrávky: 1. Hyka (D. Kubalík, Šulák), 3. Chytil (J. Krejčík), 26. D. Kubalík (Hyka, Nečas), 50. Hyka (Faksa, D. Kubalík) – 18. Komarek (Hofer), 51. M. Raffl (Unterweger, Haudum), 58. M. Raffl (Komarek, Schumnig)

Skupina B

Jižní Korea – Norsko 0:3

Čistokrevný duel o záchranu začal naprosto nečekaným momentem. Jižní Korea, která zatím na turnaji dostávala průměrně 7,5 branky na zápas, se dostala hned v první minuté do vedení. Norský kouč Thoresen si ale vyžádal trenérskou challenge, s níž byl nakonec úspěšný. Rozhodčí totiž po prozkoumání videa odhalili, že Korejec U-sang Pak těsně před vstřelením branky blokoval brankáře Larse Haugena. Korejská eskadra zažila velký psychický šok, z něhož se jen dlouho a dlouho vzpamatovávala. Norové navíc zásluhou Lindströma šli za necelých 15 minut do vedení, čímž se asijský celek dostal do ještě větší herní krize. Nicméně urputná taktická přetahovaná pokračovala i nadále. Norská reprezentace potvrdila, že tohle není její nejlepší šampionát, a nechávala soupeře ještě dlouho v naději. Tu ke konci duelu nicméně severský výběr dvěma slepenými brankami rychle rozmetal na kusy. Výhra 3:0 Norům nakonec zaručuje přeci jen jistou záchranu, Korejci se naopak hned po jednoroční anabázi s elitní divizi loučí.

Branky a nahrávky: 14. Lindström (M. Olimb, Espeland), 47. Valkvae Olsen (Bastiansen, Espeland), 51. Holös (K. A. Olimb, S. Thoresen)

Kanada – Lotyšsko 2:1 pr.

Večerní duel herningské skupiny, který mohl hodně napovědět o obsazení čtvrtfinále, odstartoval podle očekávání. Kanaďané se s Lotyši nijak nepárali a už ve třetí minutě se z druhé branky na turnaji mohl radovat forvard Anthony Beauvillier. Hokejista jinak hrající v dresu newyorských Islanders své spoluhráče ale zřejmě až příliš uspokojil. Lotyši se proti hvězdným protivníkům překonávali a kromě pár šancí nenechali javorové listy výrazně brankáře Gudlevskise ohrožovat. Ba naopak na startu třetí třetiny kontrovali s vyrovnávací brankou. Rubinsova trefa sice Kanadu namotitovala k velkému tlaku na lotyšskou defenzívu, avšak do konce základní části byly všechny pokusy o rozhodující branku marné. V prodloužení tak musel zaúřadovat „spasitel“ Connor McDavid, který kolébce hokeje přihrál bonusový bod. Situace ohledně konečného pořadí na postupových příčkách tak zůstává otevřená i do posledního dne skupinové fáze.

Branky a nahrávky: 3. Beauvillier (Pageau, Barzal), 61. McDavid (Nugent-Hopkins) – 42. Rubins (Roberts Bukarts, Blugers)