16.04.2016 | Lukáš Peroutka

Osmnáctka po dobrém výkonu těsně podlehla Kanadě, uspěli favorité

Národní tým do osmnácti let na světovém šampionátu v americkém Grand Forks podlehl Kanadě 1:3. Proti velkému favoritovi se ale čeští mladíci drželi statečně, byli dokonce střelecky aktivnější, ovšem vstřelili jedinou branku. O tu se postaral na začátku třetí třetiny Filip Zadina. V dalších duelech uspěli favorité – USA deklasovaly Švédsko, Finové zdolali Slováky a Rusko si nakonec poradilo se Švýcary, i když k tomu potřebovalo až prodloužení.

Skupina A

Po debaklu od Spojených států získal omlazený ruský tým první body na turnaji proti Švýcarům. Vítězství se ale nerodilo lehce. Na Alexejovu trefu ze druhé třetiny dokázal deset minut před koncem odpovědět nejlepší hráč Švýcarska Hischier a šlo se do prodloužení. V něm po necelých dvou minutách rozhodl samostatným únikem Djomin. Švýcarsko sehrálo už druhé prodloužení na turnaji, tentokrát v něm neuspělo.

Švýcarsko – Rusko 1:2p (0:0, 0:1, 1:0 – 0:1)
Branky: 50. Hischier – 34. J. Alexejev, 62. Djomin

Američané se proti Švédsku rozjížděli pomaleji, na konci první části se ale prosadil Mittelstadt a ve druhé třetině domácí tým utkání definitivně rozhodl třemi brankami, jednu z nich vsítil dokonce v oslabení. Skóre se nakonec zastavilo na stavu 6:1, čestnou trefu skandinávského celku zaznamenal v přesilovce Liljegren. Švédové po nevýrazném výkonu proti Lotyšsku nepřesvědčili o svých kvalitách ani tentokrát.

USA – Švédsko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Branky: 18. Mittelstadt, 23. Bellows, 24. Lindgren, 38. Greenway, 43. Howdeshell, 53. Anderson – 51. Liljegren.

Skupina B

Finové vstoupili do utkání proti Slovensku dobře, byli aktivnější a díky Rasanenově trefě vedli po dvaceti minutách o gól. Svůj náskok navýšili hned v úvodu druhé části, ovšem naši východní sousedé se nevzdali. Buček v polovině duelu vyrovnal a na třetí gól Mäkinena odpověděl vzápětí Ružička. Těsné skóre vydrželo až téměř do samotného závěru. Sedm minut před koncem se ale přeci jen prosadil Kuokkanen, když o chvíli předtím jinou finskou branku rozhodčí po konzultaci s videem neuznali. Slováci doplatili mimo jiné na špatné přesilovky, ve kterých si nedokázali vytvořit šance.

Finsko – Slovensko 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)
Branky: 14. Rasanen, 23. Vesalainen, 34. Mäkinen, 53. Kuokkanen – 29. Buček, 35. Ružička.

Národní tým předvedl proti Kanadě velmi dobrý výkon, už v první třetině s ní držel krok, ovšem v závěru dvakrát v krátkém sledu inkasoval. Češi hráli solidně v obraně, dobrý výkon předvedl brankář Kořenář a i v útoku byli reprezentanti velmi aktivní. V prostřední části přestříleli velkého favorita dokonce 22:9, celkem byl poměr střel 39:28 ve prospěch Česka. Gólově se ale mladíci prosadili jen jednou, zásluhou Filipa Zadiny v úvodu třetí části hry. K dalšímu zdramatizování duelu nevedla ani přesilovka pět na tři za dvě kanadské chyby při střídání.

Kanada – Česko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Branky: 18. a 26. Howden, 19. Quenneville – 43. Zadina.