13.04.2016 | Zuzana Spurná

Osmnáctce začíná mistrovství světa v Grand Forks!

Téměř v polovině dubna startuje v severoamerickém Grand Forks mistrovství světa do 18 let. Právě v Grand Forks získala v roce 2005 naposled na mistrovství světa medaili i česká dvacítka. Osmnáctiletí hokejisté pod vedením trenéra Roberta Reichela ji tak letos budou chtít napodobit. V přípravném zápase změřili své síly s Kanadou, té ale podlehli vysoko 1:7. Při premiéře na mistrovství světa navíc české juniory nečeká nic jednoduchého, jejich prvním soupeřem bude Finsko.
Už 14. dubna (z pohledu českého času 15. dubna ráno) nastoupí český výběr k prvnímu utkání na turnaji. V úvodním zápase se utká s, již tradičně, silným výběrem svého severského soupeře, a to Finskem. V minulém roce Češi na mistrovství světa ve Švýcarsku podlehli Finsku vysoko 1:6 a podobný výsledek určitě zopakovat nechtějí. Letos se osmnáctka s Finy setkala na Turnaji pěti zemí ve Švýcarsku, kde severský výběr porazila 4:2 a skončila druhá. 

Vylepšit pověst si po minulém turnaji jistě bude chtít Kanada. Hokejisté s javorovým listem na dresech získali na loňském šampionátu bronz, když v semifinále nestačili právě na Američany, tedy letos pořádající zemi. Tentokrát jsou velkou výzvou pro Čechy, a to už ve druhém utkání. Naposledy na sebe oba týmy narazily na prosincovém turnaji v Kanadě, kde svěřenci Roberta Reichela podlehli jednomu z kanadských celků vysoko 3:7, podruhé jen těsně, a to 2:3. 

V základní skupině narazí česká reprezentace ještě na Dánsko a hned o den později nastoupí v derby proti Slovensku. Ani s jedním soupeřem se Češi v minulém roce na vrcholové akci sezóny nesetkali. Ve druhé skupině se pak spolu utkají Švýcaři, Rusové, Lotyši, Švédové a domácí Američané. Prvním zápasem v Ralph Engelstad Areně tak bude zápas mezi Švýcarskem a Lotyšskem. Televizní stanice TSN vysílá v přímých přenosech zápasy kanadského národního tým, live streamy ze všech zápasů bude možné sledovat na www.fasthockey.com

Zápasy českého týmu v základní skupině:

• 15. dubna Česko – Finsko 01:00

• 17. dubna Kanada – Česko 02:30

• 19. dubna Česko – Dánsko 01:00

• 20. dubna Slovensko – Česko 01:00