17.04.2016 | Lukáš Peroutka

Nedělní zkoušky na MS U18 favorité zvládli

Dva zápasy měl světový šampionát hráčů do osmnácti let na programu v neděli. Favorité v nich nezaváhali. Domácí Spojené státy si nejprve hladce poradily s Lotyšskem, kterému nasázely dvanáct branek a zůstávají na turnaji stoprocentní. Ve večerním střetnutí porazili Finové severské rivaly z Dánska.

Skupina A

Jak bývá jejich zvykem, americký tým se v utkání proti outsiderovi rozjížděl pomaleji. Trefy Sancheze a Andersona ze závěru první třetiny ale daly domácímu celku potřebný klid a po přestávce svěřenci kouče Dantona Colea doslova spláchli soupeře z ledu. Šest branek ve druhé třetině dalo základ drtivému vítězství, které USA ještě navýšily v závěrečné třetině a připsaly si dosud nejvyšší vítězství na turnaji. Hat-trick zaznamenal Trent Frederic.

Lotyšsko – USA 1:12 (0:2, 1:6, 0:4)
Branky: 29. Nazarovs – 31., 56. a 59. Frederic, 21. a 37. Yamamoto, 15. Sanchez, 17. Anderson, 30. Walker, 31. Fox, 38. Pastujov, 49. Keller, 52. Bellows.

Skupina B

Severský souboj Dánů s Finy v komorní atmosféře prázdné Ralph Engelstad Areny byl zajímavý pouze v určitých pasážích. Finský celek se během úvodních deseti minut dostal do dvoubrankového vedení, Dánové odpověděli v přesilovce tečovanou trefou svého kapitána Wejseho. Jenže nováček elitní skupiny za celé utkání vyprodukoval pouhých devět střel na branku, a to na úspěch nestačilo. Ve třetí třetině dokonce měl finský brankář Laakso jediný zásah, a tak jeho tým pohodlně dokráčel ke třetímu vítězství.

Dánsko – Finsko 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky: 17. Mathiasen-Wejse – 35. a 60. Tolvanen, 8. Kuokkanen, 9. Tuulola.