19.05.2018 | Redakce

Nájezdy zhatily senzaci. Švédové jsou mistři světa, Češi až sedmí

Hokejovým šampionem roku 2018 je... Švédsko! Ve finále mistrovství světa totiž po dramatické bitvě porazilo až na samostatné nájezdy Švýcarsko 3:2. Bronz patří hráčům USA. To česká reprezentace se z Dánska vrací s nepořízenou. Její cesta skončila už ve čtvrtfinále právě na amerických hokejistech, Jandačův výběr tak obsadil celkově sedmé místo.

Finále

Švédsko – Švýcarsko 3:2 po sam. náj.

Opět po pěti letech přišla nečekaná repríza finále hokejového šampionátu. A pro Švýcary měla zase smutný konec, byť tentokrát bitvu dohnali až do nájezdů. Celý zápas ale pro ně začal mnohem lépe, s favorizovaným soupeřem hráli více než vyrovnanou bitvu a také šli poprvé do vedení. V 17. minutě si kotouč před brankovištěm našel Niederreiter a se štěstím ho propasíroval za Nilssonova záda. Helvétská radost však nevydržela dlouho, už za minutu bylo srovnáno díky ráně Nyquista.

Také v prostřední třetině ale udeřili jako první outsideři. Meier využil pomalého střídání Švédů, kteří to ze střídačky měli ke své brance daleko, a parádní střelou propálil Nilssona. Celek »Tre Kronor« však opět kontroval, když Zibanejad od modré překvapil jinak výborného Genoniho. Postupem času pak Švýcarům začaly docházet síly, a zvlášť patrné to bylo v prodloužení, kam hra po bezbrankové třetí třetině vyústila.

Přesto to byli právě hokejisté s křížem na prsou, kteří měli v náhlé smrti největší příležitost. Fiala totiž dostal přihrávku před bránu, kde byl po pádu obránce úplně sám, jenže z první trefil jen Nilssona. Na opačné straně zase neproměnil únik Zibanejad a střelu Larssona z poslední vteřiny zase zastavila tyčka!

A tak o mistrovi světa rozhodly nájezdy. Po vzoru celého zápasu skórovali jako první Švýcaři zásluhou Niederreiterova blafáku, pak už ale slavili jen Švédové. Genoniho totiž prostřelil jak Ekman-Larsson, tak i Filip Forsberg, jehož trefa byla vítězná! Švédsko tak v Kodani obhájilo loňský titul z Francie!

Branky a nahrávky: 18. Nyquist (Ekholm), 35. Zibanejad (Ekman-Larsson), rozh. náj. F. Forsberg – 17. Niederreiter (Josi, Fiala), 24. Meier (Corvi, Josi).

Utkání o bronz

USA – Kanada 4:1

V boji o placky ze slitiny mědi a cínu na sebe narazily oba zámořské výběry, které musely rychle setřepat den staré semifinálové zklamání. Zpočátku měla navrch Kanada, která zaměstnávala Kinkaida v americké kleci, ke gólu však žádná z jejích akcí nevedla. Časem se pak převaha přelila na hokejky Spojených států, což způsobila i četná kanadská vyloučení.

První branka však padla až ve druhé třetině, kdy se z brejku trefil Američan Kreider. Ještě do přestávky ale srovnal Vlasic. Vyrovnaná bitva pokračovala i ve třetí třetině, jenže do prodloužení už nešla. Šest minut před koncem totiž rozhodl Bonino, jenž ranou z první nedal gólmanovi šanci. Javorové listy pak zkusily vyrovnat při power play, jenže místo toho ještě dvakrát inkasovaly...

Branky a nahrávky: 27. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 54. Bonino (P. Kane), 58. Lee (McAvoy), 59. Kreider – 39. Vlasic (Horvat, Turris).