29.12.2014 | David Šimon

Naděje na postup žije, Češi porazili Dánsko v prodloužení

Český tým získal důležité vítězství nad Dánskem, které může znamenat postup do vyřazovacích bojů. Amerika zaznamenala i třetí vítězství, když porazila Slovensko. Švédsko si zajistilo postup z prvního místa, když porazilo Rusko. Domácí Kanada zvítězila nad Finskem.
Češi zachraňovali výsledek a nakonec dokázali zvítězit v prodloužení

Stejně jako v předchozích duelech český tým inkasoval jako první. Po nepřesné rozehrávce se kotouče ujal Mads Eller, který tvrdou střelou nedal Vaněčkovi šanci. Češi ale dokázali zareagovat. Při vyloučení Ellera se ke střele od modré dostal Jan Štencel a vítkovický zadák i za pomoci teče soupeřova obránce srovnal stav utkání, což znamenalo první využitou přesilovku na šampionátu.

Druhá třetina už začala příznivěji pro český tým. Kämpf ještě svou šanci nevyužil, ale střelecky se dokázal prosadit Jan Košťálek, který se stejně jako Štencel skóroval střelou od modré čáry. Navýšit vedení mohl David Pastrňák, ale proti němu dobře zasáhl Sorensen v dánské svatyni. Vedení se českému týmu uhájit do konce třetiny nepovedlo. Dánsko dostalo k dispozici přesilovou hru po faulu Mandáta. Ehlers pasem přes třetinu našel neobsazeného Olivera Bjorkstranda, který prostřelil Vaněčka. Vrátit vedení Česku mohl Růžička i Pastrňák, ale Sorensen prokázal své kvality.

Do závěrečné dvacetiminutovky šli oba soupeři za vyrovnaného stavu. V přesilové hře dobře pálil Pastrňák, ale dánský brankář byl na místě. Poté ovšem dostali Dánové znovu možnost početní výhody a sevřeli český tým v jeho obranném pásmu. Ehlers našel volného Mathiase Asperupa před brankou a ten měl dostatek prostoru, aby mohl překonat Vaněčka. Češi se ale nevzdali. Štencelovu ránu zastavila tyč a Pastrňákovu střelu nedokázal dorazit Zdráhal, ale radost českého týmu vypukla po brance Dominika Kubalíka, jenž si našel odražený kotouč po Štencelově střele.

Utkání dospělo až do prodloužení, které ale trvalo pouze jednašedesát vteřin. Za obranu Dánska si na Štencelův dlouhý pas najel David Pastrňák, kličkou oklamal Sorensena a rozhodl o důležitém vítězství České republiky!

Česko – Dánsko 4:3 pr.
Branky a nahrávky: 11. Štencel (D. Kaše, Pastrňák), 25. Košťálek (Pastrňák, Baránek), 57. Kubalík (Štencel, Zacha), 62. Pastrňák (Štencel) – 4. Eller, 38. Bjorkstrand (Ehlers, Asperup), 47. Asperup (Ehlers).

Amerika postupně přidávala a Slovensko porazila 3:0

Slováci do utkání s USA nastoupili povzbuzeni o cenou výhru nad Finskem, ale znovu se od prvních minut bránili náporu soupeře. Po pasu Schmaltze byl před Godlou volný Milano, ale v dobré příležitosti přestřelil. Velkou šanci měl i slovenský výběr trenéra Ernesta Bokroše, ale Sukeľ před Demkem znervózněl a zamířil jen do betonu amerického brankáře.

Zajímavější byla druhá část, kde přibylo i šancí na obou stranách. Reway vybídl osamoceného Cehlárika, jenž trefil dobře postaveného Demka. Na druhé straně se musel činit i Godla, když Compher hledal spoluhráče před brankou a kotouč usměrnil na branku slovenský obránce. Godla si dokázal poradit. Dvě gólové šance měl poté i Lantoši, ale ani on nedokázal změnit bezbrankový stav. To se povedlo až Sonnymu Milanovi, který prošel přes střední pásmo až k brance a z úhlu dokázal překvapit Godlu.

Američany vedoucí branka povzbudila. Godla měl plné ruce práce a zlikvidoval i několik dorážek, ale i podruhé inkasoval z velkého úhlu. Dylan Larkin nahodil kotouč zpět před bránu a slovenský brankář si jej srazil do branky. Třetí branku přidala Amerika v poslední minutě duelu, kdy se trefil John Hayden a stanovil definitvní skóre 3:0.

USA – Slovensko 3:0
Branky a nahrávky: 38. Milano (Larkin), 43. Larkin, 60. Hayden (Matthews, Carlo).

Švédsko si zajistilo postup z prvního místa

Duel favoritů mezi Švédskem a Ruskem nabídl pohledný hokej. První příležitost měl na hokejce Lindblöm po přiťuknutí Nylandera, ale Sorokin nechal vyniknout svou lapačku. V přesilové hře už ale hráči Švédska skórovali, když sevřeli soupeře v jeho třetině. Kotouč si na modré čáře srovnal Gustav Forsling a tvrdým projektilem poslal svůj tým do vedení. Rusové mohli srovnat v přečílslení, ale Mamin Söderströma nepřekonal.

Rusku se ve druhé části povedlo přečkat oslabení a poté přišla odměna v podobě branky na 1:1. Po sólu Pajgina stál na správném místě Vjačeslav Leščenko, který srovnal stav. Rusko vstřelená branka nakopla, ale stav po čtyřiceti minutách hry zůstal nezměněn.

Rusové pokračovali v nastoleném tempu i nadále, což jim přineslo třetí branku. Nahození Bučněviče švédský gólman jen vyrazil a kotouč si našel Vjačeslav Leščenko. Rusku ale vedení nevydrželo dlouho. Stejně jako u první branky dostal kotouč na modrou Gustav Forsling a tvrdou ránou propálil vše, co mu stálo v cestě. Za pouhých dvadvacet vteřin měl na hokejce gól Fiščenko, ale Söderströmův beton byl proti. Rozhodující branka padla v 51. minutě. Švédský útok rozebral soupeře a Holmström snadno skóroval. Rusové to v závěru zkusili bez Sorokina, ale srovnat se jim nepovedlo.

Švédsko – Rusko
Branky a nahrávky: 11. Forsling (Kempe, Homlström) 47. Forsling (Nylander, Kempe), 51. Holmström (Lindblöm, Nylander) – 35. Leščenko (Pajgin), 44. Leščenko (Bučněvič, Rafikov).

Kanada stále neporažena, zvítězila nad Finskem

Saros ve finské brance musel být pozorný již od první minuty, kdy vychytal Duclaira. Neprůstřelný ale vydržel pouze necelých šest minut. V přesilové hře Sam Reinhart tečoval střelu Theodora. Srovnat mohl Mustonen, ale jeho velkou šanci zlikvidoval Fuchale. Více se toho v první části neudálo.

Finské naděje i nadále držel Saros, když zlikvidoval únik Paula, po Duclairově ráně jej zachránila tyč a dobře se stihl přemístit proti zakončení Lazara. Finského brankáře překonal až znovu Sam Reinhart, jemuž poslal přesný střílený pas Duclair. Finsko ještě ve druhé části dokázalo alespoň snížit. Artturi Lehkonen sebral kotouč Morinovi, natlačil se před branku a nadvakrát protlačil kotouč do sítě.

Kanada ve třetí části nechtěla chybovat, ale Finsko se do většího tlaku nedostalo a rozdílý gól vstřelili Kanaďané. Domi se zpoza branky dostal k zakončení, které ještě vyrazil Saros, ale na Duclairovu dorážku již byl krátký. Po Lazarově důrazu to bylo již o tři branky, když Saros nedokázal zkrotit Morrisseyovu střelu. Kanada zůstává jediným týmem skupiny A, který neztratil ani bod.

Finsko – Kanada 1:4
Branky a nahrávky: 39. Lehkonen – 6. Reinhart (Theodore), 34. Reinhart (Duclair, Domi), 52. Duclair (Domi, Bowey), 55. Lazar (Morrisey, Fabbri).

Galerie
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač
Autor: Pavel Mazač