25.12.2018 | Filip Kortus

Mistrovství světa dvacítek začíná, Čechy na úvod čekají Švýcaři

Největší světový juniorský turnaj začíná. Šampionát dvacítek se v letošní sezoně koná v kanadském Vancouveru a Victorii, přičemž úvodní utkání obstará duel Čechů se Švýcarskem. Hrát se bude v Rogers aréně od 22:00 SEČ. Kromě Švýcarů čeká český výběr ve skupině A ještě domácí Kanada, Rusko a Dánsko.

Kouč Václav Varaďa před začátkem turnaj zúžil širší výběr juniorů a z týmu vypadla dvojice obránců a jeden útočník. Na šampionát se tak nepodívají Zábranský, Haš ani Blümel. Před úvodním duelem zapsalo trenérské trio na soupisku tři brankáře, šest obránců a dvanáct útočníků. Na svou šanci tak čekají obránci Šalda se Zelingrem a útočníci Jeník s Čajkou.

Na soupisce Čechů nechybí největší tahouni. Mezi ně rozhodně patři kapitán Martin Nečas, jemuž budou dělat asistenty Martin Kaut s obráncem Jakubem Galvasem. Jedinou oporou, která bude Čechům scházet, je Filip Chytil. Šikovný centr pravidelně nastupuje za New York Rangers, kteří ho na mistrovství neuvolnili. Nejistá je situace v brankovišti, kde se o pozici jedničky popere trojice Škarek, Patera a Dostál.

V posledních dvou přípravných duelech si Češi připsali jednu výhru a jednu porážku. Nejprve přetlačili slovenský výběr po nájezdech, kdy rozhodl plzeňský útočník Jakub Pour. Generálka se českému výběru už tolik nevydařila, když podlehl USA 2:6.

Na úvod kanadského turnaje vyzvou Češi celek Švýcarska. Poté je čeká den volna a následně souboj s Rusy. O den později se střetnou s domácími javorovými listy a základní skupinu uzavřou s Dánskem.

Program dvacítky ve skupině B

Středa 26. prosince: 22:00 Česko – Švýcarsko (Rogers arena)

Sobota 29. prosince: 2:00 Rusko – Česko (Rogers arena)

Neděle 30. prosince: 2:00 Česko – Kanada (Rogers arena)

Neděle 31. prosince: 22:00 Dánsko – Česko (Rogers arena)

Nominace České republiky

Brankáři: Jakub Škarek (Lahti, Finsko), Jiří Patera (Brandon, WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

Obránci: Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane, WHL), Radim Šalda (Rimouski, QMJHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

Útočníci: Martin Nečas (Charlotte, AHL), Filip Zadina (Grand Rapids, AHL), Martin Kaut (Colorado, AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie, OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (Univ. Connecticut, NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda, QMJHL), Matěj Pekař (Barrie, OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Kryštof Hrabík (Tri-City, WHL), Jan Kern (Omaha, USHL).

Realizační tým

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Václav Varaďa
Asistenti trenéra: Patrik Eliáš a Aleš Krátoška
Media manažer: Ondřej Kalát
Trenér brankářů: Radek Jirátko
Lékař: Miroslav Budoš, Jan Alt
Fyzioterapeut: Martin Výtisk
Kustodi: Jan Vejvoda, Václav Vejvoda
Video trenér: Lukáš Lotko