05.01.2015 | David Šimon

Kanada ovládla šampionát v domácím prostředí, Slovensko získalo bronz

Javorové listy bez jakékoliv ztráty došly až na zlatý stupínek.Ve finálové přestřelce si Kanada dokázala poradit s Ruskem. Slovensko po dobrých výkonech během celého šampionátu dokráčelo až k zisku bronzu.
Kanada zvládla přestřelku s Ruskem a je zlatá

Parádní úvod měla Kanada, když již po třiadvaceti vteřinách hry dostala do vedení. Max Domi poslal z rohu pas na Anthonyho Duclaira, který z mezikruží pálil přesně. Kanada skórovala i z druhé příležitosti. Brayden Point poslal kotouč před branku, kde se k zakončení protlačil Nick Paul, což už bylo moc na Šesťjorkina, kterého vystřídal Sorokin. V polovině první části dokázali Rusové snížit. Vypálil Dmitrij Judin a na jeho ránu o tyč Fuchale nedokázal reagovat.

Kanada si vzala zpět své dvoubrankové vedení. Josh Morrisey vysunul do samostatného úniku Connora McDavida, který byl pod tlakem, ale dokázal zakončit mezi betony Sorokina. Javorové listy nadále diktovaly tempo hry. Max Domi přesvědčil Sorokina, že bude nahrávat, ale poté nečekaně vypálil a Kanada vedla již 4:1! Ruský kouč si vzal oddechový čas, ale ten týmu příliš nepomohl. Další tutovku měl na holi Gauthier, který však ještě minul. O pátou branku se ale postaral Max Domi, který prostřelil Sorokina trestuhodně mezi betony.

Rusové se ale nevzdali a ve zbytku druhé třetiny mocně dotahovali náskok soupeře. V přesilové hře byl před Fuchalem hodně důrazný Ivan Barbašjov a dokázal protlačit kotouč za brankovou čáru. Za třiadvacet vteřin v přečíslení Goldobin nabídl kotouč Sergeji Tolčinskému a ten se trefil do prázdné brány. Na rozdíl jediné branky již snižoval Nikolaj Goldobin, který se dobře orientoval před Fuchalem a protlačil kotouč za jeho záda. Srovnat mohl v divoké třetině Bučněvič, ale v úniku byl faulován a zakončení mu nevyšlo.

Závěrečná třetina byla taktickou bitvou. Ani jeden tým nechtěl chybovat a šancí bylo pramálo. Zvýšit vedení Kanady mohl McDavid, ale Sorokin jeho zakončení vytěsnil lapačkou. V závěru to Rusové zkusili bez brankáře a Kanaďané se mocně bránili tlaku soupeře. Rusku se již srovnat nepovedlo, a tak se Kanada v domácím prostředí stala mistrem světa v juniorské kategorii pro rok 2015.

Kanada – Rusko 5:4
Branky a nahrávky: 1. Duclair (Domi), 3. Paul (Point, Virtanen), 26. McDavid (Morrissey), 28. Domi, 33. Domi (Reinhart) – 10. Judin (Golišev, Děrgačev), 35. Barbašjov (Bučnevič, Judin), 35. Tolčinskij (Goldobin, Valjev), 38. Goldobin (Tolčinskij, Kamejev).

Slovensko dosáhlo na historický úspěch

Ihned v úvodu zaváhala švédská defenzíva a v mezikruží se zjevil Dávid Šoltés, který vypálil přesně k tyči. O minutu později Slovensko vedlo o dvě branky. Miroslav Rosandič si z modré čáry sjel až před Söderströma, kterého oklamal bekhendovou kličkou a zasunul do odkryté klece. Švédové byli překvapeni z výborného nástupu soupeře, ale dokázali se vrátit do zápasu. Chybu v rozehrávce Slovenska potrestal William Nylander, který si s pasem Aha dokázal poradit. Nylander vzápětí mohl srovnat, ale Godla převedl skvělý zákrok u tyče. To se povedlo až Jensi Lookemu, který dostal pas od mantinelu a pohodlně usměrnil kotouč do branky.

Slovensku mohl vedení vrátit Martin Réway, který po chybě Karlssona upaloval sám na švédskou branku, ale blafák do forhendu Söderström přečetl. Další příležitost měl Cehlárik, ale trefil rameno švédského brankáře. Slováci se trefili v přesilové hře, ale jelikož akci předcházel faul, branka nemohl platit. Šance se nadále střídaly na obou stranách, ale neuspěl před Godlou neuspěl Kempe, na druhé straně přestřelil Skalický. V závěru třetiny nebezpečně fauloval Bergman, který dostal trest do konce utkání.

S pětiminutovou přesilovou hrou začali Slováci třetí část. Zužitkovat se ji povedlo Pavolu Skalickému, který dostal přihrávku od Réwaye a prostřelil Söderströma mezi betony. Více než dvě minuty před koncem třetí třetiny zamířil švédský brankář na střídačku. Švédové ale srovnat nedokázali, nýbrž počtvrté inkasovali, když bronzovou radost Slovenska zařídil Patrik Koyš, trefou do prázdné branky.

Švédsko – Slovensko 2:4
Branky a nahrávky: 11. Nylander (Holmström, Aho), 17. Looke (Ehn) – 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Réway, Skalický), 43. Skalický (Réway, Čerňák), 60. Koyš (Réway)