29.01.2015 | Michal Kuba

Hokejisté do 17 let padli proti Rusům a patří jim olympijské stříbro

Hokejoví reprezentanti si na Zimním evropském olympijském festivalu mládeže po výhře nad Švýcarskem a Slovenskem zahráli o zlaté medaile. Na silné Rusko nenašla reprezentační sedmnáctka recept a padla 5:9! Kluci ale bojovali statečně a neztráceli naději do konce.

Do zápasu vstoupili Češi nejrychlejším gólem turnaje, po dvou minutách a osmadvaceti sekundách se prosadil Matouš Bělohorský. Jenže Rusko srovnalo a dokonce si vzalo náskok 3:1. V prostřední části se trefil Ondřej Najman a David Kofroň a bylo srovnáno. Do šaten odešli po druhé siréně spokojenější Rusové, kteří díky Meščerjakovi vedli 4:3.

Nejdůležitější byla pochopitelně třetí část. Do té vstoupili lépe Rusové, kteří postupně přidali tři branky a dostali se do vedení 7:3. Matyáš Kačírek sice vykřesal ještě jiskru naděje, tu ale zhasili dva zásahy Ruska proložené poslední trefou Česka z hole Tomáše Šmerhy. 

V poslední minutě se na ledě ještě strhla šarvátka. Arťom Ivaňuženkov a Martin Havelka si sundali rukavice i helmy a pustili se do sebe. Pochopitelně poté oba opustili ledovou plochu a do posledních sekund již nezasáhli.

Branky a nahrávky: 2. Bělohorský (Kodýtek, Kantner), 27. Najman (Pavlík), 30. Kofroň (Budík), 50. Kařírek, 55. Šmerha (Havelka) – 18. Bain (Meščerjakov, Sergačjov), 20. Abramov (Sergačjov), 24. Popugajev (Ivanov, Sergačjov), 34. Meščerjakov (Bain, Abramov), 44. Popov (Geraškin), 44. Sokolov, 49. Sokolov (Sergačjov), 54. Popugajev (Sergačjov), 56. Bain (Sergačjov)

Střely na branku: 40:37
Trestné minuty: 45:37
Využití přesilových her: 2:3