13.11.2014 | Petr Studnička, Pavel Arnošt, Jiří Šolc

Hodnocení zápasů reprezentace U16 se Švýcarskem

Reprezentační šestnáctka se ve dnech 6. až 8. listopadu 2014 představila v domácím prostředí v utkáních proti stejně starým hráčům Švýcarska. Před zápasy proběhla třídenní příprava v Rokycanech, které se zúčastnilo 23 hráčů (3 brankáři, 8 obránců a 12 útočníků). Tým si v trojutkání připsal tři výhry.

Výsledky zápasů

Úterý 4. listopadu v Rokycanech
Česko U16 - HC Plzeň 1929 SD 7:5 (2:1, 1:2, 4:2)
Branky a nahrávky: 15. Nečas (Buchtela, Kvasnička), 16. Zadina, 36. Nečas, 46. Kaut (Kern), 47. Machala (Zadina, Škvrně), 51. Kvasnička (Král, Hrabík), 60. Kondelík (Svoboda) - 10. Vavřička, 23. Vavřička (Krystl, Kučera), 40. Kokoška (Vracovský, Pokorný), 47. Vavřička (Pokorný), 56. Vracovský.

Čtvrtek 6. listopadu 2014 v Třemošné
Česko – Švýcarsko 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 6. Zadina (Škvrně), 22. Buchtela (Kern, Kaut), 47. Zadina, 48. Škvrně (Bukač), 59. Svoboda (Safin) – 28. Döpfner (Matewa), 42. Eggenberger (Tanner).

Videoukázka ze zápasu v Třemošné:


Pátek 7. listopadu 2014 v Rokycanech
Česko – Švýcarsko 5:3 (2:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Kondelík (Safin), 13. Škvrně (Bukač), 31. Kvasnička (Kondelík), 39. Safin (Kondelík), 60. Nečas (Kern, Kaut) – 3. Tanner (Eggenberger), 24. Wütrich (Tanner), 48. Riat (Müller).

Videoukázka ze zápasu v Rokycanech:


Sobota 8. listopadu 2014 v Tachově
Česko – Švýcarsko 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Škvrně (Šalda, Machala), 53. Safin (Machala, Nečas), 60. Zadina (Machala) – 48. Schüpbach (Zeiter, Heughebaert).

Videoukázka ze zápasu v Tachově:


Charakteristika hry českého týmu

V přípravném soustředění v Rokycanech jsme pracovali na herním konceptu, zaměřeném na defenzivní i ofenzivní fázi hry. Důraz byl kladen na přechod z obranného pásma, jak založení bez tlaku tak založení s tlakem. Další důležitou činností byl bezpečný přechod do útočného pásma přes modrou útočnou čáru. S defenzivní části byl kladen důraz na nabrání ideálního odstupu od soupeře po ztrátě kotouče.

Prvním utkání jsme sehráli v Třemošné. V úvodu utkání jsme byli aktivnější, dostali jsme se do dvoubrankového vedení, ale soupeř na začátku třetí třetiny vyrovnal, když potrestal naše individuální chybu. V druhé části třetí třetině jsme využili několik velmi dobrých brankových příležitostí a utkání rozhodli ve svůj prospěch o tři branky.

Do druhého utkání, které se odehrálo v Rokycanech, jsme opět vstoupili aktivně, přesto jsme inkasovali první branku. V závěru první třetiny jsme však proměnili brankové příležitosti a otočili výsledek na 2:1 v náš prospěch. Stejným výsledkem skončila i druhá třetina. V závěru utkání soupeř snížil na jednobrankové vedení, ale k vyrovnání jsme ho nepustili, naopak kontrolovali další brankou.
 
Poslední utkání jsme odehráli v Tachově. Vzhledem k vývoji série přátelských utkání jsme chtěli uspět i na potřetí. Zodpovědný týmový výkon nám přinesl vedení 1:0 v průběhu druhé třetiny.  V závěrečné třetině jsme sice inkasovali v oslabení, ale utkání jsme strhli a dovedli do vítězného konce o dvě branky a tím si zajistili vítězství v třetím utkání v řadě.  

Ve všech utkáních jsme se soupeřům vyrovnali v úrovni bruslení i v úrovni individuálních dovedností.

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Hráči velmi dobře plnili stanovený herní koncept
  • Produktivita v zakončení (včetně přípravného utkání jsme ve 4 utkáních nastříleli 20 branek)
  • Aktivní pohyb ve všech utkáních
  • Velmi dobré výkony v defenzivě
Negativa:   
  • Malý počet z blokovaných střel
  • Ztráty kotouče v OP a SP v prvním utkání     

Charakteristika hry Švýcarska

Všichni hráči soupeře jsou vynikající bruslaři, mají kvalitu v individuálních činnostech i v taktických dovednostech. Velmi dobrá týmová organizace v obranné i v útočné fázi hry. V obranném pásmu hrají často v malém boxu, v ofenzivě snaha o přímočaré zakončení, četnost střelby s následným tlakem do branky.

Doporučení do klubů

Zaměřit se na:
  • Přesnost a zpracování přihrávek
  • Komunikace
  • Blokování střel