24.12.2014 | Petr Studnička, Pavel Arnošt, Jiří Šolc

Hodnocení tří utkání reprezentace U16 s Ruskem

Reprezentační šestnáctka se ve dnech 18. až 20. prosince 2014 představila v domácím prostředí v utkáních proti stejně starým hráčům Ruska. Před zápasy proběhla třídenní příprava ve Slaném, které se zúčastnilo celkem 23 hráčů (3 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků). Český tým sehrál vyrovnané trojutkání, ve Slaném, Kralupech a Roudnici si připsal dvě výhry a jednu porážku.

Charakteristika hry českého týmu

V přípravném soustředění jsme opakovali defenzivní i ofenzivní fázi herního konceptu. Navázali jsme na činnosti, které byly obsahem tréninků při jednodenních kempech, důraz byl kladen především na řešení situací 1 – 1 (defenzivně i ofenzivně) a na pohyb při napadání soupeře. Opakovali jsme také dvě varianty založení útoku z obranného pásma – s tlakem soupeře a proti odstoupené obraně. Je pozitivní, že se hráčům často dařilo přenést nacvičené šablony do utkání. V tomto směru pro nás bylo velice přínosné sehrání přípravného utkání se starším dorostem Sparty Praha (2:5).

Celou akci provázela neobvyklá série nemocí a zranění nominovaných hráčů, za které museli být povoláváni náhradníci. Do posledního utkání jsme měli k dispozici pouze 3 z původně nominovaných obránců! Pozitivní je, že všichni náhradníci prošli jednodenními kempy a i z toho důvodu se dokázali rychle adaptovat na požadovaný herní koncept.

Hodnocení jednotlivých utkání

utkání č. 1  (Slaný)
ČR „16“ – Rusko „16“ 4:3 (2:1, 0:0, 2:2)
Branky ČR: Kaut (Kern), Kern (Nečas), Kvasnička (Nečas), Burda (Safin, Svoboda).

První utkání jsme sehráli ve Slaném. Hned v úvodu se soupeř dostal využitou přesilovou hrou do jednobrankového vedení, ale potom to byl náš tým, který byl aktivnější a produktivnější. Postupně jsme otočili skóre až na 4:1. Naše hra byla organizovaná a efektivní, jak s pohledu ofenzivy tak defenzivy. V závěru soupeř dvěma slepenými brankami snížil, ale koncovku jsme zvládli a organizovanou hrou jsme utkání měli až do konce pod kontrolou. 

Videoukázka - Góly v 1. utkání


utkání č. 2 (Kralupy nad Vltavou)
ČR „16“ – Rusko „16“ 4:3sn (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)
Branky ČR: Hrabík (Galvas, Svoboda), Svoboda (Šalda), Safin (Burda, Svoboda), rozhodující nájezd Machala.

Druhé utkání bylo sehráno v Kralupech nad Vltavou. V 1. minutě došlo ke zranění našeho obránce po likvidačním zákroku ruského hráče, který nebyl potrestán. Tato situace ovlivnila celé utkání. Stejně jako den dříve šel soupeř do vedení, které se nám vzápětí podařilo vyrovnat. Naše hra byla opět kompaktní, jenom chyběla jistota. V zápase jsme celkem 3x dokázali dotáhnout jednobrankové manko a nakonec jsme dokázali zvítězit po samostatných nájezdech.

Videoukázka - Góly v 2. utkání


Nepotrestaný zákroky soupeře


utkání č. 3 (Roudnice nad Labem)
ČR „16“ – Rusko „16“ 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)
Branky: Kvasnička (Nečas, Kaut), Safin (Kondelík), Kvasnička (Trejbal, Kondelík).

Poslední utkání jsme sehráli v Roudnici nad Labem. Tentokrát se nám v úvodu podařilo jít do jednobrankového vedení. Ještě v první třetině však soupeř otočil skóre a v polovině utkání odskočil na dvoubrankové vedení. V poslední třetině jsme snížili na rozdíl jediné branky a sahali po vyrovnání, ale soupeř další vstřelenou brankou opět odskočil a dotáhl utkání do vítězného konce. Celkově jsme v tomto utkání zaznamenali chvilkové výpadky z herního konceptu, především v defenzivní fázi hry.

Videoukázka - Góly v 3. utkání

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Odehrání vyrovnané série, 2x vítězství
  • Plnění týmového herního konceptu
  • Rychlá adaptace náhradníků
  • Výkony brankářů
Negativa:
  • Razance a přesnost přihrávek
  • Chvilkové výpadky z herního konceptu ve třetím utkání

Charakteristika hry Ruska

Rusové prokazovali svoji kvalitu především v individuálních činnostech a v dohrávání osobních soubojů. Organizace hry soupeře byla v ofenzivě velice kompaktní a kombinační. Rusové se snažili využívat dlouhých přihrávek na vysunuté útočníky, v zakončení byli nebezpeční po rychlé kombinaci.

Doporučení do klubů

  • Přesnost a zpracování přihrávek
  • Komunikace
  • Blokování střel