04.01.2015 | David Šimon

Finále juniorského šampionátu si zahraje Kanada s Ruskem

Rusko sice v základní skupině ztrácelo body, ale ve vyřazovacích bojích válcuje favority. Rusové po USA vyřadili i Švédsko, které porazili 4:1. Druhé semifinále ovládla suverénně domácí Kanada, která Slovensku nasázela pět branek. S elitní skupinou juniorského šampionátu se minimálně na rok loučí Německo, které v boji o udržení nestačilo na Švýcarsko.
Rusko jako první tým na šampionátu porazilo Švédsko a zahraje si finále

Více jak polovinu utkání se čekalo na úvodní branku. Nejblíže byl v sedmé minutě Bryncev, který napřáhl na modré čáře a jeho tvrdý pokus zastavila až tyč švédské branky! Dobrou příležitost měl i Golyšev, jenž střelou na zadní tyč těsně minul. Rusové pokračovali v aktivní hře i ve druhé části, ale neujala se ani rána Bučněviče a následná dorážka.

Do vedení šlo Rusko ve dvaatřicáté minutě. Alexander Šarov dostal kotouč na levý kruh a křižnou střelou poslal kotouč přesně pod víko. Rusové své vedení zvýšili v početní výhodě. Zijat Pajgin vyslal na Söderströma tvrdou střelu, na kterou švédský brankář nedosáhl. V závěru druhé části Rusko skórovalo potřetí, ale sudí branku neuznal a v samostatném úniku Söderströma nepřekonal ani Lešenko.

V úvodu třetí části Rusové vedli již 3:0. Alexander Šarov dostal pas mezi kruhy a v zakončení se nemýlil. Tempo nadále diktoval ruský tým, ale Švédsku se povedlo snížit. Lucas Wallmark se dostal až před ruskou branku, kde byl tísněn, ale z otočky dokázal poslat kotouč mezi betony Šestjorkina. Rusové si ale okamžitě vzali třígólové vedení zpět. Fišenkovu střelu dorazil Maxim Mamin. Švédové to zkusili bez brankáře již čtyři minuty před koncem, ale větší tlak si vypracovali až v samotném závěru, kde se povedlo snížit Wallmarkovi, ale sudí k údivu všech branku neuznali. Finále si zahraje Rusko.

Švédsko – Rusko 1:4
Branky a nahrávky: 52. Wallmark (Brodecki, Kempe) – 32. Šarov (Golyšev, Dergačjov), 33. Pajgin (Valijev, Kameněv), 42. Šarov (Mamin), 53. Mamin (Fišenko, Gavrikov).

Na Kanadu už Slovensko nestačilo

Kanada suverénně kráčí domácím turnajem. V semifinálovém duelu v Air Canada center již od páté minuty domácí tým vedl, když využl přesilovou hru. Nick Petan dostal kotouč od Lazara a střelou nad Godlovo rameno skóroval. Zvýšit mohl McDavid, jenž objel branku, ale do prázdné klece nedokázal zakončit. Šance mělo i Slovensko. Skalický ujel obraně soupeře, ale při bekhendové kličce trefil pouze tyč!

Godla držel nadále slovenské naděje. Crouse měl dostatek místa i času, ale načtyřikrát slovenského brankáře nepřekonal a Reinhart nedokázal trefit odkrytou klec. Na druhé straně zabránil Skalickému v zakončení pohotový zákrok Hickettse.

Branky padaly až v závěru druhé části. V přečíslení si Kanaďané vyměnili kotouč, který došel až k Nicku Petanovi, jenž střelou pod víko zvýšil vedení. Vzápětí přidal třetí branku Shea Theodore, který zblízka prostřelil Godlu. Slovensko dokázalo alespoň snížit, a to tři vteřiny před závěrečnou sirénou. Paulovič našel hůl Davida Šoltése, který překonal Fucaleho.

V úvodu třetí části Kanada znovu skórovala. Anthony Duclair nadvakrát překonal slovenského brankáře. Mohlo být i hůř pro Slovensko, ale Godla vychytal McDavida, Duclaira i Reinharta. Slovensko inkasovalo popáté, hattrick dovršil Nick Petan, jenž nekompromisně zakončil pod víko. Slovensko se prosadilo i podruhé v utkání, ale úmyslné kopnutí Sukeľa nemohlo platit. Petan mohl přidat i čtvrtou branku, ale famózní Godla vykopl na čáře. Do finále tak po vítězství 5:1 postupuje Kanada.

Kanada – Slovensko 5:1
Branky a nahrávky: 5. Petan (Lazar, McDavid), 39. Petan (Lazar, McDavid), 40. Theodore (Duclair), 43. Duclair (Darnell, Reinhart), 52. Petan (Lazar, McDavid) – 40. Soltes (Paulovič).

Švýcarsko se udrželo, padá Německo

Němci si uvědomovali, že jen vítězství jim může pomoci k udržení naděje na setrvání v elitní skupině. Začali dobře a šli do vedení. Parker Tuomie si sjel do mezikruží a neobsazen měl dostatek prostoru k zakončení. Švýcaři odpověděli včas. Nejprve Fazziniho střelu za Reicha dorazil Jason Fuchs. Vzápětí strhl vedení na švýcarskou stranu talentovaný Denis Malgin, který z bezprostřední blízkosti prostřelil Reicha.

Vedení dokázali ve druhé části Švýcaři navýšit. Malgin ještě ve velké šanci neuspěl, ale jeho zaváhání napravil Pius Suter, jenž kotouč dopravil nadvakrát do sítě. Další branku mohl přidat Fuchs, ale zazvonila tyč! Dobrou příležitost měli i Němci, ale Moser svůj tým zklamal. Snížit se povedlo nakonec Andreasi Ederovi, který z mezikruží tvrděl, ale i přesně vypálil.

Aktivnější byli v úvodu třetí části Němci, ale nedokázali si vytvořit vážnější příležitosti ke srovnání. Naopak po fatálním zaváhání německé obrany skórovali Švýcaři, když jeden z obránců doslova namazal Piusi Suterovi, který neměl problém trefit odkrytou klec. Neuběhla ani minuta a bylo rozhodnuto, když se trefil Tim Meier. Německo tak opouští elitní skupinu juniorského šampionátu.

Německo – Švýcarko 2:5
Branky a nahrávky: 14. Tuomie (Bender, Michaelis), 39. Eder (Tiffels) – 16. Fuchs (Fazzini, Meier), 17. Malgin (Meier, Fiala), 32. Suter (Hischier), 54. Suter (Hischier), 55. Meier (Fuchs, Fazzini).