05.12.2012 | Tisková zpráva

Evropský hokej řeší podobu reprezentačních a klubových soutěží

Na mezinárodní hokejové scéně probíhají jednání, týkající se budoucí podoby reprezentačních a klubových soutěží. Rozhovory byly zahájeny v červnu 2012 v Barceloně, kde se diskutovaly především perspektivy evropské klubové soutěže, a pokračovaly v srpnu 2012 v Curychu, kde byly vytvořeny odborné komise – koordinační pracovní skupina, pracovní skupina pro evropskou klubovou soutěž a pracovní skupina pro reprezentační akce. V každé ze skupin jsou zastoupeni představitelé IIHF, národních svazů, sdružení Hockey Europe, KHL a European Trophy.
Cílem jednání je připravit do poloviny roku 2013 návrh nadnárodní evropské klubové soutěže a mezistátních akcí v reprezentačních přestávkách. Návrhy by měly vytvořit odpovídající prostor jak pro národní ligy, tak pro nadnárodní klubovou soutěž a program reprezentačních mužstev. Pokud se podaří dosáhnout dohody, mohly by být realizovány od sezóny 2014/15. 

V sezóně 2013/14 vyprší smlouvy, upravující současnou podobu Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge.  Euro Hockey Tour, turnaj mužstev České republiky, Finska, Švédska a Ruska, probíhá od sezóny 1996/97. Vyznačuje se kvalitou, danou úrovní a vyrovnaností účastnických zemí, stejně jako návštěvností. V sezóně 2011/12 překonala její průměrná návštěvnost všechny ostatní soutěže, včetně například mistrovství světa, KHL nebo European Trophy. Do sezóny 2009/10 byla součástí mezinárodního kalendáře i přátelská utkání, která jsou od roku 2010 nahrazena Euro Hockey Challenge s účastí dvanácti evropských zemí.    

Na reprezentační úrovni připadají pro budoucnost v úvahu dvě varianty – první počítá se zachováním stávajícího modelu Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge, druhá s jejich spojením a vznikem evropského šampionátu, který by se hrál v průběhu celé sezóny systémem dvojutkání. V takovém případě by v každém utkání hrálo jedno z mužstev v domácím prostředí. Reprezentační přestávky by byly kratší, ale probíhaly by častěji než v současnosti.