27.12.2018 | Filip Kortus

Druhý den mistrovství dvacítek byl v režii favoritů, největší potíže měla Kanada

Druhý den kanadského šampionátu nepřinesl žádné překvapení a ani jeden ze čtyř papírových favoritů nezaváhal. Úspěšně do turnaje vstoupilo Rusko, které si poradilo s Dány. Ve stejné skupině Švýcarsko trápilo javorové listy, ale ty nakonec prokázaly, že na domácí půdě budou těžko k poražení. Ve skupině B si Švédsko připsalo druhou výhru, když přehrálo Slovensko a Finové bez problémů přejeli Kazachstán.

Skupina A

Program druhého dne otevřelo v Rogers aréně střetnutí Ruska s Dánskem. Seveřané den před tím inkasovali čtrnáctigólový výprask od Kanady, ale proti sborné se prezentovali o dost lepším výkonem. Na body to sice nestačilo, ovšem Rusko přestříleli a zanechali za zápasem sympatický dojem. Rusko si muselo tři body poctivě vypracovat, nakonec bralo výhru 4:0. Už v první minutě měli Rusové namále, když Dánové neproměnili dvě stoprocentní příležitosti. Skóre tak otevřel v první přesilové hře zápasu Vitalij Kravcov. Na další gól se čekalo až do 38. minuty, kdy napřáhl Romanov a nekompromisně zavěsil. Ve třetí třetině si Rusko hlídalo náskok a navíc přidalo třetí branku do sítě soupeře. Po odrazu od výstroje se trefil Šen. V závěru ještě zkusili Dánové power play, čehož využil Ivan Morozov a upravil na konečných 4:0.

Rusko - Dánsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
7. Kravcov (Kostin, Muranov), 38. Romanov (Kostin, Kravcov), 54. Šen (Romanov), 59. Morozov (Slepec, Romanov).

Napínavou bitvu nabídl duel mezi úřadujícími mistry světa z Kanady a Švýcarskem. Svěřenci trenéra Wohlwend dokázali navázat na dobrý výkon z prvního zápasu s Čechy a domácí výběr trápili do poslední vteřiny. O třech bodech pro Kanadu nakonec rozhodla laciná branka Noaha Dobsona z druhé třetiny, Švýcarům na body nestačily ani dvě přesné trefy Phillipa Kurasheva.

Kanada – Švýcarsko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
1. Glass (Suzuki, Comtois), 26. Entwistle (Bowers), 33. Dobson (Hayton) - 21. Kurashev (Müller, Egenberger), 59. Kurashev (Müller, Egenberger).

Skupina B

Ve Victorii se jako první představili Švédové se Slováky. Do role favorita byla pasována země tří korunek už jenom kvůli tomu, že první den si poradila se silnými Finy a naopak Slováci těsně podlehli Spojeným státům americkým. A byli to právě Švédové, kdo se ujali vedení. Trefil se Elvenes, ale rychle na to zareagoval přesnou střelou Liška. Ještě do konce třetiny však vrátil vedením švédskému výběru Bemström. V dalším průběhu zápasu už Švédové nedopustili jakékoliv komplikace a po dalších třech gólech brali výhru 5:2. Za Slováky ve třetí třetině ještě snižoval Fafrák.

Švédsko – Slovensko 5:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky
: 12. Elvenes, 17. Bemström (Lundkvist, Holmberg), 27. Bemström (Elvenes, Sandin), 46. Brännström (Lundeström, Boqvist), 53. Lundeström – 14. Liška (Hrehorčák, Fehérváry), 49. Fafrák.

Kazachstán čekal na úvod po postupu do juniorské světové elity duel s Finy. Ti nedopustili, aby odešli z druhého utkání turnaje s prázdnou a na Kazachy si dali pozor. První branku vstřelil Latvala, ještě do přestávky navýšil vedení Talvitie. Převaha celku Suomi byla značná a Kazaši si nakonec neužili ani jednu gólovou radost. Po gólech Vanionpää, Kakka a Heponiemiho bralo Finsko první tři body do tabulky, když nováčka jasně přehrálo.

Finsko – Kazachstán 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
13. Latvala (Virtanen, Ylönen), 16. Talvitie, 33. Vanionpää (Pustinen), 48. Kakko (Lundell, Ylönen), 50. Heponiemi (Kupari, Jokiharju).